18.08.2009. / 14:00

Autor: Renato Baretić

Bolje od zatvora: Glavašev 'zimmer frei' za bjegunce pred zakonom

Ne znam jeste li i vi primijetili da u brojnim govorima, izjavama, medijskim nekrolozima i popratnim tekstovima nakon smrti Savke Dabčević – Kučar nitko, ali zbilja baš nitko, nije spomenuo njezinu ključnu frazu iz sedamdesetprve: "politika čistih računa". Nitko. A zašto?

Godinama već i govorim i pišem kako je Hrvatska apsolutno najbogatija zemlja na svijetu. Možete li zamisliti da netko ovako dugo izrabljuje, vara i pljačka jednu Francusku ili Njemačku, a da te zemlje i dalje opstaju čekajući, kao mačke u doba parenja, da ih naguzi i sljedeći izborni ili ratni pobjednik?

I priroda i društvo, sve se to u Hrvatskoj pljačka i izrabljuje već stoljećima, a nevoljna opustošena država nikako da propadne u užareno središte Zemlje. Stoji tu i trpi i rađa nove žrtve i nove pljačkaše. Ne znam jeste li i vi primijetili da u brojnim govorima, izjavama, medijskim nekrolozima i popratnim tekstovima nakon smrti Savke Dabčević - Kučar nitko, ali zbilja baš nitko, nije spomenuo njezinu ključnu frazu iz sedamdesetprve: "politika čistih računa". Nitko. A zašto?

Zato što u današnjoj hrvatskoj politici nikome, ali zbilja baš nikome, nije do čistih računa. Čisti računi, naime, značili bi doživotnu eliminaciju kompletne političarske kaste, a s njom i sudbene, vojne, policijske, činovničke... Politika čistih računa u Savkinom smislu (dakle - da građani Hrvatske napokon steknu i zadrže kontrolu nad svojim pošteno zarađenim novcem, odnosno uredno plaćenim porezima i inim dadžbinama) u svojoj je srži apsolutno kolidirajuća sa stavovima svih recentnih hrvatskih stranaka, kao i ostalih strukovno-interesnih parazitskih nakupina.

Izgradnja lanca privatnih zatvora godinama mi se (prema genijalnoj, ali ipak utopističkoj, ideji iskusnijega kolege Tonča Bonačija) činila najlukrativnijim poslovnim projektom u Hrvata, nisam prije tucet godina ni znao da sam pionir javno-privatnog partnerstva, ali s vremenom sam shvatio: u ovakvoj Hrvatskoj moji bi smještajni kapaciteti ostali zjapiti prazni ili, eventualno, tek dopola popunjeni kriminalnom boranijom s dna hranidbenog lanca...

Previše si ljudi ovdje međusobno ruke mije, čuva leđa i namješta poslove, previše ih ima putra na glavi i kosturâ u ormarima a da bi se ikome od njih imalo isplatilo ozbiljnije nauditi bilo kojem konkurentu. Kad se takvo što i dogodi, svakih nekoliko godina - ispadne nacionalni skandal s rokom trajanja kraćim od Svagušinih krafni, i onda opet nikome ništa.

Jednako će biti i sa vinovnicima svih ovih afera što danomice pune novinske naslovnice, od HŽ-a do splitskih vrtića, od HEP-a do Rončevićevih kamiona: nijedan od tih likova nikad neće gledati svijet kroz rešetke, jer svatko među njima zna čime može usositi onoga tko je njemu ili bilo kome drugome omogućio da krade. I ajde ga ti sad strpaj u zatvor...

Najpovoljnija varijanta bila bi ta da svi, jedan za drugim, zbrišu u BiH: em bismo ih se mi riješili, em bi se demografske statistike tamošnjih Hrvata osjetno podebljale. Tako je, sad mi je sinulo! Pa zato je poduzetni Glavaš u Hercegovini uzeo golemi teren i na brzinu izgradio (prvu) trokatnicu s pogledom na Dalmaciju: zato da, na tragu one Bonačijeve i moje ideje o javno-privatnim zatvorima, napravi zimmer-frei za sve komotne bjegunce pred hrvatskim zakonima! Kamen po kamen - trokatnica; trokatnica po trokatnica - apartmansko naselje za sve te rončeviće i mravke koji će tamo svakog jutra ustajati, pa s balkona gledati u daljinu, prema beskrajno voljenoj Hrvatskoj, kojoj će onda, na prve taktove budnice "Lijepa li si" složno, svi kao jedan, pokazati - bosanski grb.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
25/6/09

zabica, 18.08.09. 21:23

Bravo Gospodine Baretić.


registracija
27/7/09

columbo, 18.08.09. 23:08

Sjajno g.Beritic. Jasno k'o dan. Recept je dao "doktor" Franjo Tudjman i krenulo je, uz obavezno drzanje za srce, naravno dok svira himna. Jer, domovina, kako to gordo zvuci...Jadnoga naseg prevarenog i bezocno izmanipouliranog naroda. Jao majkama koje su ostale u crnini. E, sada me jos neko j... da mi je bolje nego je bilo, jer "svi smo kao sretni i svima je kao lijepo i nista nas nista kao ne boli..." Ipak mislim, morat ce tu lopovsku bagru narod pomesti, jer sve ima svoju mjeru i svoje trajanje, pa i Matoseva cinjenica o puku sto dnevno veci slijepac biva...
narod


registracija
8/11/06

Willie, 18.08.09. 23:28

Eto, Columbo mi uze riječ iz usta ;)
Korjen svih zala u Hrvatskoj je upravo taj spomenuti "doktor"! Mogao je napraviti od Hrvatske drugu Švicarsku - ali, ne, zašto ?! Za koga ... pa, jednom se živi (iako je navodno bio povijesničar, nije mario što će biti poslije njega i što će uskoro o njemu pisati) ... i uslijedio je povijesni usklik "Imamo Hrvatsku!!!". I stvarno ... svi podobni su je "imali" na razne načine ... no, nitko joj nije platio!? Svi su je samo "uzimali", trgovali s njom itd.
Pod "doktorovim" vodstvom i ostalim nasljednicima "Lijepe naše" od nje ništa ne ostaše?! Pretvorili su vlastitu zemlju u svoju "prostitutku". HDZ, kupljeni branitelji i ostala podobna svita su grobari naše male i bogate države. :(
To se jedino događa u nerazvijenim zemljama Afrike ali nikako u Evropi. "Živio Franjo Tuđman, HDZ i ostali "slijepi", dobro okorišteni dupelisci istih!" ;)
Beritićev tekst govori otprilike isto.


registracija
19/8/09

mateakumric, 19.08.09. 16:04

Istinito do boli!
Bravo!!!


registracija
15/3/08

Sandzo, 25.08.09. 11:14

dajte nama "nase" odbjegle kriminalce u RH, pa cemo mi vama "vase" (Bender, Jelavic,...). prosto.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika