14.09.2009. / 14:31

Autor: Boris Bilas

Dodik ponovno jaše: 'Masakr na tuzlanskoj Kapiji je insceniran'

Za zločin na Kapiji osuđen je Novak Đurić na 25 godina zatvora. 71 mladi život zauvijek je ostao na tuzlanskom asfaltu, a 14 godina kasnije Milorad Dodik te oduzete živote naziva "insceniranim"

Milorad DodikMilorad DodikMilorad Dodik, predsjednik vlade Republike Srpske ponovno diže buru svojim komentarima u Bosni i Hercegovini. U nizu promašenih komentara Dodik se ovaj put osvrnuo na masakr u Tuzli 25.svibnja 1995. godine.

Tog je dana granata sa srpskog položaja na planini Ozren pogodila okupljalište tuzlanske omladine, usmrtivši pritom 71 mladu osobu, od kojih je najmlađa napunila samo 2 godine.

Dodik je ovaj masakr nazvao insceniranim, rekavši pritom da je Armija BiH u kamionima dovozila mrtve vojnike iz Živinica i ostavljala ih na "Kapiji", kako bi "prodala priču o navodnoj ugroženosti Bošnjaka".

Na ovom se premijer RS se, pa je svoj moralni eksces začinio : "Kapija je inscenirana, kao što su i Markale inscenirane". Mislivši pritom na masakr na sarajevskoj tržnici Markale.

Kao što se moglo i očekivati, na ove izjave podigla se bura, posebno u Tuzli. Udruženje građana „FRONT" Dodika je nazvalo fašistom i dostojnim nasljednikom Radovana Karadžića, te zatražilo od onih koji pregovaraju s njim da ultimativno napuste pregovore, jer je uhodana praksa da sa fašistima nema pregovora.

Udruženje "Istina za pravdu" na kućnu, ali i službenu adresu Milorada Dodika, poslalo je pismo sa slikama ubijenih Tuzlanki i Tuzlaka. Udruženje Mladi antifašisti BiH reagirali su priopćenjem u kojem su Dodika nazvali : "fašistom monstruoznog uma".

Svi oni složni su u jednom : Dodik se mora ispričati porodicama žrtava, i svima onima koje je njegova izjava potresla, u suprotnom će zajedno s Općinskim Vijećem Tuzle pokrenuti sudsku tužbu.

Za zločin na Kapiji osuđen je Novak Đurić na 25 godina zatvora. 71 mladi život zauvijek je ostao na tuzlanskom asfaltu, a 14 godina kasnije Milorad Dodik te oduzete živote naziva "insceniranim".

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
14/9/09

Sargovac, 14.09.09. 15:10

Uskoro ce Dodik negirati i Srebrenicu i reci da su se poubijani zarobljenici izvrsili samoubojstva!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika