31.07.2009. / 12:17

Autor: Ivica Medo, Hina

Preminuo Bobby Robson: Stvorio Mourinha, trenirao Gascoignea i Ronalda

Robson je dugo godina vodio bitku s rakom, a prošle godine su mu dijagnosticirani inoperabilni tumori u oba plućna krila

Foto: ReutersFoto: ReutersBivši engleski izbornik Bobby Robson preminuo je u 76. godini života u svojoj kući na sjeveroistoku Engleske, u okrugu Durham, javljaju u petak britanski mediji.

Robson je dugo godina vodio bitku s rakom, a prošle godine su mu dijagnosticirani inoperabilni tumori u oba plućna krila.

Po završetku igračke karijere, u kojoj je odigrao 20 utakmica za reprezentaciju, Robson se počeo baviti trenerskim poslom i nakon uspjeha s Ipswich Townom, s kojim je osvojio FA kup 1978. i Kup UEFA-e 1981., postaje izbornik Engleske 1982.

Nakon što je doveo Englesku do polufinala na svjetskom prvenstvu 1990. vratio se u klupsko vođenje te je trenirao PSV, Sporting, Porto, Barcelonu i Newcastle United.

Obitelj slavnog menadžera u priopćenju koje je objavljeno javnosti navodi kako će pogreb biti privatan, odnosno da će nazočna biti samo rodbina i prijatelji.

Gascoignea uveo u reprezentaciju

Počast Robsonu odali su mnogi engleski reprezentativci i velikani svjetskog nogometa.

Među prvima javio se Paul Gascoigne, jedan od najtalentiranijih engleskih nogometaša svih vremena prvi put zaigrao je za izbranu vrstu svoje zemlje pod ravnanjem izbornika Robsona:

"Bobby je svjetska legenda. On me je prvi uveo u reprezentaciju, to se ne zaboravlja", izjavio je Gascoigne čije su slike plača nakon poraza od Njemačke u polufinalu Svjetskog prvenstva 1990. i zamišljeni pogled Bobby Robsona ušle u anale svjetskog nogometa.

Nakon Alfa Ramseyja, koji je s Engleskom osvojio titulu svjetskog prvaka 1966., polufinale iz 1990. pod vodstvom Bobbyja Robsona najveći je uspjeh engleskog reprezentativnog nogometa u povijesti.

Robson je kao menadžer s Ipswichom osvojio FA kup 1978., Kup UEFA-e 1981., s PSV Eindhovenom nizozemsko prvenstvo 1991. i 1992., s Portom portugalsko prvenstvo 1995. i 1996., domaći Kup 1994., a s Barcelonom Kup kralja 1997., španjolski Superkup 1996. i europski Kup kupova 1997.

Stvorio Mourinha i doveo Ronalda na Camp Nou

Robson je jedan od najzaslužnijih ljudi za uzlet trenerske karijere Josea Mourinha, slavnog portugalskog trenera i trenutačno trenera Intera.

Naime, Mourinho je bio prevoditelj Robsonu dok je trenirao Sporting iz Lisabona od 1992. do 1994. Robson je Mourinha poveo sa sobom i u Porto, ali ovoga puta u ulozi pomoćnog trenera, a spretni Portugalac iskoristio je poznanstvo s velikim trenerom i na kraju se odlučio na samostalnu karijeru. Mourinho je bio pomoćnik Robsonu dok je trenirao Barcelonu, a osim tri trofeja koje je osvojio s katalonskim divom, najvažniji je podatak da je u to vrijeme na Camp Nou iz PSV-a za 19.5 milijuna dolara stigao Ronaldo, vjerojatno najbolji svjetski nogometaš u posljednjih petnaestak godina.

"Bez sumnje, Robson je jedan od najboljih trenera na svijetu", znao je reći godinama kasnije Il Fenomeno, a Robson je u Ronaldu vido najboljeg igrača kojeg svijet imao nakon Pelea.

U sezoni 1996./1997. zbog uspjeha s Barcelonom proglašen je najboljim europskim trenerom.

Sir Bobby Robson (18. veljače 1933. - 31. srpnja 2009.)

Rođen je 18. veljače 1933. u Langley Parku, u okrugu Durham. Godine 1950. postaje član Fulhama za kojeg je odigrao 152 utakmice i postigao 68 golova. Zatim prelazi u West Brom gdje je odigrao 239 utakmica i postigao 56 golova. Godine 1958. igrao je za englesku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj. Odigrao je 20 utakmica za englesku seniorsku vrstu i jednu za mladu reprezentaciju.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika