Objavljeno u Nacionalu br. 720, 2009-09-01

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Azra svježija od Thompsona

Nakon što se HTV2 tjednima punio nebulozama kao što su Mišini nastupi iz doba dok je još izgledao živ i Thompsonovi koncerti, snimka koncerta Azre ispada svježe, novo i, ako ništa drugo, urbano

VRATILA SE! BJEŽMO!

Dnevnik 3, HTV1, četvrtak, 22.50

Zrinka PavlićZrinka PavlićZnala sam ja da ću zažaliti zazivanje bivših voditelja “Zatvorenog” u prošlom broju. Taman se čovjek opusti uz reprize emisija koje nikome ne bismo uspjeli uvaliti ni u sklopu humanitarne pomoći, u nastalom polusnu zaželi glupu želju i ona mu se - avaj! - ostvari! Ili, da kažem istu stvar, ali jezikom normalnog čovjeka: vratila se Dijana Čuljak Šelebaj s godišnjeg, zasjela u Dnevnik 3 i zašelebajzila, i to ovaj put maestralno. Prvo, tako je briljantno organizatorski pozvala Željka Keruma u goste da joj se čovjek na kraju u emisiju javio telefonom s porte splitskog studija HTV-a. Ne poričem da među uzroke takvoj zbrci vjerojatno spada i legendarni intelektualizam cijenjenog gosta, ali svejedno. Drugo, jednostavno me oborilo kako je domaćinski i srdačno ugostila ministra Damira Polančeca, za početak mu postavivši pitanje: “Gospodine Polančec, nešto vas u zadnje vrijeme nema u medijima. Kako to”? I tu nije stala. Nakon što je Poli odfrfljavio svoje standardne gluposti o tome kako očekuje svijetlu budućnost i sve, još je jednom zapela: “I sigurno je prezaposlenost jedini razlog što vas nije bilo u medijima? Nema drugog razloga”? Ne znam, možda je ona imala neke pametne razloge da toliko dere po tom pitanju, ali gledatelju neupućenom u njihove slatke tajne djelovala je kao novinarka kakvog tabloida koja puca od želje da ga pita jel ima novu curu i snima li novi album sa, štajaznam, popularnim Joletom.

Ocjena: dobro nedošla (1)

SETH I BANDITI

Deadwood, HTV1, utorak-petak, oko ponoći (nakon “Emocija”)

Sve čestitke na uvrštavanju druge sezone “Deadwooda” u program HRT-a. Bilo bi možda zgodno da su nam prvo reprizirali prvu sezonu, tek toliko da se podsjetimo na početke ove nevjerojatne drame o paklu iz kojeg je nastala Amerika, ali dobro. Čak i ako dosad niste pa čak i ako nemate običaj otići na spavanje dovoljno rano da sutradan ne dobijete otkaz zbog dolaska na posao u podne, od srca vam preporučujem da se pridružite šerifu Sethu Bullocku i ovom briljantnom televizijskom antivesternu. Jest da likovi čiji bi jezični izričaj potpuno izgubio strukturu bez potštapalice “fucking” u titlovima misteriozno postaju pristojni ko čedne školarke, ali ne dajte da vas lažnomoralizatorska cenzura HTV-ovih glavešina omete.

Ocjena: fantastično (+5)

SVJEŽA GLAZBA S KRAJA OSAMDESETIH

Azra, HTV2, nedjelja, 22.10

Ne znam je li nedjeljno večernje štulićovanje odabrano u sklopu nacionalnog programa po kojem sad odjednom ispada da su sve glavonje u mainstream medijima osamdesetih bili pankeri, reformatori “Poleta”, Johnnyjevi najbolji prijatelji i dio inventara “Kulušića” i “Zvečke” (a moš mislit), ali nije ni važno. Nakon što je termin tjednima punjen nebulozama kao što je repriza Thompsonova koncerta, Mišina nastupa u doba dok je još izgledao živ ko Tito i sličnim delikatesama, snimka koncerta Azre i njihovi spotovi iz emisije od prije petsto godina ispadaju svježe, novo i, ako ništa drugo, urbano. Rekla bih to i za snimku koncerta Nicka Cavea prikazanu večer prije na Drugom programu, ali neću. Previše Ante Batinovića.

Ocjena: neloše (4)

TURIZAM PO SMRTIĆU

U objektivu, HTV1, četvrtak, 21.05

Damir živahnog prezimena Smrtić ovotjedni je junak HTV-ovske kadrovske revolucije. Od lika kojeg pamtimo po tome što nam se u Dnevnike javljao iz slovenskih selendri po kojima su Sanader i Pahor dogovarali bilateralno krkanje janjetine dogurao je do toga da glumi glavnu ulogu u jednoj (“Korner”) i Christiane Amanpour u drugoj (“U objektivu”). I u obje je udario po turizmu, kornerski i voditeljski po domaćem, a kao neustrašiva reporterka “U objektivu” javio se sa slovenskih metar i žilet obale, sav nesretan što mu je neka kranjska seljačina iz mora dobacila par psovki. No prilično ga je, činilo se, ubijalo u pojam i to što nikako ne uspijeva pronaći hotelijera, ugostitelja, sladoledara ili buregdžiju koji će mu reći da su Slovenci totalno popušili turističku sezonu. Do kraja priloga sve mi ga je bilo žao, pogotovo kada bi preko usnica morao prevaliti da naši zli susjedi, eto, bilježe čak i porast u broju noćenja, kupanja, prodanih kava, drvenih čaplja i - zamislite! - okupatorskih izleta u Istru tijekom kojih gosti čak niti ne znaju da su otišli u Hrvatsku. Možda će sljedeći put imati malo više sreće pa sa svojim hrabrim mikrofonom otkrije da su Slovenci od nas gori u, recimo, pilatesu.

Ocjena: smiješno (2)

STRAH I PREZIR NA PRISAVLJU

Emocije – sluge i gospodari, HTV, srijedačetvrtak- petak, oko ponoći

Nije tako genijalna kao “Pučka intima” koju sam hvalila u prošlom broju (i čiju bih reprizu uvijek rado pogledala u nekoj sljedećoj dosadnoj ljetnoj shemi, a može i prije), ali HTV je ovaj tjedan nastavio s popunjavanjem ponoćnog termina prilično kvalitetnim dokumentarnim serijama domaće proizvodnje. “Emocije - sluge i gospodari” redateljice Tihane Kopse skroz je zanimljiva popularno-znanstvena razonoda, premda nisam baš sigurna je li termin emitiranja prije spavanja baš najsretnije odabran. Osim ako baš ludo volite u krevetu razmišljati o tome hoće li vam od napada bijesa puknut žila glupača prije nego što vas hitna spasi, čega se sve bojite osim visine, pauka i Darka Milinovića te kako je to kada zbog depresije zaboraviš prijatelje, datum i broj grudnjaka. Ja ne volim. I zato, iako emisija bez pol frke zaslužuje solidnu plus-četvorku, termin-maherima našeg dragog televizijskog giganta za ponoćni termin, nakon tri večeri prevrtanja po krevetu dodjeljujem…

Ocjena: dva (a i to samo zato što je emisija ZBILJA dobra)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 01.09.09. 09:29

Zalosno je da Selebajka i dalje radi u javnom servisu jedne dzave nakon njenog ratnog angazmana u, recimo, Mostaru, 1993. koliko je samo ona uzrokovala nezrece, jada i poriva na zlocin. Fuj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika