28.08.2009. / 15:13

Autor: Hina

Junak Tarantinovog filma: 'Jugoslavenski partizani su nam otkrivali imena nacista'

Po njegovim riječima, nacisti su mislili da imaju posla s britanskom policijom, a poslije su bili zabezeknuti kada su im pokazali Davidove zvijezde

Najnoviji filmski uradak Quentina Tarantina "Nemilosrdni gadovi" (Inglourious basterds) govori o židovskim komandosima koji su progonili nacističke vojnike na njihovu terenu no to nije samo filmska fikcija već priča koja ima uporište u stvarnim događajima - Operaciji Nakam ("Osveta") koja je provedena krajem Drugog svjetskog rata, kazao je preživjeli sudionik te operacije, 88-godišnji Chaim Miller.

"Djelovali smo na jugu Austrije u danima odmah po završetku rata", prisjeća se taj Izraelac bečkog podrijetla koji živi u kibucu nedaleko Jeruzalema.

"Bili smo pripadnici Židovske brigade britanske vojske stacionirane u Tarvisiu, na talijanskoj granici s Austrijom. Jugoslavenski partizani su nam dali popise nacističkih zločinaca i mi smo ih u skupinama po troje tajno progonili", kazao je Miller za AFP.

Po njegovim riječima, nacisti su mislili da imaju posla s britanskom policijom, a poslije su bili zabezeknuti kada su im pokazali Davidove zvijezde.

"No, tada je za njih već bilo kasno. Odveli bismo ih u šumu na talijanskoj strani, ispitali i objasnili im da moraju ispaštati zbog zločina. Zauvijek su ostali u toj šumi", objasnio je Miller.

Povjesničari su podijeljeni oko broja likvidiranih nacista tijekom spomenute operacije koju je predvodio budući načelnik glavnog stožera izraelske vojske Chaim Laskov. Brojke se kreću od 100 do 300 likvidiranih nacista.

Chaim Miller rođen je u 1921. u radničkoj četvrti Beča kao Alfred Mueller, a u Palestinu je emigrirao 1939., nakon što je Njemačka izvršila aneksiju Austrije.

Nakon što su savezničke snage objelodanile prva izvješća o nacističkim zločinima i holokaustu, britanski premijer Winston Churchill poslao je brzojav američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu u kojem iznosi mišljenje da "Židovi...svih rasa imaju pravo kao priznato tijelo udariti na Nijemce". Roosevelt je odgovorio da "nema prigovora" i nakon dosta oklijevanja, 3. srpnja 1944. britanska je vlada pristala na osnivanje Židovske brigade. U rujnu je službeno priopćeno osnivanje Židovske brigade Britanske vojske, a odobrena je upotreba i cionističke zastave.

Brigada je uključivala više od 5.000 židovskih dobrovoljaca iz Palestine organiziranih u tri pješačka bataljuna Palestinske pukovnije i nekoliko dodatnih postrojba za potporu.

Od Palestinske pukovnije, dvije su brigade, jedna židovska i jedna arapska poslane da se pridruže Saveznicima na talijanskoj bojišnici. Židovska brigada, stacionirana u Tarvisiju odigrala je ključnu ulogu u pomaganju Židovima da prebjegnu u Palestinu, a nakon rata su formirani odredi za likvidaciju časnika SS-a i Wehrmachta koji su sudjelovali u zločinima. Židovska brigada je rasformirana u ljeto 1946.

Vezane vijesti

'Tarantino je bog, samo sam pratio njegove riječi'

'Tarantino je bog, samo sam pratio njegove riječi'

Sve do uloge pukovnika Lande u filmu "Nemilosrdni gadovi" redatelja Quentina Tarantina 53-godišnji austrijski glumac Christoph Waltz bio je nepoznat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika