14.08.2009. / 15:13

Autor: Renato Baretić

Drek na jelovniku: Kerumov ubod u sridu

'Šutite i jedite govna, majmuni glupi!', to je Kerumova poruka svima koji su u svibnju baš njemu dali svoj glas. Ruku na srce, priznajem - gradonačelniče, svaka čast, ni ja se ne bih mogao sjetiti ničeg preciznijeg

"Šuti, majmune glupi! Jedeš govna i ti i tvoji kolege" poručio je gradonačelnik Kerum jednom splitskom novinaru (koji mu, uzgred, u vrijeme izborne kampanje, nije bio izrazito nesklon) kad ga je ovaj samo priupitao o detaljima izravne pogodbe kojom je uređenje šest novih vrtića povjerio svojem intimusu Ivici Livaji, uvozniku keramičkih pločica. "Slobodno to napiši!", dometnuo je šjor poteštat.

O Livaji, bivšem noćnom recepcioneru hotela Jupiter, kolaju svakojake priče, a najciničnija je (najsplitskija, dakle) zbilja vrijedna citiranja: kaže, naime, da dotični poduzetnik govori mnoge strane jezike jer ih je godinama učio po komunama diljem Europe... Ali, dosta o Livaji, vratimo se meritumu.

Dobro je da desetljećima zapušteni prazni gradski prostori napokon dobivaju svrhu. Još je bolje da se pretvaraju u dječje vrtiće (zadnji je, uvjeravaju me, u Splitu izgrađen još 1979.!) ali jeziv je način na koji se to radi, i još su jezivije slutnje o stilu kojim će, voljom većine građana izabrani, gradonačelnik upravljati gradom sljedeće četiri godine. "Šutite i jedite govna, majmuni glupi!", to je poruka Željka Keruma javnosti koja ga pita zašto njezin novac, šest milijuna kuna, troši na tako suspektan način, bez javnog natječaja, izravnom pogodbom s tvrtkom koja se nikad nije bavila sličnim poslovima i jedina joj je poslovna referenca to što joj je (tobožnji, kažu) vlasnik u Zagrebu s Kerumom onomad, u sitne sate, u narodnjačkom klubu, dobio batine; prema službenoj verziji zbog Hajduka, prema neslužbenoj i rasprostranjenijoj - zbog nekih ženskica.

"Šutite i jedite govna, majmuni glupi!", to je Kerumova poruka svima koji su u svibnju baš njemu dali svoj glas. Ruku na srce, priznajem - gradonačelniče, svaka čast, ni ja se ne bih mogao sjetiti ničeg preciznijeg.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 14.08.09. 17:14

Baretiču i ti spadaš u fakultetski obrazovane debile koji misle da diplomom su pametniji od cijelog naroda. Zanima me samo koliko vas?? koji se nazivate akadenski građani je i zaslužilo diplomu. Željko Kerum nema akademsku titulu ali ima urođenu narodnu mudrost i jednostavnost, koja vrijedi više nego sva blebetala koja su mu zapravo zavidna Zašto ste se okomili na njega "zato" što si nikada nećete moći priskrbiti ono što si je Kerum priskrbio. Badava vam sve vaše akademske titule i filozofiranja,


registracija
7/6/05

copreuniz, 14.08.09. 20:24

U tekstu je navedeno da je zadnji vrtic u Splitu otvoren 1979 god. Bravo splicani! A koliko je bogomolja izgradjeno samo od 1990 pa do sada? Da Split ima vrtica koliko bogomolja, bio bi u vrhu europskog prosjeka a mozda i iznad prosjeka. No izgleda da su puno vaznije bogomolje nego vrtici: ne samo u Splitu!


registracija
25/6/09

zabica, 15.08.09. 03:44

Inteligencija Hrvatskog politicara..sta da kazem..
Uskoro smo na Kerumovom predlozenom ''JELOVNIKU"


registracija
27/7/09

columbo, 15.08.09. 05:53

Mislim da su se novinari previse uhvatili Keruma, sto cak postaje degutantno. Sve od onog Tomicevog "Kerumovog govora na otvaranju Splitskog ljeta", do brojnih drugih "ptica rugalica" na njegov racun, mislim da se presla granica lijepog ukusa. Njegova reagiranja su dio revolta prema novinarima i toga ce u buduce bit jos i puno vise. Mislim da bi trebalo pustiti covjeka da radi svoj posao, jer on je izabran voljom gradjana Splita, s tim sto bi i njemu preporucio da se kontrolira i ne nasjeda provokacijama... Ajde pa se vi snadjite.


registracija
15/11/06

rimaz, 15.08.09. 08:29

Novinari se moraju priviknuti na novu generaciju hrvatskih političara. Do sada je prolazilo ti njega kamenom, on tebi, ništa, jer se boji da slučajno nisi doznao za njegov prljav veš i eto vraga...Nastupa era, ...on tebi željeznu šipku preko leđa, ili u najblažem slučaju, otkaz. Ustina je da neki novinari znaju pretjerati i čak iznad toga, ali... Za to postoje institucije koje rješavaju takve slučajeve. Ovako, gazda kao što je ovaj mešetar od Splita bi uskoro mogao i dati nekom novinaru šaku u facu.Pa ti se bavi novinarstvom i to istraživačkim.


registracija
15/8/09

grumpy, 15.08.09. 11:46

Zeljko Kerum je samo finalni proizvod drustva koje je ignorantsko,poludivlje, nehumano i nemoralno,, i susrecemo ga na ulici, parkiralistima, restoranima i autobusima. Kerum je izabran voljom upravo takvih.Naivnih budalesina koji jos vjeruju u izborna obecanja covjeka cije radnice na blagajni rade za 2500 kn


registracija
26/7/09

odredjen, 15.08.09. 12:52

a koji su to narod, splicani, kad su izabrali takvog divljaka za gradonacelnika? Ne mogu bit nista drugo nego jos veci divljaci, primitivni bogomoljci, koji se klanjaju (tudjem) novcu. Pa neka im i bude. Dobro vam je i rekao - sad jedite govna, splicani!


registracija
27/12/06

Skipp, 15.08.09. 13:37

Kerum radi javno ono isto što Bandić radi ne tako javno - daje unosne poslove "kumovima". Isti je mentalitet na djelu samo što ovaj Kerumov nije tako sofisticiran, ali konačno čemu? I onako je zaštićen ko lički medvjed. Usput iz odnosa dotičnog prema zakonima i propisima vidljivo je mnog toga a posebno način na koji je zgrnuo svoje bogatstvo...kakvi zakoni kakvi propisi ...sve.meni meni meni i meni.


registracija
13/8/09

Posluh, 15.08.09. 18:44

kakva li čuda taj Kerumov rječnik? građani su znali prije izbora kakva je to sirovina pa su ga birali valjda zato što im je to "velika faca".... Sve više ovih dana takvu volju naroda potvrđuju činjenice da uvrede, kletve, nemoral i druga "govna" nisu napadnuta i sanirana! Imamo zakone koji se ne poštuju, imamo nerede koji se ne kažnjavaju, imamo korupciju i kriminal kojim se dičimo na evropskim i svjetskim top ljestvicama... Nemamo pak reda, nemamo hrabrosti skinuti glave delikventima i uživamo u toplini te hrvatske septičke jame čiji nam sadržaj eto već ulazi u usta...! hja, valjda ćemo uspjeti to progutati i pustiti tajkune i političare da ljetuju i da se odmaraju, jer su to zaslužili!


registracija
15/8/09

rudolf, 15.08.09. 22:43

E jeste čudni, pa kud jadnika tako lupate, dajte mu malo vremena, čovjek do sada u svojim firmama nije čuo za zakone, natječaje, odgovornost, radnička raja mora šutit i radit a ne tamo nešto pitati ili tražiti. A kako da radi kada ga skroz netko pita ispituje .Neka gradi te vrtiće to je jedino i završio i postao distrofirani intelektualac.


registracija
28/10/08

BLESCOMPANY, 15.08.09. 23:47

U GRADOVIMA POPUT SPLITA, ZAGREBA ILI SLIČNIH KOJI SU PODLOŽNI TAKO BRZIM PROMJENAMA RAZNI PODOBNI NISU SPOSOBNI , NAJPRVO UMNO , A TEK ONDA FIZIČKI PRATITI I KONTROLIRATI STANJE NA TERENU . U GORE SPOMENUTIM GRADOVIMA I SL. JEDINI KOJI MOGU STANJE IMATI POD KONTROLOM SU TIPOVI POPUT KERUMA , BANDIĆA.....NJIHOV " UGLAĐENI-PROFINJENI " STIL JE JEDNOSTAVAN I UČINKOVIT JER NEMAJU VRIMENA ZA LAPRDANJA I UVLAČENJA SVIMA I SVAKOM OD AKTUALNE POLITIČKE GARNITURE / POPUT PONOSITOG SINA DAL. ZAGORE / POLITIKA I BIZNIS SE BITNO RAZLIKUJU , TO ĆE KERUM BRZO PROKUŽITI . SVAKAKO MU U TOME PUNO MOŽE POMOĆI SAVJETIMA GOSN. BANDIĆ.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 22.08.09. 09:38

Kad novinar oće nekog ocrniti, napraviti priču, pozove se na bliske izvore, mišljenje nepoznatog neovisnog stručnjaka ili na sumnjive okolnosti pa kad mu neko kaže da ide u pizdu materinu onada si protiv slobode tiska. Samo tako dalje novinari


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika