28.08.2009. / 13:55

Autor: Renato Baretić

Heraklit u Mrduši: Kako je filozof zavladao Banskim dvorima

Svi mi sad nestrpljivo čekamo izmjene i dopune ovih budalaština o kriznom porezu, potpomognutoj oplodnji i zabrani pušenja - svak tko misli da će tim izmjenama i dopunama spomenuti zakoni biti sasvim definirani i provedivi, zbilja je zreo za pregled, ne samo sistematski, nego i specijalistički

Prvih deset godina hrvatske su samostalne vlasti donosile zakone s namjerno ugrađenim rupama, uglavnom zato da bi skupinica odabranih drznika mogla mirno pljačkati sve nas u čije su ime svi ti zakoni i izglasavani. Onda su četiri godine donosile šupljikave zakone kojima je ta pljačka zacementirana, uglavnom zato da ne dođe do državnog udara. A potom su, pogotovo posljednjih mjeseci, na red došli zakoni kroz čije bi se rupe, da tkogod pusti vodu, cijela Hrvatska mogla napajati strujom barem godinu dana.

Na sistematski bi pregled morao poći svatko tko misli da je ova posljednja faza samo plod gluposti i površnosti naših zakonodavaca. Pazite, ne kažem ja da oni nisu površni i glupi, dapače, ali to što rade nipošto nije plod (samo) tih talenata. Oni su, valjda kroz dugogodišnje natezanje s Bruxellesom, Haagom i Strasbourgom i njihovim izaslanicima, stekli svijest o biti demokracije u suvremenim uvjetima. A toj je biti ime "perpetuiranje reformi", u prijevodu na hrvatski - "stalna na tom svijetu samo mijena jest". Okej, prijevod možda jest malo starinski, zato evo suvremenijeg: "nema te reforme koja smije biti završena". Jer, ako bi ijedna od započetih reformi doista, u cijelosti, doživjela svoje ispunjenje i ostvarenje - što bi kasti na vlasti ostalo da radi? Ništa! Pokazalo bi se da je dobrim dijelom apsolutno nepotrebna! E, zato mi konstantno živimo u reformama reformiranih reformi i u izmjenama i dopunama izmjena i dopuna kojekakvih zakona o izmjenama i dopunama nekog bivšeg zakona ili pravilnika.

Svi mi sad nestrpljivo čekamo izmjene i dopune ovih budalaština o kriznom porezu, potpomognutoj oplodnji i zabrani pušenja - svak tko misli da će tim izmjenama i dopunama spomenuti zakoni biti sasvim definirani i provedivi, zbilja je zreo za pregled, ne samo sistematski, nego i specijalistički.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 29.08.09. 01:44

U krizi smo, zguzeni smo i popusili smo.
Sad nek mjenjaju i uskladjuju sta hoce.


registracija
27/7/09

columbo, 29.08.09. 19:56

Ehej, a sto je s nasom drzavom. Mislim, postoji li jos...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika