Objavljeno u Nacionalu br. 718, 2009-08-18

Autor: Zoran Ferić

Otpusno pismo

Grijeh crkvenih struktura

Nakon osamostaljenja Hrvatske i tijekom rata Crkva je preuzela onu ulogu Partije. Poltroni, ulizice i guzoljupci promptno su počeli lizati oltare, jer se odjednom vidjelo da je Crkva uz moć, uz vlast i da ima znatan utjecaj na vlast

Zoran FerićZoran FerićU četvrtak, uoči blagdana Velike Gospe, najvažnije su dnevne novine u Hrvatskoj na naslovnim stranicama donijele vijest o eskalaciji sukoba predsjednika republike i određenih rigidnih krugova u Katoličkoj crkvi, koji, kako se čini, itekako imaju podršku s Kaptola. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, koji sustavno napada predsjednika Mesića, napisao je kolumnu u kojoj, pod krinkom brige za opće dobro i blagostanje ove zemlje, govori o tome kakav bi nam trebao biti idući predsjednik. Međutim, očito je da njemu taj svojevrsni fotorobot budućeg predsjednika zapravo služi za jedno puno prizemniju svrhu: da se obračuna s aktualnim predsjednikom. On, dakle, nije okrenut budućnosti, kao što se pravi, nego mu je na duši samo da na što efektniji način izvrijeđa sadašnjeg predsjednika, govoreći čak da budući predsjednik ne bi trebao biti pripadnik niti jedne strane tajne službe ili organizacije.

BUDUĆI DA JE VEĆ OPTUŽIO PREDSJEDNIKA MESIĆA da je veleizdajnik, ovo o pripadnosti stranim tajnim službama također se može čitati kao njegova kvalifikacija sadašnjega predsjednika. Ide, naravno, i korak dalje govoreći da bi budući hrvatski predsjednik trebao biti zdrava i uravnotežena osoba, sugerirajući nam da sadašnji to nije. Taj neizravni, ali provodni i zapravo primitivan napad govori nam puno o metodama kojima se već dugo služe neki svećenici da bi napadali predsjednika Mesića. Sjetimo se samo kako se u Njemačkoj s oltara pozivalo na demonstracije protiv šefa države i uopće, otpor svemu što on predstavlja. A predstavlja građansku Hrvatsku, državu u kojoj je vjera striktno odvojena od aparata vlasti i ima mjesto kakvo joj pripada u svim zapadnim demokracijama. S takvim položajem, da bude jedna od ravnopravnih vjerskih zajednica i crkava u Hrvatskoj, Katolička crkva se nikako ne miri. Upravo zato nastoji na svaki način, a najčešće neizravno, aluzijama, propovijedima, uvodnicima i na slične načine, potkopati Hrvatsku kao laičku državu i zauzeti u njoj što bolje pozicije. Crkveni jastrebovi s vremena na vrijeme obračunavaju se s nekakvim baukom ljevice u Hrvatskoj, kao da se radi o velikoj zavjeri lijevih da pretvore Hrvatsku u naročito nesretnu zemlju. Teza je, dakako, naopaka i apsurdna jer ovom zemljom već dugo vlada stranka koja itekako podržava Katoličku crkvu kao što pripadnici klera podržavaju nju. To s elijepo može vidjeti prije izbora kad se propovjedaonice često pretvaraju u političke govornice, s kojih se agitira za aktualnu vlast jer je ona i hrvatska i katolička. Upravo je predsjednik Mesić nastojao prekinuti s takvom praksom i zato ga se u okviru crkve percipira kao neprijatelja. Pri tome valjalo bi naglasiti kako je očito da predsjednik Mesić ni u kom slučaju nije neprijatelj vjernika katoličke vjeroispovijesti niti njihove zajednice, ali se može reći da je neprijatelj jedne klike među svećenicima koja nastoji ovu zemlju pretvoriti u božju državu ili katoličku republiku. Upravo zato sada se i pojavila predsjednikova inicijativa da vjerska obilježja treba ukloniti iz državnih institucija, vojske i policije, iz škola, općina i kojekakvih ureda u kojima činovnici koji zapravo ne vjeruju ni u što, sjede ispod raspela kao što su prije sjedili pod Titovom slikom. A zapravo, takva jedna inicijativa trebala se dogoditi već davno prije, jer još od rata su kojekakve službene prostorije garnirane kičastim raspelima i gospinim slikama, od rata na retrovizorima limenih mrcina, čak i kad su službeni, vise krunice. Zar nam stvarno treba nekakav velik međunarodni skandal, kao što se svojevremeno dogodilo u Francuskoj, da svi skupa shvatimo kako ovdje osim katolika žive i ljudi drugih vjeroispovijesti i da je demokracija vladavina većine, ali većine koja bi itekako trebala štititi manjine.

NEKA SVAKI ONAJ TKO SE PROTIVI UKLANJANJU RASPELA iz državnih ustanova, svaki katolik kojemu je križ prirastao srcu, neka, dakle, svaki takav čovjek samo pomisli da živi u zemlji u kojoj ga u svakoj ustanovi, u svakome uredu ili školi sa zida gleda polumjesec. A pri tome je zemlja u kojoj živi i njegova domovina. Neka pomisli, recimo, da mu djeca lutaju školskim hodnicima jer ne idu na vjeronauk, a zbog toga ih u razredu čudno gledaju. Jednadžba je jednostavna: ako je država laička, vjerskim simbolima u državnim institucijama nema mjesta. Sve drugo može biti povod ozbiljnim sukobima i ozbiljnijoj društvenoj šteti. Problem je u tome što sj nakon osamostaljenja Hrvatske i tijekom rata Katolička crkva preuzela onu ulogu koju je do tada imala Partija. Poltroni, ulizice i guzoljupci promptno su počeli lizati oltare, jer se odjednom vidjelo da je crkva uz moć, uz vlast i da ima znatan utjecaj na vlast. Preko svećenika se odjednom moglo dobiti posao, mogla se ishoditi građevinska dozvola ili neka beneficija. Biti katolik, odjednom je značilo biti povlašten, ili u najmanju ruku, ne biti šikaniran. Deklarirati se kao katolik, značilo je puno za karijeru, neovisno o kojemu se poslu radi. Sjećam se kako su me ranih devedesetih, na jednom razgovoru za posao, pitali jesam li Hrvat i jesam li katolik. Čovjek koji je vodio taj razgovor uopće nije mislio da čini nešto loše, nešto što se u civiliziranome svijetu ne radi. On je želio da u njegovoj ustanovi rade samo Hrvati i samo katolici. I tu sada dolazimo do onoga problema s kojim bi se upravo Katolička crkva trebala pozabaviti.

KATOLICIZAM KOD NAS NIJE VJEROISPOVIJEST NEGO KLUB povlaštenih i prvenstveno obilježje nacije, a ne vjere. To nije vjera, nego razlikovno obilježje. Nekakva dopuna hrvatstvu, nešto kao, Hrvat višega reda, ili čisti Hrvat, jer su oni Hrvati koji nisu katolici prilično sumnjivi. A sumnjivi su zato što su komunjare i ljevičari, a takvi su izdajice vlastita naroda i vlastite tradicije. Takvi ne idu na misu, ne kite bor, ne ispovijedaju se zato što su krali, ševili tuđe žene i tukli vlastite, psovali i potezali pištolje zbog razmirica u prometu. Takvi nedjeljom i blagdanima ne idu u crkvu i ne govore: “Oče griješio sam. Jamio sam tvornicu.” A kad velečasni kaže: “Deset očenaša i pet zdravomarija.” oni se malo i pobune: “Ali velečasni, to je mala tvornica, samo tridesetak radnika, dvije hale, kantina i skladište.” “Nisam znao sinko” kaže velečasni, pa odreže: “Tri zdravomarije. Po jednu za svakih deset radnika.” “Hvala”, kaže tip skrušeno, “evo nešto i za crkvu”. Prije izbora 3. siječnja kardinal Bozanić govorio je u grijehu struktura i ta je njegova rečenica značajno odjeknula u našem javnom prostoru naprosto zato što je bila istina i što je ljudima grijeha struktura bilo pun kufer. Pred izbore koji slijede valjalo bi možda nešto reći i o grijehu struktura unutar Crkve.

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 19.08.09. 00:40

Evo jos jednog psa lajaca svojih oceva i djedova koji su zarili i palili i nezasluzeno uzivali po hrvatskoj u doba jugokomunizma. To im je jedino sto znadu jer su se skolovali za cuvare revolucije. I sada placu ti sinvi o tom vremenu djetinjtva svojih oceva i kritiziraju sve sto neme komunisticke korjene. Sada se ne nazivaju neokomunisti jer nije pozeljno vec liberali, kao sto se komunisticki koljaci sami nazivaju antifasiti. Djeca postaju moralni zlocinci , svojih zlocinackih oceva, sto i sam mesic potvrdjuje svojim osobnim primjerom.
Nece taj pas kritizirati mesica i njegove uvredljive izjave, sakrivanje komunistickih zrtava koje ima polovica hrvatskih obitelji i oduziimajuci im i danas nakon 60 godina najosnovnije ljudsko pravo civiliziranog svijeta), radi cistoce komunisticke patizanske revolucije (0.1% antifasiticka, 99.9 % boljsevicko-staljinisticka borba).
I sada im opet smeta Crkva I krizevi. Htijeli bi ponovo zlocinacku petokrakei titu na svakom koraku.
Nije im dosta sto sramote najljepsi trg u Zagrebu imenom najveceg hrvatskog zlocinca svih vremena.


registracija
26/1/08

Rampa, 20.08.09. 02:47

Vinko, nazivati čovjeka psom, jer ti se ne svidja njegovo pisanje govori prije svega o kulturi i kućnom odgoju onoga koji se služi takvim riječima!
A "zločincu" Titu je na sprovod došao čitav svijet, svi šefovi Vlada i Predsjednici cijelog svijeta, šefovi i NATO i Varšavskog ugovora, dok je Predsjedniku Tuđmanu došao samo Predsjednik "Herceg-Bosne"!
Mislim da to govori samo za sebe i da je svaki daljni komentar suvišan!
Da Tito nije donio Ustav iz 1974 kojom je definirana današnja HR, nitko nas ne bi danas kao slobodnu i neovisnu državu priznao!
Predsjednik Mesić samo nastavlja tu antifašištičku tradiciju i usput narobijao se i on za ovu zemlju, ali ti to ne vidiš od pjene mržnje koja ti udara na usta!
Ne branim partizane niti napadam Crkvu, ali Crkvi je mjesto u Crkvi, a ne u državnim poslovima i tu Predsjednik Mesić ima pravo!


registracija
15/3/08

Sandzo, 25.08.09. 11:41

dokazujmo kakvi smo vjernici djelima i ponasanjem, a ne idolatrijom i simbolima koji su ceto maska za hipokriziju svijesti i radnji. Selam.


registracija
20/7/09

Hallelujah, 06.09.09. 21:33

Jadan li si ti vinko12 i pises takve besmislice ko' neki nadrkani pubertetlija. I jedan od onih zadrtih, zatucanih zaglupljenih katolickih fanatika kojem je "sveta mati crkva" isprala mozak tako da si corav, pa ne vidis i ne razumijes sta se uopce dogadja."Komunjare" su bili stoput bolji od ovih tvojih licemjernih, pokvarenih, gramzivih, debelih crkvenih parazita., koji s "Bogom iza ledja" pocinjaju sve moguce grijehe. Odkad je Crkva u Hrvata preuzela dusebriznistvo hrvatskog puka i zarazila zemlju svojim simbolima, vjeronaucima, procesijama, misama...i svekolikim katolickim religioznim smecem - nikad nije bilo vise kriminala, varanja, nepostenja, otimanja, nepravde. itd.itd. u ovoj zemlji Hrvatskoj!!! Komunjare su bili "zlato" u usporedbi s ovim klericima, klerikalcima i kamarilom koja bestidno uzima gdjegod moze i licemjerno laze narodu. Taj vinko moze imati 1000 krizeva, raspela, krunica....u svojoj kuci, ali ce i dalje ostati mrzitelj svega nekatolickog i tako da mu ni milijun Zdravomarija nece pomoci da se iskupi od svojih grijeha. Njegov isprani mozak ne moze shvatiti da vjerskim simbolima nije mjesto u javnim prostorima, barem u demkratskim naprednim zemljama. To je sve posljedica "nesvetog saveza drzave i crkve" nakon potpisivanja Ugovora izmedju Vatikana i Hrvatske sto je ovu zemlju pretvorilo u crkvenu drzavu gotovo srednjevjekovnog tipa. Franjo Tudjman, Franjo Kuharic, HBK - crkva u Hrvata, crkvoljupci (zbog svog vlastitog interesa) poput Jure Radica, Adalberta Rebica i ostalih.... prodali su Hrvatsku Vatikanu, pa zato i imamo sve ovo zlo u zemlji, a ono se stalno povecava dok uskoro ne dodje do konacnog sloma i kraha. zahvaljujuci katolickim veleizdajnicima! Zivi bili pa vidjeli!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika