Objavljeno u Nacionalu br. 716, 2009-08-03

Autor: Boris Beck

Hommage 'državnim lopovima': Vesna Parun posvetila pjesmu ministru financija

Političare na vlasti naziva "državnim lopovima", njihovi birači su "horde ratnika uličnih, skup trutova lijenih", a ni o veleposlanicima nema bolje mišljenje: "Bili su lupeži i tati. A sad su časni diplomati

VESNA PARUN svojim angažiranim pjesmama vrlo kritički progovara o hrvatskoj stvarnostiVESNA PARUN svojim angažiranim pjesmama vrlo kritički progovara o hrvatskoj stvarnosti Vesna Parun (87), hrvatski književni klasik, izdala je upravo knjigu angažiranih pjesama pod naslovom "Taj divni divlji kapitalizam" u kojoj izruguje niz hrvatskih političih imena i pojava. Pjesnikinja zadnjih desetak godina živi u bolnici u Stubičkim toplicama u dobrovoljnoj društvenoj i umjetničkoj izolaciji - no iz nje progovara vrlo kritički o našoj stvarnosti. Za Hrvatsku tako kaže da je "izvana jasna i časna i trijezna", ali da se u njoj vodi "noći i zanoći život tajni kupoprodajni".

Političare na vlasti naziva "državnim lopovima", njihovi birači su "horde ratnika uličnih, skup trutova lijenih", a ni o veleposlanicima nema bolje mišljenje: "Bili su lupeži i tati. A sad su časni diplomati." Ima komentar i na aferu Index ("Poiskah mentora. On reče: daj stotku!") te riječ simpatije za radnike ("Proleteri ištu da im se objasni zašto je danas sve drukčje nego juče"), no smatra da više nije ostalo ničega za pljačku: "Buduć da je u državi ovoj sve počlo s privatizacijom, zašto da se ne proglasimo, zaboga, malom privatnom nacijom. Ukinimo državu! Skinimo joj glavu, pa ju nataknimo na privatnu enklavu."

Vesna Parun okomila se i na čelnike Društva hrvatskih književnika koje naziva bijednim krokodilima i političkim fosilima. Osobito joj se zamjerio jedan za koga kaže da joj se najprije udvarao pijan sa zahodske školjke, a potom je optuživao da je razvratna nimfomanka, kurtizana, uspaljenica i kurva: "I dok je to sve u knjižurinu ljevicom trpao, kladila bih se da desnicom je drkao".

Nije bolje prošao ni ministar financija Ivan Šuker kojemu je posvetila cijelu pjesmu, nazvanu "Šukerijada", koju objavljujemo u cijelosti.

Šukerijada

Kad poskupi benzin,
skratit ćemo ceste.
Kad iščezne kerozin,
imamo paštete.
Za dojilje je lako:
bit će ptičjeg mlijeka.
Jeftinija bit će jahta
neg kolijevka

Vezane vijesti

Poznata lica koja su nas napustila 2010. godine

Poznata lica koja su nas napustila 2010. godine

S obzirom da je godina na izmaku odlučili smo se prisjetiti poznatih lica koja su nas napustila u 2010. godini, a ostavila su veliki trag u hrvatskoj… Više

Komentari

registracija
3/8/09

lijo, 04.08.09. 16:29

A istina boli pogotovo onog ´ko istinu ne voli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika