11.09.2009. / 09:00

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 9. dan: Počela nagađanja o nagradama

Nacionalov novinar Dean Sinovčić tradicionalno prati filmske festivale, a s ovogodišnje Mostre svakog će dana u svom dnevniku pisati o svemu što se događa na pozornici, ali i iza nje

Mediji i dalje najviše prate Georgea ClooneyaMediji i dalje najviše prate Georgea ClooneyaNakon devet dana festivala u Veneciji počinju se predviđati dobitnici nagrada pa je tako u četvrtak magazin Variety objavio rezultate žirija sastavljenog od 12 talijanskih filmskih kritičara po kojima je najbolji film «War During Lifetime» američkog redatelja Todda Solondza i malo tko se ovdje neće složiti da je to, ako ne najbolji, onda barem jedan od tri najbolja filma prikazanog na festivalu.

Čitao sam njihove kritike dok sam ulazio u kino dvoranu kako bih pogledao novi film njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina «Soul Kitchen» i nakon 99 minuta shvatio da sva predviđanja padaju u vodu. Film Fatiha Akina mora dobiti neku nagradu, samo je pitanje hoće li žiri, na čijem je čelu poznati redatelj Ang Lee, imati dovoljno hrabrosti da nagradi komediju.

«Soul Kitchen» nije obična komedija, socijalni angažman je i te kako prisutan, što ni ne čudi s obzirom da se Akin, čiji je film «Glavom kroz zid» pobijedio prije pet i pol godina u Berlinu, u prethodnim filmovima bavio socijalnim temama. Njegov se film temelji na privatnom iskustvu od prije šest godina kada je njegov prijatelj, glumac Adam Bousdoukos, vodio restoran Taverna u Hamburgu, a djevojka ga je ostavila.

Taverna je bila malo bolja rupa gdje se nudila podgrijana hrana kupljena u supermarketu, ali je bila mjesto okupljanja Akina i prijatelja. Uskoro je Bousdoukos doveo svoju majku iz Grčke da kuha specijalitete u restoranu, ali nitko ih nije htio jesti, svi su željeli smrznute pohane šnicle i smrznuti pomfrit podgrijane u fritezi.

Zinos (Adam Bousdoukos) je glavni lik filma, a «Soul Kitchen» je ime restorana koji vodi u Hamburgu. Djevojka mu odlazi u Šangaj, brat (Moritz Bleibtrau) je provalnik koji privremeno izlazi iz zatvora, iz elitnog restorana dovodi otkvačenog kuhara Shayna, i restoran počinje dobro raditi. No, problemi nastaju kada Zinosov školski prijatelj, bogati trgovac nekretninama, silom odluči preuzeti restoran, u čemu uspijeva kada Zinos odluči otići u Šangaj kod svoje djevojke, te prepiše restoran na brata, a ovaj ga prokocka...

Gotovo svaka scena je duhovita ali i strašno emotivna tako da je novinarska publika s ovacijama dočekala kraj filma. Opet, hoće li biti hrabrosti nagraditi komediju? Valjda hoće, Ang Lee je svojedobno, prije 15 godina, snimio sličan film «Eat, Drink, Man, Woman», valjda će imati smisla i za Akinov.

Nema sumnje, Akinov film je bio jedan od najiščekivanijih na Lidu, kao i «A Single Man» redateljski prvijenac modnog dizajnera Toma Forda. Radi se o ekranizaciji istoimene knjige Christophera Isherwooda smještene u 1962. godine kada 52-godišnjem srednjoškolskom profesoru (Colin Firth) pogiba homoseksualni partner (Matthew Goode) nakon 16 godina veze. Nakon njegove smrti on je izgubljen, povremeno se tješi družeći se s prijateljicom (Julianne Moore) koja se razvela, a istovremeno se u njega zaljubljuje i njegov učenik (Nicholas Hoult). Ford prikazuje besmislenost života nakon smrti voljene osobe, ali se mogao potruditi da to učini s više emocije, a ne ovako hladno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika