04.09.2009. / 17:00

Autor: Renato Baretić

Dobra strana recesije: Kako je Domovini dijagnosticirana sepsa

Da nema recesije, i globalne i lokalne, kad bismo počeli doznavati koliko su nas varali i pljačkali svi ti medaci, mravci, rončevići, vukelići, barbaluke i ina pohlepna bratija iz njihove logistike?

Znam da vam nije nimalo lako, ali priznajte i sami - nema li ipak nečeg dobrog u ovoj famoznoj globalnoj recesiji, lokalnoj pogotovo?

Da je nema, do kad bismo morali čekati da shvatimo kako nam je vladajuća garnitura apsolutno nesposobna da sroči, predloži i prihvati ijedan zakon kojeg za par dana ili tjedana ne bi bila prisiljena slati na dorade, ispravke ili opoziv? Da nema recesije, i globalne i lokalne, kad bismo počeli doznavati koliko su nas varali i pljačkali svi ti medaci, mravci, rončevići, vukelići, barbaluke i ina pohlepna bratija iz njihove logistike?

Kad bismo došli u prigodu da ozbiljno raspravimo konstantnu, perpetuivnu frku oko gnjile hrvatske poljoprivrede (gnjile s obje strane!) da nije bilo recesije? Bi li se ikad povela imalo glasna rasprava o milijardama što ih država razbacuje kao gnoj po njivi, ili o onima koje trgovački lanci duguju svojim dobavljačima? Kad bismo se suočili sa, zapravo, mizernim učincima silnih potencijala hrvatskog turizma? Kako bismo, da su udžbenici i dalje ostali besplatni za sve, dokučili razmjere mafijašluka u toj branši? Kad bismo, da nije bilo recesije, doznali barem za vršak ledene sante korupcije kojom je prožeto sve oko nas? Bili bismo ljuti na licemjernu Europu, u kojoj ista ta korupcija cvjeta više nego ikad igdje, ali ne bismo doznali na koje se sve načine oprašuju "cvećke" u našem malom ružičnjaku. (Naravno, doznavati smo tek počeli!)

Zbog spoznaje da na cijelom svijetu samo jedna desetina novca kojim se barata po burzama i tržištima doista postoji u tiskanom i kovanom obliku, cijeli se taj svijet sad okrenuo onom prastarom pravilu iz prvih (zapravo - svih) krimića: "slijedi trag novca, i doći ćeš do rješenja". Hrvati to možda i nisu htjeli raditi, ali kako više ni na koji način ne možemo umaknuti globalnoj anticikloni, sjeverozapadnjak je zapuhao i našim bunjištem. I dobro je da je tako. Jer, ponavljam, znam da vam je teško do bola, ali neka puše, neka raspuhuje smrad i odnosi gamad, neka puše još koji mjesec i valjda ćemo onda nanovo udahnuti svježiji zrak.

S nekim novim ljudima, bude li sreće, i s nekim novim pravilima ponašanja. Koji će nas (i ljudi i pravila) vrlo brzo, znamo iz iskustva, krenuti nanovo tretirati kao UEFA Eduarda, ali nema veze, bolje od toga, čini se, ionako ne možemo.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 04.09.09. 20:07

dobro si ovo na škrabao istina je i ja uživam trenutno u krizi


registracija
7/9/09

Crveni, 07.09.09. 16:08

bravo majstore!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika