31.08.2009. / 22:00

Autor: Ivica Medo

Igrokaz u Plavom salonu: Mamić odaslao jasnu poruku Jurčiću

Izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić opet je u punoj formi, a danas je priredio pravi igrokaz u Plavom salonu kojeg je začinio romantičnom pjesmom

Zdravko MamićZdravko MamićOsim što je Eltona Johna nazvao "olinjalim peškom" koji naplaćuje ulaz za svoj koncert više nego Dinamo za godišnju ulaznicu na Maksimiru, Mamić je pred brojnim novinarima otkrio svoj pjesnički talent, pa je na pitanje o njegovu odnosu s "njegovim nestašnim sinovima" Marijom Mandžukićem i Sammirom, u zanosu izrecitirao ono što mu je dugo stajalo na duši:

Volim vas
Galeb se topi u vodama
Život u ljubavi
Ljubav u suzama
Da, volim vas
Riječi su lažne, a djela su bitna
Volim vas

Ne znamo je li "Maminjo Poeta" u pjesničkom zanosu sam zapisao ove stihove ili ih je posudio od kojeg pjesnika kolege, a možda nismo ni dobro zapamtili stihove, no nama se ovaj uradak čini kao grčka elegija, barem kad je u pitanju njegov odnos s Marijom Mandžukićem.

Obnovljena Maminjova ljubav spram Mandže nepovratno je ostala u jednoj edinburškoj svlačionici u kojoj su pale ružne riječi, a prema nekima i umalo šake. Na izlasku iz Plavog salona pao nam je na pamet još jedan neshvaćeni imperator kojeg su se najviše bojali nakon što bi oznanio svoje dubokoumne stihove, jer nakon njegovih stihova obično su dolazili požari iz kojih je crpio svoje umjetničko nadahnuće.
Svaka sličnost "maksimirskog Nerona" s onim rimskim, sasvim je slučajna, a možda se pokaže točnom tek za nekoliko mjeseci. Do sada su nakon Maminjove budnice "Nema prodaje" Maksimir uvijek poharali požari u smislu odlazaka najboljih igrača.

Hoće li se tradicija nastaviti i s Mandžukićem?

Svi preduvjeti postoje iako Mamić tvrdi da su se do sada "pokačili" već nekoliko puta, ali tek sada je sve dospjelo do javnosti. "Ne moramo se mi voljeti, ali bitno je da skupa radimo u interesu Dinama. Nema prodaje, ostajemo skupa, to je naša zajednička odluka", tvrdi Mamić, no na pitanje je li u postupku Mandžukića, koji mu se usprotivio u Edinburghu nakon što je "modru svlačionicu" zasuo rafalom psovki, vidio karakternog momka sa stavom ili je bio ljutit jer mu se usudio odgovoriti, nije eksplicitno odgovorio.

To bi mogao biti znak da Mamiću Mandžina replika i spremnost na fizički obračun ipak nije dobro sjela, ali budući da je izvršni dopredsjednik Dinama prije svega vješti trgovac, on dobro zna da u ovom trenutku ne treba kavgu s najboljim igračem. Prijelazni rok je na isteku, a Mandžo bi tek trebao odigrati najvažnije utakmice u karijeri. Očekuje ga barem šest europskih utakmica s Dinamom te vjerojatna minutaža u odlučnim nastupima Hrvatske s Bjelorusijom i Engleskom. Lako je zaključiti da bi na zimu mogao vrijediti puno više od 8 milijuna eura koliko je nudio Werder. Ako ne bude ozljeda, od te cifre sigurno neće biti manje, pa je sasvim logično da Mamić "proguta ponos" na nekoliko mjeseci a sve u interesu Dinama, i nešto manjem interesu njega samoga.

A što će biti s Krunoslavom Jurčićem?

I na to je Mamić odgovorio između redaka. Prvo ga je pohvalio rekavši da u Dinamo nikada nije bilo trenera koji je obraćao pažnju na disciplinu u igri i taktiku dok nije došao Jurčić, a kad Maminjo hvali obično slijede otkazi.

Mamić misli da njegovi ulasci u svlačionicu popraćeni gadnim psovkama ne ruše autoritet trenera. Naprotiv, to bi mu trebalo pomoći mobilizirati momčad. "Sve je u službi prevencije da nam se ne bi događale utakmice kao protiv Heartsa u Edinburghu. Osim toga, ja i Jurčić smo dogovorili dva umjetno stvorena incidenta do početka Europske lige kako bismo podigli opću mobilizaciju na najvišu razinu", izjavio je Mamić, no rekao je i jednu ključnu stvar:

"Igrači nedovoljno slijede Jurčića koji je diplomirao na temu discipline igre, strategije i taktike. Nevjerojatno je kako naši igrači ne primaju naše savjete. Mene 6:0 protiv Slaven Belupa ne impresionira, ja želim da u igri Dinama postoji sustav i da on stalno igra na istoj razini. Imamo čudesne pojedince, ali nismo ih pretvorili u pravu momčad."

Iz ovog se može iščitati jasna poruka Jurčiću, jer kad Mamić govori u množini o problemima, onda je to ono "kraljevsko Mi". Izvršni dopredsjednik pojasnio je što očekuje od svoga trenera.

"Naš cilj je Liga prvaka, a osvajanje prvenstava i igranje u Europskoj ligi su za nas nešto sasvim normalno. Kad se sve sagleda, Dinamo je već ove sezone trebao igrati Ligu prvaka, a sljedeće sezone u nju se moramo plasirati milom ili silom. Cufre i ostali stranci su dovedeni zbog Lige prvaka, a ne domaćeg prvenstva."

U prijevodu to znači da će Jurčić ostati trener ako u Europskoj ligi poluči rezultate koji bi mogli garantirati da u sljedećem pohodu na Ligu prvaka neće biti propusta kao na utakmici s Red Bull Salzburgom. Bude li sličnih kiksova, Jurčić bi na zimu mogao potražiti neka druga odredišta.

Vezane vijesti

Mandžukić: Donio sam odluku, ali objavit ću je nakon Eura

Mandžukić: Donio sam odluku, ali objavit ću je nakon Eura

Najbolji hrvatski strijelac na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, napadač Wolfsburga Mario Mandžukić, dao je intervju za novi broj Kickera u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika