06.09.2009. / 09:12

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 4. dan: Zašto Berlusconi reklamira film o simpatičnom komunistu

Nacionalov novinar Dean Sinovčić tradicionalno prati filmske festivale, a s ovogodišnje Mostre svakog će dana u svom dnevniku pisati o svemu što se događa na pozornici, ali i iza nje

Premijerov sin Piersilvio Berlusconi s djevojkom Silviom ToffaninPremijerov sin Piersilvio Berlusconi s djevojkom Silviom ToffaninOd prvog dana festivala u Veneciji kopka me jedna stvar, a to je kako je moguće da je talijanski premijer Silvio Berlusconi za talijanski film "Baaria" rekao kako se Italija treba ponositi s tim filmom i kako ga treba pogledati svaki Talijan, ako je poznato da je glavni lik filma tvrdoglavi komunist i uz to iznimno pošten, često i vrlo naivan? I ne samo to, htjeli, ne htjeli, taj vam lik mora biti u većem dijelu simpatičan, pa ispada da je i desničaru Berlusconiju simpatičan.

Dapače, na otvorenje festivala i premijeru filma došao je i Berlusconijev film Piersilvio, pa tko je onda ovdje lud? Piersilvio je čak izjavio "Moj otac je bio u pravu, Baaria je remek-djelo. A onda sam u subotu susreo jednu talijansku novinarku koja mi je objasnila cijelu priču. Naime, film "Baaria" producirala je kompanija "Medusa" zajedno s Berlusconijevom kompanijom Mediaset, a Medusa je, zapravo, dio Berlusconijeve kompanije Mediaset.

Na čelu Meduse nalazi se sin vrlo bliskog Berlusconijevog suradnika. Dakle, ne laje pas zbog sela već zbog sebe i svog prijatelja te na ovaj način Berlusconi direktno pomaže svojoj kompaniji i svom prijatelju reklamirajući ga na sva zvona iako je pitanje, kako mi je rekla talijanska kolegica, je li Berlusconi uopce vidio film.

Ona smatra da ga nije vidio, da ga reklamira napamet i da bi možda bio malo tiši kada bi shvatio tko je i što je glavni lik filma. Nije samo to problem filma, problem se pojavio kada se saznalo da je Sicilija dala 4 milijuna eura u proračun filma iako je film većim dijelom sniman u Tunisu, a manjim na Siciliji pa talijanski političar Giancarlo Galan smatra da se 4 milijuna eura moglo i bolje uložiti u reklamiranje Sicilije, ne dajući toliki novac u samo jedan film.

Jedan drugi Talijan, Sicilijanac po ocu, svojim je dokumentarnim filmom oduševio publiku u subotu. John Turturro, glumac koji se proslavio glumeći u brojnim filmovima Spikea Leeja i brace Coen, a sada uzima pare glumeći u najvećem ovogodišnjem filmo hitu "Transformers 2", dosao je u Veneciju kako bi promovirao svoj dokumentarac u kojem opisuje svoje korijene na Siciliji. Turturro je posao na Siciliju kako bi snimio film o lokalnom lutkaru a sve se promijenilo u dokumentarac o obitelji Turtturo.

Izuzetno emotivan, na trenutke sam mislio da će Turturro zaplakati kao, primjerice, kada kuca na vrata kuće u kojoj je živjela njegova baka ali kuća je odavno napuštena. Zato mi i nije bilo teško čekati ga sat i pol vremena, koliko je kasnio na intervju. A onda se raspričao o svemu i svačemu, ali najzanimljivija je bila najava snimanja nastavka filma "Big Lebowski" brace Coen iz 1998. godine, filma koji je se svojedobno nije uvrštavao u najbolja djela braće Coen da bi s godinama dobio na iznimnoj važnosti.

Turturro u tom filmu glumi Jesusa Quintana i sada insistira kod braće Coen da snime nastavak filma. "Vi nemate pojma koliko pisama dobijam od obožavatelja vezano za lik Jesusa. Zbog njega me proganjaju i muškarci i žene. I zato sam nedavno rekao braći Coen da moramo snimiti neku vrst nastavka filma u kojem bi Jesus bio glavni lik. Rekao sam im ‘ako ne želite režirati taj film onda barem napišite scenarij a ja ću ga režirati'", rekao je Turturro ekskluzivno za Nacional.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika