27.08.2009. / 14:00

Autor: Robert Bajruši

Tko je jači: Lički kauboj na megdan izazvao premijerku

Djelovanje ministra zdravstva Darka Milinovića istinski šteti i velikom broju hrvatskih građana i premijerki i njezinoj koalicijskoj vladi. Ne uspije li ga neutralizirati, Jadranka Kosor će se iskazati kao slaba premijerka

Možemo vjerovati kako Jadranka Kosor ne preferira tovariša Vladimira Iljiča Lenjina, ali u situaciji u kojoj se nalazi morala bi se sjetiti njegova upozorenja o tome kako će im (boljševicima, a ne HDZ-u) doći glave mangupi iz vlastitih redova. HDZ-ov mangup, koji, doduše, nije problem jedino premijerki Kosor nego i većini hrvatskih građana, zove se Darko Milinović, ministar zdravstva Republike Hrvatske.

Ministar Milinović nije samo autor jednog od najrigidnijih dokumenata u novijoj medicinskoj praksi u Europi (Zakonu o potpomognutoj oplodnji), nego se pretvara i u vodećeg oponenta Vlade i Jadranke Kosor. Jadranka Kosor se želi predstaviti kao predvodnica svojevrsnog zaokreta HDZ-a prema centru i dijelu liberalnih birača, ali to je Sizifov posao u stranci kojom dominiraju Andrija Hebrang, Vladimir Šeks i Luka Bebić.

No realno govoreći, sva trojica zajedno nisu nanijela štetu imidžu vladajuće kolicije, koliko je to uspio Milinović zakonom koji de facto onemogućava umjetnu oplodnju. Unatoč upozorenjima renomiranih liječnika, predstavnica ženskih udruga, dokazima da će nastati golema šteta i smanjiti se broj novorođene djece u Hrvatskoj, ministar zdravstva je sve ignorirao i progurao ovaj štetni dokument. Da paradoks bude potpun, riječ je o liječniku koji je u prošlosti obavljao abortuse, a sada se predstavlja kao neumoljivi branitelj života od trenutka začeća, i svojim postupcima posve ignorira upozorenja stručne javnosti.

U potpuno ljudskom pogledu, ministar Milinović nanio je ogromnu štetu brojnim parovima i budućim majkama, bitno reducirajući njihvo pravo na roditeljstvo. Birokratska procedura i medicinska ograničenja koja je nametnuo neminovno će otežati položaj žena koje se odlučuju na potpomognutu oplodnju, i dio njih vjerojatno zbog novih pravila više neće moći imati djecu. U najmanju ruku ovo je povreda humanosti, a time i medicine kao profesije.

U političkom smislu, sve je očitije da Darko Milinović postaje problem za Jadranku Kosor i HDZ. Ivo Sanader je relativno uspješno kontrolirao ovog ličkog liječnika koji je u politiku uveo ruralno-kaubojski element, i Milinović je znao granicu koju ne smije prijeći. Jadranka Kosor nije Ivo Sanader i ministar zdravstva sve više pokazuje značajan odmak u odnosu na premijerkina stajališta. Dok se Jadranka Kosor već godinu dana pokušava približiti ženskim organizacijama, pa čak i udrugama koje okupljaju homoseksualne osobe, Milinović tvrdoglavo desničari, i svojim postupcima i izjavama omalovažava autoritet predsjednice Vlade. Tako je ona najavila djelomičnu liberalizaciju potpomognute oplodnje, a Milinović je uskoro sazvao konferenciju za novinare i eksplicitno demantirao šeficu vlastite stranke i Vlade.

Djelomično je popustio glede pušenja u restoranima i kafićima, ali i u ovoj situaciji se moglo vidjeti da nije impresioniran razmišljanjima premijerke Kosor. Popustio je preko volje iz računice koja kaže da se čak ni tipovi koji njeguju kaubojski look ne mogu u svakoj prilici ponašati poput Wyatta Earpa i najprije pucati, a onda tražiti objašnjenje.

Samo što takvo Milinovićevo ponašanje istinski šteti i velikom broju hrvatskih građana i Jadranki Kosor i njezinoj koalicijskoj vladi. Ne uspije li neutralizirati Darka Milinovića, Jadranka Kosor će se iskazati kao slaba premijerka.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
13/8/09

fjaka, 27.08.09. 15:16

treba mu podhitno dati otkaz - nije da branim Jacu ali ovaj je stvarno zaostali šovinista


registracija
13/8/09

Posluh, 27.08.09. 20:04

nije samo Milinović problem!
zemlju je bacala u propast godinama politička vrhuška, tako da je gledala samo svoje guzice i grabila dobitak za sebe i svoje najmilije;
treba ih baciti na koljena - sve! Vladu s ministrima, saborske zastupnike i tajkune! trebaju odgovarati za svoja nedjela i neodgovornosti, za svoje gluposti, nesnošljive propise i zakone.
trebaju odgovarati za svoja nedjela, a ne odstupiti i ići na bolje!!!!!!! treba se od njih naplatiti šteta, a ne ih pustiti da uživaju kao pokvareni Sanader i Primorac!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika