08.08.2009. / 10:14

Autor: Boris Bilas

Milka Planinc o Savki: 'Razišle smo se, ali se nikada nismo niti svađale niti mrzile'

"Ja u invalidskim kolicima sa kćerkom čekam lift, a ona izlazi, također sa kćeri. Samo smo si mahnule, ali nismo razgovarale. I danas mi je žao zbog toga. Tužno mi je govoriti o njoj, žao mi je", kaže M. Planinc.

Foto: arhivyu.gov.rsFoto: arhivyu.gov.rsReakcije i mišljenja o životu i radu najveće hrvatske političarke Savke Dabčević Kučar i dalje stižu. Svi redom ističu kako je riječ o ženi koja je zauvijek obilježila hrvatsku povijest i koja je svojim dijelima zadužila ovu državu.

Jednu od najzanimljivijih reakcija donosi Večernji list, koji je za komentar Savkinog života zamolio dugogodišnju čelnicu komunističke partije Milku Planinc. Upravo je Planinc, nakon slamanja Hrvatskog proljeća, 1971. došla na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, gdje odlučuje, na prijedlog Josipa Vrhovca, o uhićenju „proljećara." Prema njezinoj izjavi bili su to: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Dražen Budiša, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić i još nekoliko osoba. Kako kažu u Večernjem, Planinc, koja živi u Zagrebu, nije bila raspoložena za izjave, ali se na kraju ipak prisjetila poznanstva sa Savkom.

"O Savki mi je teško govoriti, a i nemoguće je naše poznanstvo i suradnju svesti na samo nekoliko rečenica. Pišem autobiografiju i tamo sam se detaljno prisjetila našeg odnosa", rekla je Plalnic.

"Privatno nikada nismo bile prijateljice, nismo bile bliske iako smo se družile, ponekad smo bile u njezinoj kući, brbljale smo o djeci i modi kao i sve druge žene. A onda smo se razišle na nekim pitanjima. Ali, nismo se svađele niti mrzile. Među nama je postojala ozbiljna razlika, ali ne dovoljna za mržnju", tvrdi Milka Planinc. Prisjetila se i te 23. sjednice CK SKH na kojoj je Savka Dabčević-Kučar podnijela ostavku.

"Ona, Mika Tripalo i Pero Pirker išli su Titu u Beograd. Nama je rečeno da će na sjednici, koju sam ja vodila, dati ostavke. Bilo nam je žao, posebno zbog Mike koji mi je dao napisanu ostavku. Rekao je da je ne može pročitati na sjednici. Savka je pročitala", sjeća se. Od rastanka 71. godine više nikada nisu razgovarale. Mimoišle su se jednom automobilom devedesetih, a posljednji put srele su se prošle godine ispred lifta u bolnici na Rebru i ostale bez teksta.

"Ja u invalidskim kolicima sa kćerkom čekam lift, a ona izlazi, također sa kćeri. Samo smo si mahnule, ali nismo razgovarale. I danas mi je žao zbog toga. Tužno mi je govoriti o njoj, žao mi je", zaključuje M. Planinc u razgovoru za Večernji list.

Vezane vijesti

Josipović o smrti Milke Planinc: 'Zadužila je Hrvatsku i zaslužila

Josipović o smrti Milke Planinc: 'Zadužila je Hrvatsku i zaslužila poštovanje'

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti obitelji hrvatske političarke Milke Planinc, priopćeno je iz Ureda predsjednika.… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 08.08.09. 10:53

Radi se o dvama casnim osobama nase povjesti. Ja znam da su iz danasnje perspektive sve simpatije ka Savki, jer Milka je nastavila u toliko razvikanom rezimu. No, stvari treba promatrati trezvnemo - niti je ono bilo toliko lose, niti je ovo sada toliko dobro. Dakle, bilo kako bilo, rijec je o licnostima sa stavom i moralom, a one to zasigurno jesu.
Savki hvala i laka joj hrvatska zemlja, a Milki dug zivot i dobro zdravlje.


registracija
8/8/09

tovar62, 08.08.09. 12:41

Savki pokoj vjecni,Milki deveti krug Dantea....


registracija
28/10/08

BLESCOMPANY, 09.08.09. 15:26

SKLEROZA , ALI I POZNA ŽIVOTNA DOB GOSPOĐI MILKI SVAKAKO POMAŽU U NJENOM POKUŠAJU DA NAM OBJASNI DOGAĐANJA IZ ONIH VRIMENA . DRUGARICA MILKA JE SVAKAKO JEDAN OD FAKTORA KOJI SU OSTAVILI MNOGIMA NJEŽNE OSJEČAJE , A DA NIJE BILO DRUGARICE MILKE I SLIČNIH ,DANAS SE MNOGI POLITIČKI ZATVORENICI NEBI MOGLI PIVČITI VELIKIM MIROVINAMA . POSEBNO U MENI SE BUDE NJEŽNI OSJEČAJI KOD SPOMENA EKONOMSKE POLITIKE . IZ PRILOŽENOG SE VIDI KOLIKO JE DRUG. MILKA BILA DALEKOVIDNA KAD ČVRSTO I TVRDO PROVODILA POLITIKU IZ KARAĐORĐEVA , A MI NAROD SMO OD USHIČENJA I SRIĆE ŠTO NAS VODE TAKVI LUMENI BIŽALI DI JE KO MOGA / DOJCHLAND NPR..../ OD INFLACIJE .


registracija
9/8/09

vinko12, 10.08.09. 03:15

Milka je davno trebala odgovarati za poslijeratne komunisticke (antifasisticke) zlocine a Savka je svoju velicinu hrvatske ruze, zasluzeno dobivenu u komunisticko vrijeme, izgubila u demokratskim uvijetima, jer nije osududila komunisticke zlocine i zlocinca josipa broza. Ako su joj istomisljenici i sljedbenici bili pusicka i mesic, vidi se koliko je stvarno bila dalekovidna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika