08.09.2009. / 15:45

Autor: Renato Baretić

Krezubi balkanluk: Popovi politikanti, nacija još gora, ali - cigani su cigani

Umro je samo "cigić", lik koji je na fronti sam proveo više nego 50 posto trenutno registriranih branitelja, i nad svršetkom njegove sudbine spektakl je mogao izvoditi jedino pravoslavni pop kojemu je do politikantskog inaćenja stalo više nego li do obavljanja onoga za što je preplaćen

Gorka li je, i pregorka, ciganska sudbina! Rajko Jovanović, Rom, još je prije više od 30 godina, kao mladić, tko zna odakle doselio u Šibenik i odlučio tamo ostati zauvijek. Cijeli je Domovinski rat, skoro pet godina, proveo na prvim crtama obrane, kao pripadnik 113. brigade HV-a. Branio je grad svoga života i svoju domovinu od pobunjenih Srba, i nije mu pritom nimalo smetalo to što je i sam pravoslavac. Prije nekoliko dana, kad je umro u 54. godini, obitelj ga je poželjela sahraniti prema pravoslavnom obredu, ali i uz pripadajuće vojne počasti prema zakonu RH, iako mu ta ista RH ni do zadnjega dana nije htjela dati niti domovnicu, kamoli spomenicu ili nedajbože braniteljsku mirovinu.

Svejedno, sve je lako riješeno, počasni vod se pojavio na groblju, donijeli su i zastavu za prekrivanje lijesa, ali svećenik je zabranio vojsci i zastavi da uđu u njegovu butigu. Negodovala je obitelj, negodovali su okupljeni suborci, ali na kraju je počasni plotun ipak ispaljen izvan ograde groblja, a zastavu je familija, umjesto preko kovčega, stavila unutra, do nesretnoga Rajka.

Ne znam kakav je poslovnik, PS, ili kako se to već zove, za pogrebe pod nadležnošću SPC-a, ali znam da mi sve skupa strašno smrdi na krastavi i krezubi balkanski primitivluk. Da je posrijedi bio "pravi" Srbin i da je bio "naš" koliko i taj tamo neki Cigo, kako ono, Rajko, tako je, ne bi bilo medijske kuće koja ne bi na njegov sprovod poslala barem po jednog izvjestitelja, da javi naciji o gubitku posljednje bitke časnog branitelja Hrvatske, nositelja spomenice, dopredsjednika HVIDRA-e i 90-postotnog invalida Domovinskog rata...

Ali eto, što ćemo, umro je samo "cigić", lik koji je na fronti sam proveo više nego 50 posto trenutno registriranih branitelja, i nad svršetkom njegove sudbine spektakl je mogao izvoditi jedino pravoslavni pop kojemu je do politikantskog inaćenja stalo više nego li do obavljanja onoga za što je preplaćen.

Jadni smo ti svi skupa, brate, al što su Cigani jadni...

Vezane vijesti

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja do ulaska u EU

Registar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja… Više

Komentari

registracija
8/9/09

drkontras, 08.09.09. 20:59

Sramota !
Mada svako je za ponesto dobar ?


registracija
15/8/09

rudolf, 09.09.09. 17:33

Gdje su prvo bile braniteljske udruge da mu pomognu oko domovnice, mirovine ili invalidnine, stana. Za to nemaju vremena a i neznaju, jer kako kažete većina članova i nije bilo u ratu, pa i ne mogu znati za probleme našeg pravoslavnog cigana. Sada je našao svoj mir, pop se mirno prežderava na karminama zadovoljan što je Hrvatskoj vojsci pokazao figu. A da je počasni plotun po zapovjedi ipak bio ispaljen na groblju , vjerojatno bi gospodin Pupovac ponovo zaprijetio vladi raskidom koalicije, a pop dobio elementaran dokaz da ova država napada pravoslavnu crkvu. Biti pravoslavac eksluzivno je pravo valjda Srba, a ne tamo nekog cigana. Moja iskrena sučut obitelji i njegovim prijateljima sa fronte.


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 10.09.09. 11:26

Moja sućut Romskoj obitelji! Volio bih da bogati direktor prebogatoga T Coma I. Mudrinić govornički prosije koju sažalnicu kao što je to marketinški učinio nad majkom koja pred kamerama plače što nema 2000 kn za autobus svojoj djeci do škole.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika