08.09.2009. / 08:00

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 6. Dan: Chavez i Stone zajedno na crvenom tepihu

Nacionalov novinar Dean Sinovčić tradicionalno prati filmske festivale, a s ovogodišnje Mostre svakog će dana u svom dnevniku pisati o svemu što se događa na pozornici, ali i iza nje

Hugo Chavez i Oliver StoneHugo Chavez i Oliver StoneU ponedjeljak se u Veneciji pojavio venezuelanski predsjednik Hugo Chavez i izazvao pravi kaos. Naime, redatelj Oliver Stone došao je na festival kako bi predstavio svoj novi, dokumentarni film «Južno od granice» u kojem predstavlja Huga Chaveza, jednog od najmrskijih neprijatelja SAD-a.

Hugo Chavez iskoristio je to za samopromociju i, zajedno sa Stoneom, prošetao crvenim tepihom. Možete li uopće zamisliti kakve su bile mjere osiguranja. Isprva se nije ni znalo ni očekivalo da će Chavez doći, zatim se oko podneva proširila vijest, da bi oko 15 sati bila i službeno potvrđena. Od tog trenutka karabinjeri su pregledavali svaku osobu koja se kretala oko glavne festivalske dvorane da bi u 17.15 na crveni tepih stupili Stone i Chavez.

Stone je izjavio kako ga je uvijek zanimala ljudska strana osoba koje Amerika nije voljela pa je zato snimio film «Nixon» o Richardu Nixonu, «W.» o Georgu W. Bushu, a sada je snimio dokumentarac o Chavezu. U siječnju ove godine otišao je u Venezuelu, razgovarao s Chavezom, a zatim porazgovarao s predsjednicima Bolivije, Brazila, Argentine, Paragvaja. Ekvadora i Kube i pitao ih za mišljenje o Chavezu.

Njihovi dojmovi o Chavezu su pozitivni, cijeli film govori o Chavezu u pozitivnom tonu, što je razljutilo brojne latinoameričke koji su danas napadali Stonea. Tvrdeći kako je Chavez diktator koji zatire sve što mu se ne sviđa, pitali su ga zašto ga prikazuje kao pozitivca, na što je on odgovarao «pa to je samo film». Odgovor ih nije zadovoljio, ali ništa više nisu dobili.

Napadnut je i Michael Moore. Verbalno, od norveškog kolege Nielsa, koji ga je pitao «Zašto ja za intervju s vama moram platiti dvije tisuće dolara?». Moore se pravio da ne razumije pitanje, a Nielsa su svi novinari počeli tapšati po ramenu, čak je i najcjenjeniji filmski list «Variety» objavio tekst tim povodom. O čemu se radi? Od prije četiri godine većina nezavisnih kompanija naplaćuje intervjue s glumcima.

Ne naplaćuju najveće kompanije, tzv. majori - Warner, Columbia, 20th Century Fox, Buena Vista i Universal - ali sve druge velike kompanije naplaćuju. Kada je to počelo prije četiri godine, cijene su bile od 300 do 500 za kompletnu ekipu filma, sada su se popele do tisuću dolara po glumcu ya novinare iz pisanih medija a 1500 dolara za televizijski intervju, a to je bila i cijena za Michaela Moorea, čovjeka koji se bori protiv korporacijskih metoda odnosno koji se bori za malog čovjeka.

U pravilu, američke filmske kompanije očekuju da cijenu od 1000 dolara za intervju jednog novinara s jednim glumcem ili redateljem plati lokalni distributer filma. Problema je više, od bezobrazluka i besramnosti pri uzimanju novaca do toga da je ista cijena za Hrvatsku kao i za Njemačku, Španjolsku ili Italiju.

I dok njemački distributer može platiti ne jedan već tri intervjua, tako distributeri iz manjih zemalja kao što je Hrvatska ne mogu platiti nikome ništa, pa novinarima ne preostaje ništa drugi doli da nađu sponzore. Prošle godine u Cannesu, usred konferencije za novinare, jedan je novinar pitao Quentina Tarantina «Znate li vi da ja za intervju s vama moram platiti 1500 dolara» na što je Tarantino odgovorio da ne zna i čudno ga pogledao. I doista, vjerujem da Tarantino nije znao za to, vjerojatno nije ni Moore, ali treba istražiti tko uzima i na što se troši novac dobive od intervjua.

Sve to objavio je i «Variety», ovih dana novinari samo o tome pričaju, brojne svjetske novine pisale su o tome, kolega Niels daje intervjue na sve strane, usput se ispričava što je mislio da je intervju s Mooreom 2000 dolara a zapravo je 1000 dolara. Nažalost, postoji i određena grupa novinara koji filmskim agentima, da bi im se dodvorili, pričaju kako je tekst u listu «Variety» netočan i da nemaju ništa protiv naplaćivanja. Radi se o novinarima iz bogatih zemalja koji imaju dobre odnose sa svojim distributerima i koji uredno plaćaju njihove intervjue.Christopher Lambert i Dean SinovčićChristopher Lambert i Dean Sinovčić

Na sreću, još uvijek se nađe kvalitetnih i zanimljivih glumaca čiji se intervjui ne naplaćuju. Tako sam u ponedjeljak razgovarao sa Christopherom Lambertom kojeg je u devedesetima proslavio film «Highlander». Lambert ima 52 godine, nakon dva braka sada je u vezi sa francuskom glumicom Sophie Marceau, izuzetno je šarmantan, bilo je doista zanimljivo u razgovoru s njim prisjetiti se detalja njegove karijere. U ponedjeljak popodne u Veneciju je stigao George Clooney, no s njim je došla i njegova zaručnica Elisabetta Canalis. Desna šaka mu je zamotana zavojem, a iz lijeve nije ispuštao svoju dragu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika