14.08.2009. / 10:51

Autor: Hina

Znanstvenici tvrde: Mutacija gena uzrokuje nesanicu

Ekipa znanstvenika otkrila je tijekom opsežnog istraživanja o snu mutirani gen kod majke i njezine kćeri koje su noću spavale samo šest sati a da nisu osjećale umor

Čovjeku je potrebno osam sati snaČovjeku je potrebno osam sati snaMutacija gena može protumačiti činjenicu da neke osobe imaju manju potrebu za snom, tvrde američki znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Science.

Ekipa znanstvenika pod vodstvom Ying-Hui Fu, profesorice neurologije na sveučilištu u Kaliforniji, otkrila je tijekom opsežnog istraživanja o snu mutirani gen kod majke i njezine kćeri koje su noću spavale samo šest sati a da nisu osjećale umor.

"Ekipa je tijekom istraživanja pronašla majku i njezinu kćer koje su cijelog života imale manju potrebu za snom od većine drugih ljudi", rekla je profesorica.

Čovjeku je u prosjeku potrebno 8 do 8,5 sati sna, ili 7 sati i 45 minuta nakon dana odmora.

Analiza gena DEC2 za koji se smatra da regulira cikluse sna, pokazala je promjene u tih dviju osoba.

Da bi potvrdili svoju hipotezu, stručnjaci su taj mutirani gen unijeli u tijelo miševa i promatrali ih za vrijeme sna. "Miševi su spavali manje i imali su manju potrebu za odmorom kada im je san bio uskraćen", rekla je Fu.

Po njezinu mišljenju, gen DEC2 "mogao bi imati ulogu u samoj izmjeni duljine sna i u održavanju stanja budnosti".

Vezane vijesti

Genom gorile baca novo svjetlo na evoluciju čovjeka

Genom gorile baca novo svjetlo na evoluciju čovjeka

Britanski znanstvenici mapirali su genom gorile, čime su dekodirani geni svih vrsta čovjekolikih majmuna, i kažu da genom baca novo svjetlo na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika