08.09.2009. / 15:17

Autor: Andrea Belin

Oženjeni muškarci imaju manje testosterona od samaca

Rezultati su pokazali da kod oženjenih muškaraca razina testosterona opada, a ponovno se povećava kada muškarac prekine vezu. Pripadnicima jačeg spola koji su u idiličnoj vezi, razina spolnog hormona je na najnižoj mogućoj razini

Oženjeni muškarci imaju manje testosteronaOženjeni muškarci imaju manje testosteronaZnanstvenici koji provode istraživanja vezana uz seksualnost u posljednje su vrijeme proučavali muški spolni hormon, testosteron, odnosno u kojim stanjima se njegova razina smanjuje i povećava.

Rezultati su pokazali da kod oženjenih muškaraca razina testosterona opada, a ponovno se povećava kada muškarac prekine vezu. Pripadnicima jačeg spola koji su u idiličnoj vezi, razina spolnog hormona je na najnižoj mogućoj razini. Naime, majka priroda je "zamislila" da ukoliko nemaju potrebu za seksom, muškarcima će briga o obitelji biti na prvom mjestu.

Inače, istraživanje su proveli harvardski diplomant Peter Gray i njegove kolege, i to na uzorku od pedeset i osam muškaraca u dobi od dvadeset i četrdeset godina. Podijelili su ih u tri kategorije: samce, oženjene muškarce i oženjene muškarce koji imaju djecu.

Osim pregledavanja pljuvačke, čime se mjerio sadržaj testosterona, morali su ispuniti i upitnik u kojem su ih pitali koliko vremena i na koji način provode s partnerima.

Kod muškaraca koji su više vremena provodili sa svojom boljom polovicom, razina testosterona je bila niža.
Naravno, naše ponašanje nije samo stvar hormona već i sredine u kojoj živimo. Dakle, socijalno okruženje je također jedan od važnih faktora kod proučavanja hormona. Isto istraživanje je pokazalo i da je razina hormona viša kod osoba koje žive u zapadnom industrijskom društvu.

Vezane vijesti

Testosteron dobar za ženski libido?

Testosteron dobar za ženski libido?

Muški spolni hormon, testosteron, nije dobar samo za muškarce, već bi mogao pomoći i ženama koje imaju problema sa libidom, prenosi Daily Mail.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika