03.09.2009. / 12:30

Autor: Dean Sinovčić

Mostra 1.dan: Glamurozno otvorenje, zvijezde tek stižu

Nacionalov novinar Dean Sinovčić tradicionalno prati filmske festivale, a s ovogodišnje Mostre svakog će dana u svom dnevniku pisati o svemu što se događa na pozornici, ali i iza nje...

Dean Sinovčić i Maria Grazia CucinottaDean Sinovčić i Maria Grazia CucinottaOve godine je otok Lido, na kojem se održava 66. venecijanski festival, više gradilište, a manje mjesto glamura na kojem se okupljaju sve filmske zvijezde. Naime, nakon što je prije dvije godine talijanska vlada konačno odobrila gradnju nove dvorane vrijedne gotovo 100 milijuna eura, ona je potkraj prošle godine i započeta.

Kako se novi Palazzo del Cinema gradi odmah do sadašnjeg tako je taj dio ograđen, ulaz u sadašnju glavnu dvoranu je sada skučeniji, ali kada pogledate makete nove dvorane onda je jasno da će se svi strpiti do 2011. godine, kada će nova dvorana biti u funkciji.

Uostalom, kada smo u srijedu uvečer ušli u dvoranu kako bi prisustvovali otvorenju festivala na sve građevinske probleme zaboravili smo kada se na bini pojavila Mariza Grazia Cucinotta, prelijepa 41-godišnja talijanska glumica koja je vodila ceremoniju otvaranja.

Talijanska wikipedia navodi kako su njezine mjere 98-56-90 i, koliko se moglo vidjeti golim okom, nisu pogriješili ni za centimetar. Tog trenutka počeo sam se zahvaljivati hrvatskom predstavništvu tvrtke Persol, jednog od najvećih sponzora festivala, koji su mi omogućili pozivnicu za svečanost otvaranja festivala.
Film koji je otvorio festival je «Baaria» 53-godišnjeg talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea, u nas poznatog po filmu «Cinema Paradiso» koji je prije 20 godina osvojio Oscara za najbolji strani film.

Baaria je ime mjesta na Siciliji u kojem je Tornatore odrastao i živio do 27. godine, epska posveta rodnom kraju koja je stajala više od 35 milijuna eura čime spada u jedne od najskupljih talijanskih filmova svih vremena. Film traje dva i pol sata, opisuje događaje na Siciliji prije, za vrijeme i poslije drugog svjetskog rata kroz život tri generacije jedne obitelji i u svom prvom satu poprilično nalikuje na skupu verziju serije «Velo misto».

Naravno, film je ispraćen ovacijama, Talijani su ponosni što njihov film otvara festival, ali te ovacije su ipak pretjerane, film nije toliko dobar. Jednake ovacije dobio je i autor glazbe za film, čuveni Ennio Morricone koji ima 80 godina ali koji i dalje komponira odličnu filmsku glazbu.

Svečanost otvorenja nastavlja se, kao i svake godine, svečanom večerom na plaži hotela Excelsior gdje se, samo za tu priliku, postavlja ogroman šator koji prima sve uzvanike. Što se tiče hrane, bilo je svega, a uz to su se pila vina iz sicilijanskih vinograda obitelji Marzotto. Za Talijane to je jedno od ključnih društvenih okupljanja tijekom godine, ali neki koji su bili na projekciji ipak su odlučili preskočiti večeru poput Flavia Briatorea i njegove 30 godina mlađe supruge Elisabette Gregoraci.

Na večeri je, što je pod obavezno, bio cijeli ovogodišnji žiri na čelu sa Angom Leejom, osvajačem Oscara za film «Brokeback mountain». Došla je Afef Jnifen, muza Roberta Cavallija, tv voditeljica Simona Ventura razgolitila je leđa i pokazala svoje tetovaže, a među brojnim gostima na večeri ipak nisam vidio Evu Mendes koja je bila na projekciji filma «Baaria».

Eva Mendes došla je u Veneciju kako bi, zajedno s Nicolasom Cageom i redateljem Wernerom Herzogom, promovirala flm «Bad Lieutenant - The Port of Call: New Orleans». Iako svi pišu kako se radi o remakeu poznatog filma «Loš policajac» Abela Ferrare iz 1992. godine sa Harveyem Keitelom, Herzog tvrdi da se radi o alternativnj verziji. U svakom slučaju, Eva Mendes je prva holivudska zvijezda koja je stigla na festival u Veneciji, a doći će ih još jako puno.

Vezane vijesti

Za kladioničare i fanove: Filmski aduti za Zlatnog lava

Za kladioničare i fanove: Filmski aduti za Zlatnog lava

Srijeda je, još je malo do subote, dana kada će se objaviti dobitnici nagrada 68. filmskog festivala u Veneciji, te se umnogome špekulira o mogućim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika