18.08.2009. / 00:05

Autor: Mislav Šimatović

Tajna ekspertiza: Utjecaj đačkih naramaka na mentalno stanje turista

Nadajući se da će nas odgovor poštedjeti budućih mentalnih šokova, molimo premijerku da nam otkrije na koji bi način odgađanje početka nastave moglo blagotvorno djelovati na hrvatski turizam

Dok su se Vlada i prosvjetni sindikati posljednja tri dana prepucavali oko toga treba li početak školske godine odgoditi za tjedan dana, običan puk pokušava proniknuti tajnu veze između đaka, učitelja i turista.

O.K. Premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak je, nakon odrađenog napornog vikenda, službeno odustala od ideje da produžetkom ljetnih praznika namakne koji euro više državnom budžetu, međutim ostaje pitanje: kakve veze ima početak škole u Hrvatskoj s godišnjim odmorima Slovenaca, Čeha, Talijana, Nijemaca...

"Ako nam je turizam iznimno važna grana gospodarstva, a za ovu Vladu on to jest, onda se moramo oslanjati na tu granu i pomoći turizmu na sve načine da bude još uspješniji", pokušala je premijerka dovesti u vezu činjenicu da se se na Jadranu početkom rujna odmara 700.000 turista s vlastitim naumom da tri tjedna prije planiranoga početka školske godine isti prolongira za tjedan dana. Kao adut iz rukava izvukla je staru dalmatinsku praksu prema kojoj školarci rade sezonske turističke poslove pa ih početak školske godine tjera na naprasno davanje ostavki.

Ni krivi ni dužni, postali smo tako svjedoci još jednog genijalnoga recepta za spas državnih financija proizašlog iz Vladine kuhinje. Nitko to ne razumije, ali valjda Vlada zna što čini.

Zanemarimo ovdje činjenicu da premijerka pojma nema što je to turizam, kojeg naziva "gospodarskom granom", i njezino nehotično priznanje da Vlada tolerira eksploataciju dječje radne snage.

Ostavimo to po strani i koncentrirajmo se na bitno pitanje, nadajući se da će nas odgovor poštedjeti budućih mentalnih šokova: molimo premijerku da nam otkrije na koji bi način odgađanje početka nastave moglo blagotvorno djelovati na hrvatski turizam. Znatiželjni smo, a zna se kako znatiželja goni maštu .

Evo, meni pada na pamet da je dokazani turistički stručnjak Damir Bajs, revan kakav već jest, na svoju ruku dao provesti tajno istraživanje radnog naslova: "Utjecaj đačkih naramaka na mentalno stanje stranih turista". Rezultati istraživanja, pretpostavljam, bili su poražavajući, jer, ispalo je da se prosječni Čeh (Slovaci nešto manje) užasava pogleda na đačku torbu dok je na godišnjem odmoru. Austrijancu to smeta nešto manje, dok Talijanu uskomešalo školsko igralište budi nostalgiju za vremenima kad je pod velikim odmorom jeo friški panino, maminih ruku djelo. Čovjek odmah poželi otići doma, a ako i ostane ta mu reminiscencija momentalno ubije volju za pizzom na hrvatski način. Kako se radi o najprodavanijem prehrambenom artiklu na našoj obali, bilo je krajnje vrijeme za Vladinu akciju. Osim toga, rezultati Bajsova istraživanja pokazali su da bi nedostatak službenog osoblja školske dobi u restoranima, dućanima i na štandovima negativno djelovao na potrošački mentalitet poslovično infantilnih Slovenaca. A i pedofili na plažama bili bi zakinuti.

Vidjevši preliminarne rezultate Bajsova istraživanja, Jadranka Kosor svom je turističkom ekspertu naložila da napravi dopunsko istraživanje s naglaskom na tradicionalno najbolje potrošače - Nijemce. Bajs je ovog puta upregnuo sve dostupne intelektualne resurse, na čelu s Nikom Bulićem, dugogodišnjim strategom reklamiranja sinergije Sunca i pijeska na račun državnog novca, i Brankom Grgićem, čovjekom koji se, šefujući svojevremeno u Hajduku i splitskoj luci, na vlastitoj koži uvjerio koliko djelotvoran može biti utjecaj nogometa na popunjenost trajektnih linija.

Frustracije radnog naroda

Rezultati dodatne ankete bili su još alarmantniji: pokazalo se da bi 93 posto ispitanih Nijemaca bilo posramljeno činjenicom da su Hrvati prionuli poslu raskrstivši s ljetnim radostima, dok oni bezbrižno dangube na plažama. Neznatno manji postotak ispitanih pao bi u depresiju, spremio novčanik i demonstrativno napustio Hrvatsku, bez ikakve šanse da se ikad vrati. Kao da im nije dosta frustracija koje su im desetljećima sustavno uzrokovali radno superiorniji gastarbajteri iz ovih krajeva. Pa, zar i na godišnjem!

Kako bi se u tom slučaju Vladin plan punjenja budžeta urušio kao kula od karata, palo je spasonosno rješenje - odgodit ćemo početak škole. Đaci će zaraditi dodatni džeparac (dostatno za udžbenike), a njihova pojava neće sablažnjavati plahe turiste, koji će još tjedan dana neometano trošiti devize i Jadranki Kosor ulijevati nadu da će joj Vlada izdržati do zime. Sljedeće godine, naravno.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
29/5/09

MetaGuru, 17.08.09. 23:52

Zašto se mediji bave ovakvim kontraverznim idejama, umjesto da pišu, primjerice, o Jarnijevom predivnom golu protiv Njemačke 1998. i sličnim uspjesima Hrvatske?


registracija
4/8/09

panta, 18.08.09. 13:47

Mini je osobno ljepsi onaj Vlaovićev....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika