11.08.2009. / 14:00

Autor: Renato Baretić

Prvi čin drame 'Vruća jesen' u režiji sindikata i Torcide

Staro dramaturško pravilo kaže: "ako puška visi na zidu u prvom činu, do trećega mora opaliti". Drugim riječima, ako su i torcidaši i sindikalisti već na pragu prvog čina socijalne drame "Vruća jesen" objesili svoje metaforičke puške na zid, onda valjda znaju zašto to čine

Klub navijača Hajduka, u svojem najnovijem pismu poljudskoj upravi, prijeti - ukoliko se stvari iz korijena ne promijene - velikom vjerojatnošću eskalacije navijačkog nasilja. Izokola i ufino, ali svejedno - prijeti. Nasiljem. Ne definira metu tog nasilja (hoće li to biti članovi uprave, igrači, klupska imovina, novinari, navijači drugih klubova, splitska javna dobra i privatno vlasništvo, političari, slučajni prolaznici, turisti...) tako da dozu zabrinutosti servira svima, od gradskih milijardera do kasirki u samoposlugama.

I sindikalni čelnici u nekim javnim poduzećima počeli su spominjati mogućnost nekakvog "radničkog nasilja". I oni sve ufino, u stilu "da ne bi bilo da vas nismo upozorili", ali ni sindikalci ne specificiraju prema kome će, ili čemu, to nasilje (fizičko nasrtanje, dakle) biti usmjereno. Prema političarima, članovima upravnih i nadzornih odbora, policajcima, imovini poduzeća, javnim dobrima, tuđem privatnom vlasništvu...? I čime će se provoditi - letvama ili kalašnjikovom s tavana? Molotovljevim koktelom u pivskoj boci, ili zoljom iz podruma?

Staro dramaturško pravilo (zaboravio sam, ali mislim da je Čehovljevo) kaže: "ako puška visi na zidu u prvom činu, do trećega mora opaliti". Drugim riječima, ako su i torcidaši i sindikalisti već na pragu prvog čina socijalne drame "Vruća jesen" objesili svoje metaforičke puške na zid, onda valjda znaju što čine i zašto to čine. Prizivaju nam u svijest prizore okrvavljenih glava, zapaljenih automobila, razbijenih izloga, popljačkanih dućana i policijske brutalnosti. Nisu još ni pokušali s inteligentnijim načinima borbe, a već nam prijete nasiljem. Ne samo krivcima za svoje frustracije, nego i svima nama, potencijalnim kolateralnim žrtvama. I očekuju, valjda, da se solidariziramo s njima.

Solidarizirat ću se sa svakim mirnim prosvjedom i sa svim masovnim demonstracijama, nekima bih se vjerojatno kao simpatizer pridružio, ali sad me strah da ne nadrapam kao slučajna žrtva nekog ljutitog i poniženog lole koji je olaku sindikalnu prijetnju "radničkim nasiljem" shvatio kao poziv na to da odmakne frižider, izvuče iza njega davno konzerviranu pumparicu, razmota najlon i krene je s nježnošću odmašćivati.

Torcidi bi, umjesto da najavljuje i zaziva nasilje, također bilo bolje da za ostvarivanje svojih ciljeva (jasnih i razumnih, iznijetih u istom pismu) prvo isproba neku manje zazornu metodu. Ako nisu zadovoljni ni upravom niti igračima niti rezultatima (tko bi i bio?), pa zašto još nisu pokušali s organiziranim nedolaženjem na utakmice. To već godinama (u individualnom aranžmanu, doduše) rade tisuće i tisuće nekadašnjih vatrenih hajdukovaca, a Klub navijača Hajduka bi pametnim i duhovitim pristupom (hm, tražim li možda ipak previše?) danas na bojkot do daljnjega naveo i koju stotinu preostalih. Kad bi na dvije-tri utakmice za "bile" navijali samo svečana loža i tanka klupa, za bitne i hitne promjene u klubu, kladim se, ne bi trebalo prijetiti nasiljem. Pod uvjetom, naravno, da nasilje nije jedini navijački raison d' etre.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika