29.07.2009. / 12:01

Autor: Andrea Belin

Sunčanje u solariju opasno kao i pušenje

Rezultati objavljeni u magazinu Lancet Oncology medical journal pokazali su da osobe koje se često podvržu "umjetnom suncu" imaju čak 75 posto veći rizik oboljenja od raka kože

Sunčanje u solariju ipak nije zdravoSunčanje u solariju ipak nije zdravoO negativnim karakteristika sunčanja u solariju ne prestaje se govoriti, a da je uistinu tako potvrdila su i najnovija istraživanja. Naime, rezultati objavljeni u magazinu Lancet Oncology medical journal pokazali su da osobe koje se često podvržu "umjetnom suncu" imaju čak 75 posto veći rizik oboljenja od raka kože što bi značilo da je sunčanje na ovaj način opasno u istoj mjeri kao i pušenje.

U međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije, do nedavno su lampe i solarije označavali kao "vjerojatno kancerogene", a sada su potpuno sigurni da su "kancerogeni za ljude".

Osim toga, ističu da je sunčanje u solariju najopasnije za djecu i osobe mlađe od trideset godina.
Nadalje, stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se umjetno tamnjenje ne koristi u kozmetičke svrhe jer najnoviji uređaji sadrže puno jače UVB zrake koje ubrzavaju proces tamnjena kože što naravno, nije zdravo.

Doduše, neke zemlje su se više pozabavile ovim problemom pa je tako primjerice u Škotskoj i pojedinim državama SAD-a osobama mlađe životne dobi sunčanje u solariju dopušteno samo uz pristanak roditelja ili liječnika.

U Australiji djeci nije uopće dozvoljeno korištenje solarija, a pojedinci traže da se u kozmetičkim salonima koji, između ostalog posjeduju uređaje za sunčanje, jasno istaknu upozorenja o posljedicama izlaganja umjetnom suncu.

Vezane vijesti

Radije losion za samotamnjenje nego izlaganje suncu

Radije losion za samotamnjenje nego izlaganje suncu

Ukupno 40 posto žena koje koriste losione i gelove za samotamnjenje, smanjilo je duljiinu boravka na plažama i odlaske u solarije, ustanovili su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika