10.09.2009. / 17:00

Autor: Robert Bajruši

Stipe Mesić - otac u 75. godini

Stipe Mesić ne treba postati Vidoševićev politički otac: ako su poštenje i nekompromitiranost temeljne odlike koje treba imati hrvatski predsjednik, u tom slučaju, Stipe Mesić bi morao jako dobro paziti koga podržava

Mogu se u SDP-u pouzdavati u ankete koje pokazuju da Ivo Josipović trenutno najbolje kotira kao predsjednički kandidat; mogu se i u HDZ-u hrabriti tvrdnjom kako će njihovo stabilno biračko tijelo sigurno podržati Andriju Hebranga, ali jedina prava ličnost u dosadašnjem dijelu kapanje jest Nadan Vidošević. Dakako da to ne znači kako će Vidošević sigurno i pobijediti, ali u svega tjedan dana nakon objave kandidature, pokazao je što u politici predstavlja pojam koji glasi "spin".

Vidoševićev lik ne silazi s televizijkih ekrana i novinskih naslovnica bez obzira na to radi li se o susretima s građanima u Rijeci, ratnim veteranima u Sisku ili inozemnim gospodarstvenicima u posjetu Hrvatskoj. Odgovara sadržajno i zalaže se za razvoj gospodarstva, a to je područje u kojem većina građana Videoševića doživljava kao kompetentnog stručnjaka. U kratkom vremenskom roku uspješno je promovirao državnički image i predstavio se kao dobar kandidat koji se obraća različitim skupinama, ne želeći se sklupčati ispod samo jedne ideološke grupacije. Takav frajerski nastup nedvojbeno je produktivniji od onoga što rade njegovi protivnici koji ne pokazuju prevelike ambicije zahvatiti birače koji ne pripadaju SDP-u ili HDZ-u.

Josipović je ponešto i pokušao, ali čim je dao naslutiti da računa i na glasove dijaspore, naišao je na žestoke kritike svojih stranačkih drugova. Hebrang ionako nije ozbiljan predsjednički kandidat, tako da i ne pokušava tražiti podršku izvan desnice i desnog centra.

Za razliku od njih, Nadan Vidošević promovira strategiju nestranačkog kandidata, i za sada mu ide odlično. Ne treba zaboraviti kako su relevantna istraživanja javnog mnijenja i prije objave njegove kandidature pokazivala da je jedini ozbiljni protukandidat Ivi Josipoviću. Dakako, pitanje je kako bi se situacija razvijala ulaskom Milana Bandića u predsjedničku utrku, ali zagrebački gradonačelnik još uvijek kalkulira.

Važnu ulogu u Vidoševićevoj kampanji mogla bi imati i podrška Stipe Mesića. Predsjednik Mesić je još prije godinu dana aludirao kako bi Vidošević mogao postati njegov nasljednik, nikada se nije ogradio od te svoje izjave, a prije nekoliko dana snimljen je dok šapuće Nadanu Vidoševiću da bi češće trebali zajedno nastupati. Razumije se da Mesićevi pobornici neće a priori glasati za predsjednika HGK-a, međutim, čelnik države ne bi smio sudjelovati u kampanji na ovakav način. Simpatije su jedno, a pravila političke igre nešto posve drugo i Mesić treba biti kudikamo samozatajniji.

Jer koliko god Nadan Vidošević ostavlja dojam ozbiljnog predsjedničkog kandidata, njegov imovinski status je u najmanju ruku kontraverzan. Kao državni službenik postao je vlasnik imovine vrijedne više milijuna eura, a nakon nedavnog otkrića kako je u imovinsku karticu zabravio upisati nekoliko vila i kuća, iz njegovog stožera stigao je logički zanimljiv odgovor - vila na Pantovčaku ne pripada Vidoševićevoj supruzi nego majci. To što je majka penzionirana činovnica u banci, a vlasnica je vile na Pantovčaku čija je tržišna vrijednost najmanje dva milijuna eura, za predsjedničkg kandidata Nadana Vidoševića očito ne zvuči nimalo čudno.

Ako su poštenje i nekompromitiranost temeljne odlike koje treba imati hrvatski predsjednik, u tom slučaju, Stipe Mesić bi morao jako dobro paziti koga podržava. Uostalom, nijedan od predsjedničkih kandidata nije prijetnja demokraciji u Hrvatskoj, i zato i nema potrebe da aktualni predsjednik podrži bilo koga od njih.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 10.09.09. 22:57

ne slici li Nadan na Poglavnika,pa sigurno da ce mu biti otac a tko ce siriti carstvo Stipinoj cerkici nego Nadan


registracija
8/8/09

tovar62, 11.09.09. 08:25

kao to da Stipe podrzava NDHa.......mozda mu je Nadan poklonija koji Zidovski sat....


registracija
27/7/09

columbo, 11.09.09. 18:29

Dopada mi se nacin na koji ste prikazali postojecu situaciju u predigri predsjednicke kampanje. Buduci vas redovito pratim u tiskovnom izdanju "Nacionala" dozvolite mi g. Bajrusi jednu nacelnu i dobronamjernu primjedbu. Vi naime precesto kao izvor informiranja koristite onaj, u novinarstvu poznat kao fantomski - iz vrha Vlade, visoki duznostik tog i tog organa vlasti i sl. To je dakako najpouzdaniji izvor, jer provjeriti ga ne mozes, a sutjeti moras, sto mi se cini da nije u redu. Jer, ako je pravilo uspjesnosti da moras zivjeti uspjesno, onda je u pisanju da moras biti vjerodostojan da bi ti se vjerovalo, zar ne? Mislim da bi vi o tome trebali daleko vise voditi racuna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika