12.08.2009. / 10:45

Autor: Martina Čizmić

Sve je čisto: Hrvatsko oružje nakon 46 dana "mirovanja" u Nigeriji ipak došlo u Gvineju

Gvineja nije ni pod kakvim sankcijama ili embargom za uvoz oružja, a hrvatska tvrka Alan, koja je oružje prodala, dobila je sve potrebne dozvole

Ukrajinski zrakoplov sa hrvatskim oružjem bio je prisilno zadržan u NigerijiUkrajinski zrakoplov sa hrvatskim oružjem bio je prisilno zadržan u NigerijiHrvatsko oružje koje je tvrtka Alan pokušala izvesti u Ekvatorijalnu Gvineju napokon je došlo na svoje odredište, nakon što je 46 dana bilo zapliljenjeno u Nigeriji.

Podsjetimo, Nacional je pisao kako je u nigerijskoj zračnoj luci Kano zadržan ukrajinski zrakoplov koji je bio na putu iz Hrvatske za Gvineju sa vojnom opremom.

Nigerijske su vlasti zrakoplov zadržale zbog sumnje da je cijeli posao nelegalan, no nakon podulje istrage zrakoplov je ipak pušten jer je utvrđeno da je cijeli posao legalan. Gvineja nije ni pod kakvim sankcijama ili embargom za uvoz oružja, a hrvatska tvrka Alan, koja je oružje prodala, dobila je sve potrebne dozvole.

U poslovima s naoružanjem i vojnom opremom, kad su u pitanju afričke zemlje, postoje dva problema. Prvi je problem konkurencija koja pod svaku cijenu želi da pošiljka "padne" i da se na taj način izbaci konkurencija s tržišta.

To se obično radi tako da svatko od trgovaca za dobru plaću drži na vezi ljude unutar samog obrambenog sustava neke afričke zemlje koji mu dojavljuju informacije o konkurenciji.

Drugi problem koji se u ovom slučaju mogao pojaviti jest nafta. Naime, i Nigerija i Ekvatorijalna Gvineja su države bogate naftom i konkurencija su jedna drugoj, tako da su i tu moguća podmetanja.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika