31.08.2009. / 13:54

Autor: Andrea Belin

Istraživanje: Predbračni ugovori zanimljivi samo bogatim i razvedenim Hrvatima

U istraživanju je sudjelovalo 304 ispitanika oba spola. Više od polovica ispitanih nisu potpisali predbračni ugovor (55%), a oni koji bi ga ipak sklopili s partnerom učinili bi to prvenstveno u slučaju da dođe do razvoda

Malo parova potpisuje dokumentMalo parova potpisuje dokumentMagazin za menadžere i poduzetnike "Poslovni savjetnik" u suradnji s konzultantskom tvrtkom "Proago" proveo je on-line istraživanje na temu "Brak kao posao". Glavni cilj ankete bio je saznati stavove poslovnih ljudi o predbračnim ugovorima.

U istraživanju je sudjelovalo 304 ispitanika oba spola. Više od polovica ispitanih nisu potpisali predbračni ugovor (55%), a oni koji bi ga ipak sklopili s partnerom učinili bi to prvenstveno u slučaju da dođe do razvoda.
Smatraju da bi na taj način raskid braka bio puno brži i jednostavniji.

Ovakav dokument uglavnom bi potpisali imućniji Hrvati ili oni koji iza sebe već imaju jedan brak pa žele zaštiti imovinu i prava djece.

Premda je bračni ugovor kao takav u Hrvatskoj pravnoj praksi prisutan već duže vrijeme, rijetki zapravo koriste tu mogućnost dogovora oko podjele imovine. Još uvijek ne postoji registar sklopljenih bračnih ugovora međutim, pravnici potvrđuju da se radi o jako malom broju osoba koje su u posljednjih desetak godina, otkako je uveden, iskoristili ovo pravo.

Unatoč tome što u Crkvi izgovaraju "dok nas smrt ne rastavi", u Hrvatskoj se raspada svaki peti brak. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2007. godini na 100 sklopljenih brakova 21 je završio razvodom.
Ukoliko se jedan od partnera protivi raskidu braka, bivšim supružnicima najviše frustracija izaziva podjela imovine.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika