Objavljeno u Nacionalu br. 718, 2009-08-18

Autor: Jelena Badovinac

NOVA RASKOŠ hotela 'Marjan'

'Marjan' ima što ponuditi Hiltonu

ARHITEKT JERKO ROŠIN govori o ambicioznom projektu rekonstrukcije splitskog hotela 'Marjan', suradnji s vlasnikom hotela Željkom Kerumom i prijateljstvu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom

ODMOR NA BRAČU
Nacionalovi reporteri s
Jerkom Rošinom razgovarali su u njegovoj kući u Milni
na Braču, a poznati arhitekt najavio je da će taj luksuzni hotel biti otvoren oko BožićaODMOR NA BRAČU Nacionalovi reporteri s Jerkom Rošinom razgovarali su u njegovoj kući u Milni na Braču, a poznati arhitekt najavio je da će taj luksuzni hotel biti otvoren oko BožićaS Jerkom Rošinom, arhitektom i glavnim projektantom splitskog hotela “Marjan Hilton”, razgovarali smo u njegovoj kući u Milni na Braču. Hotel, čiji je vlasnik od prije nekoliko godina sadašnji splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum, trebao bi biti otvoren za Božić ove godine. Upravo je Kerum bio taj koji je inzistirao da na rekonstrukciji “Marjana” glavni projektant bude Jerko Rošin kojem je to već treća po redu arhitektonska intervencija na tom hotelu od njegova postanka. Jerko Rošin u svojoj je karijeri projektirao više od 700 objekata, dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za arhitekturu za hotel “Kaktus” u Supetru na Braču, a pokojni predsjednik odlikovao ga je Redom Danice Hrvatske. Posljednjih godina vrlo je aktivan i u politici u koju je ušao tiho još 1996. kao počasni konzul Kraljevine Španjolske. Odradio je i četverogodišnji mandat kao predsjednik Savjeta za prostorno planiranje pri Vladi RH, a trenutačno sjedi u saborskoj klupi u ime kluba zastupnika HDZ-a predsjedajući saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo. Nikada nije skrivao da je veliki prijatelj s bivšim premijerom Ivom Sanaderom o čemu je također govorio u ovom intervjuu.


NACIONAL: Zbog čega je Željko Kerum baš vas odabrao kao glavnog projektanta rekonstrukcije i dogradnje hotela “Marjan” u Splitu?

- Pa vjerojatno zato što sam već prije radio na adaptacijama tog hotela i što dobro znam svu njegovu problematiku. S Kerumom nikada prije nisam surađivao, dapače upoznali smo se tek na ovom projektu. Zaista poznam ovaj hotel kao svoj džep i sigurno najbolje znam što bi se tu trebalo događati u interesu grada i hotela. Prije nešto više od dvije godine Kerum i ja smo postigli konačan dogovor i krenuli u projekt.

NACIONAL: Već ste radili na obnovi “Marjana”. Što taj hotel znači za Split?

- Do sada sam na obnovi hotela “Marjan” radio nekoliko puta, jednom adaptaciju samo dijela smještajnog kapaciteta tornja, a drugi put veliki zahvat rekonstrukcije prizemnog dijela. Hotel “Marjan” je od početka, dakle 1963. kada je prema projektu kolege Lovre Perkovića sagrađena prva faza, postao vrlo važan za Split, ne samo kao prvi pravi suvremeni hotel nego i kao okupljalište Splićana, s kavanom, kongresnom dvoranom u kojoj su se organizirali razni skupovi i balovi, prvim zatvorenim bazenom, noćnim barom, specijaliziranim restoranima, garažom. Puno toga čega do tada nije bilo u Splitu. U okviru zadnje rekonstrukcije napravio sam kavanu kao galeriju znamenitih Splićana, svojevrsne krajputaše splitske povijesti, a zapravo ljudi koji su svojim radom proslavili Split a da nisu nužno rođeni u gradu, od cara Dioklecijana i Sv. Duje pa do don Frane Bulića, Grge Novaka i braće Kaliterna.

NACIONAL: Navodno je Željko Kerum dao dvostruku ponudu u odnosu na ostale zainteresirane kupce.

- Istina je da je dao najveću ponudu, u odnosu na neke čak i dvostruku i svi su govorili da je lud. Mislim da se radilo o svoti od oko 180 milijuna kuna, dok su drugi davali stotinjak. Taj podatak se može provjeriti u Fondu za privatizaciju. No čini mi se da je to ipak bio odličan poslovni potez.

PROBLEMI S BALKONIMA

NACIONAL: Što možemo očekivati od hotela? Hoće li se stvari bitno mijenjati i u njegovu vanjskom izgledu?

- Današnji izgled hotela začet je još 1957. odabranim natječajnim radom Nevena Šegvića a koji su karakterizirale upravo te danas prepoznatljive dvije bijele horizontalne linije niskog dijela objekta te vertikalni kubus nebodera iznad njega. Jedina izmjena svodi se na izgled visokog objekta kojem sam dodao stakleni plašt i tako ga pretvorio u svojevrsnu kristalnu kocku. Veća intervencija se događa sa stražnje strane hotela uz Ulicu Dražanac gdje dograđujem volumene u kontekstu postojeće izgradnje s druge strane te ulice.

NACIONAL: Koliki je smještajni kapacitet hotela?

- Izgradnjom i zapadne dilatacije hotel će imati oko 320 smještajnih jedinica najviše kategorije, uglavnom soba, više apartmana, ali i nekoliko stanova i ureda za posebnu poslovnu klijentelu. Dakako, imat će i “predsjednički apartman’’.

NACIONAL: Koliko vam se Željko Kerum miješao u posao, odnosno je li intervenirao u samom projektu?

- Ja sam hotel “Marjan” počeo raditi na temelju vlastitog projektnog zadatka, a poštujući osnovne programske smjernice koje sam prethodno dogovorio s Kerumom kao investitorom. Kako se radi o adaptaciji i rekonstrukciji, prethodno je potrebno napraviti studiju mogućnosti koje prostor pruža i tek onda donijeti odluku koji su prioriteti. Puno toga mijenja se i tijekom gradnje jer sve nije moguće sagledati na početku. Dakako, u tom smislu Kerum se miješao u posao, ali ne na način da mi je nametao rješenja koja stručno ne bi mogla biti prihvaćena. Kod izgradnje od temelja stvari su bitno jednostavnije.

NACIONAL: Jedna opća zamjerka građana koju u posljednje vrijeme čujem u Splitu jesu balkoni. Mnogi tvrde da je to hotel na samoj rivi, a bez mogućnosti izlaska iz sobe.

- Balkoni ili lođe na hotelu “Marjan” nemaju puno smisla jer poslovni ljudi, kao dominantna struktura gostiju, za boravak na terasi nemaju puno vremena. Rađene analize pokazuju da je iskoristivost terasa soba svega oko tri posto a tako mali postotak ne opravdava troškove balkona. Površinu postojećih balkona integrirali smo s površinom soba i tako dobili raskošne sobe s bitno kvalitetnijim pogledom na more. Zapravo cijela staklena stijena sobe je svojevrsni ekran pogleda na splitsku gradsku luku, Brački kanal, Brač i sve dalje što bura omogući vidjeti. More kao da vam ulijeće u sobu. Kod hotela odmarališnog tipa terase, naravno, imaju bitnu funkciju neovisno o samom pogledu.

POPUT RASKOŠNE JAHTE

NACIONAL: Jedan od vaših posljednjih projekata je bio hotel “Atrium’’ na splitskoj Brodarici. Izvana je također ovijen u tamni stakleni plašt kao i “Marjan”, no i unutra je takav. Možemo li sličnu stvar očekivati i u “Marjanu”?

- “Marjan” se nalazi u neposrednoj blizini mora i marine i ideja nam je bila da dojam soba bude upravo afirmacija te morske komponente: jedra, jarbola i mora, a u materijalu koji je obrađen kao što su to brodski interijeri. Za takvu interpretaciju soba nužan je stilizirani i rafinirani, a ne kičasti namještaj, vrlo jednostavnih linija i zaobljenih bridova, s dojmom velike udobnosti. Kao da ste došli na neku raskošnu jahtu. Bazirali smo se na furnirima oraha, trešnje i tikovine te panelima u boji. Prioritet su nam bila plemenita drva. Što se tiče javnog dijela hotela, on mora biti dojmljiv, no vrlo funkcionalan za sve ono što se od njega očekuje. Ono što je nužno da osjetite kad uđete u hotel je njegova svjetska civilizacijska razina.JERKO ROŠIN, državni tajnik za turizam Branko Grgić i novoizabrani
gradonačelnik Željko
Kerun, vlasnik hotela
'Marjan Hilton', u
studenome 2008.
prate radove na
rekonstrukciji tog
luksuznog hotelaJERKO ROŠIN, državni tajnik za turizam Branko Grgić i novoizabrani gradonačelnik Željko Kerun, vlasnik hotela 'Marjan Hilton', u studenome 2008. prate radove na rekonstrukciji tog luksuznog hotela

ZAINTERESIRANI HOTELSKI LANCI

NACIONAL: “Marjan” će nositi i naziv Hilton i time ući u njihov lanac. Jesu li njihovi čelnici postavljali mnogo uvjeta pri samoj izgradnji i dizajnu?

- Bilo je tu dosta zainteresiranih, poput lanca Park Plaza i drugih, no na kraju se ugovor ipak potpisao s Hiltonom. Ja sam počeo projektirati bez obaveze prema ijednom lancu. Radio sam generalni standard koji može biti prihvatljiv gotovo u cjelini svim lancima. Što se tiče promjena projekta, Hilton je imao najviše zahtjeva u pogledu zaštite od požara. Za mene su neki od njih bili potpuno nelogični jer se recimo radilo o dodatnom izlasku s otvorenog prostora, terase. Imali su još neke primjedbe na veličinu kongresnih dvorana, no takve stvari ipak mora odobriti Kerum jer on je investitor, a Hilton nudi samo svoje ime. Mislim da u ovom slučaju “Marjan” nudi više Hiltonu, nego Hilton njemu, premda je interes apsolutno uzajaman.

NACIONAL: Za hotel je bio iznimno zainteresiran i sam Kempinski, trenutačno jedan od najskupljih hotelskih lanaca u svijetu. Zašto su ipak odustali od te ideje?

- Predstavnik lanca Kempinski je rekao da, kad su došli u grad i vidjeli hotel u stanju kakvom su ga ostavili izbjeglice i prognanici, ne bi nikada u tako nešto ušli, ali kad su vidjeli cjelokupan projekt, predomislili su se i rekli da su spremni odmah ući u posao. No ono što ih je ipak odgovorilo jest činjenica da Split još uvijek nije grad koji bi mogao primiti takav hotel. Smatrali su da hotel ne bi mogao podnijeti cijenu koju bi Kempinski uvjetovao, iako je Kerumova želja bila postizanje upravo tako visokih cijena. No hotel ne znači ništa sam po sebi ako ne postoje i popratni sadržaji u gradu gdje se može potrošiti novac, a Split to još uvijek nema.

ULAZAK U POLITIKU

NACIONAL: Koliko je vrijedan ukupan projekt hotela “Marjan”?

- Stotinjak milijuna eura, što nije lako financirati. Zato se radovi izvode racionalno i malo su se oduljili jer raditi s velikim zaduženjima mnogo je nepovoljnije nego s vlastitim financijskim potencijalom na kojem investitor inzistira. NACIONAL: Kad možemo očekivati otvaranje? - Teško mi je o tome govoriti baš zbog tog aspekta mogućeg financiranja, ali se govorilo kako bi to bilo oko Božića. Mislim da to nije najbolje vrijeme otvaranja i da bi to bilo bolje napraviti na proljeće prije uzleta sezone.

NACIONAL: Tko je definirao isporučitelje opreme za hotel? Imaju li splitske tvrtke ikakve koristi od izgradnje tog hotela ili se ipak sve naručuje iz inozemstva?

- Željko Kerum je definirao sve do jednog proizvođača. Nijednog od njih nisam doveo ja. On je, osim toga, kad je u pitanju trgovina, puno veći stručnjak od mene, no važno je da je odabrao značajno domaće proizvođače. Njegov je stav bio da sve što može biti neka bude splitsko, odnosno hrvatsko, što apsolutno moram pohvaliti.

NACIONAL: Iako ste se godinama bavili politikom, u HDZ ste ušli relativno nedavno, netom prije nego što ste postali saborski zastupnik. Zbog čega?

- Kod mene se politika dogodila kao svojevrsna nadogradnja, trenutak u kojem sam osjetio da bi moje nataloženo iskustvu bilo korisno i drugima. No ja sam u politiku ušao i iz određenog osobnog nezadovoljstva zbog stanja u zakonskoj regulativi prostorne problematike, a s ambicijom da to stanje popravim. Na prijedlog Ive Sanadera prije dvije godine ušao sam u stranku, no moj svjetonazor je ionako bio blizak HDZ-ovu kršćanskom, socijalnom i demokratskom programu, no s pravom da zadržim i osobni intelektualni kriticizam unutar tog svjetonazornog okvira.

PRIJATELJSTVO S BIVŠIM PREMIJEROM

NACIONAL: Dugogodišnji ste prijatelj bivšeg premijera. Kako vi komentirate njegovu ostavku i optužbe javnosti da je pobjegao?

U OBRANI SANADERA Jerko Rošin blizak
je prijatelj s bivšim
premijerom Ivom
Sanaderom, te je branio njegovu odluku da se naprasno povuče iz hrvatske politikeU OBRANI SANADERA Jerko Rošin blizak je prijatelj s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, te je branio njegovu odluku da se naprasno povuče iz hrvatske politike- O tome sam već previše govorio za medije pa nema smisla da se ponavljam. Nije pobjegao, tu je i bit će. Neka se malo odmori. Svi mogući spinovi su mogući, no to je područje spekulacija koje će budućnost razotkriti.

NACIONAL: Baš sad, u ovom trenutku?

- A koji je to po vama pravi trenutak? Ljudi su zbunjeni jer nemaju logično i razumljivo objašnjenje takvog poteza. Kad bi sve mogli znati, možda takav čin ne bi imao ni smisla. Nažalost, u hrvatskoj politici imamo previše onih koji se bave politikom, ali ne i onim za što politika služi - općim dobrom. Jer svejedno je tko je prvi, Hajduk ili Dinamo, važno je da nam reprezentacija pobjeđuje. Medijski napadi na Sanadera i HDZ bili su mnogo veći od normalno uobičajenih i očekivanih kritika u odnosu na vlast bez obzira na to tko je obnaša, pa vjerujem da su i ti ciljani i permanentni napadi na njega barem dio njegove potrebe za obnovom energije. Šteta, jer smo izgubili za neko vrijeme najboljeg PR-a hrvatskih interesa na međunarodnom planu. Ako mogući spin ne pokaže drukčije.

NACIONAL: Kad ste ga vidjeli posljednji put?

- Dan nakon najavljene ostavke, i još jednom na ručku nakon sabora HDZ-a na kojem je njegovo privremeno povlačenje iz politike i usvojeno.

Kavana, restorani, noćni bar, zatvoreni bazen...

■ Jerko Rošin već je u nekoliko navrata radio na adaptaciji hotela 'Marjan', a u okviru zadnje rekonstrukcije unio je neke zanimljive novitete. Primjerice, kavanu je osmislio kao galeriju znamenitih Splićana, od cara Dioklecijana i Sv. Duje do don Frane Bulića, Grge Novaka i braće Kaliterna. Mnogo svjetski poznatih hotelskih lanaca bilo je zainteresirano za kupnju hotela 'Marjan', primjerice lanci Park Plaza i Kempinski, no ugovor vrijedan stotinjak milijuna eura na kraju je potpisan s lancem Hilton. Zbog opsežnosti radova oni su se produljili, no za Božić hotel 'Marjan Hilton' bit će predstavljen javnosti i to kao prvi pravi suvremeni hotel ne samo za elitu nego i za Splićane koji će se u njemu okupljati. Hotel 'Marjan Hilton' osim 320 soba, apartmana, stanova i poslovnih prostora imat će i kavanu, kongresnu dvoranu, zatvoreni bazen, noćni bar, restorane i garažu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika