Objavljeno u Nacionalu br. 722, 2009-09-15

Autor: Eduard Šoštarić

KATASTROFALNO stanje oružanih snaga

Mesić će smijeniti generala Lučića

JOSIP LUCIĆ,načelnik Generalnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, do kraja listopada trebao bi biti razriješen s te dužnosti radi brojnih skandala koji već dulje vrijeme potresaju hrvatsku vojsku

SPAŠEN ULASKOM U NATO
Očekivalo se da će Josip
Lucić otići s dužnosti još prošle godine, kad mu je istekao petogodišnji
mandat, no zadržan je
na tom mjestu jer je u to vrijeme Hrvatska postala članica NATO-aSPAŠEN ULASKOM U NATO Očekivalo se da će Josip Lucić otići s dužnosti još prošle godine, kad mu je istekao petogodišnji mandat, no zadržan je na tom mjestu jer je u to vrijeme Hrvatska postala članica NATO-aNačelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Josip Lucić bit će razriješen dužnosti do konca listopada, doznaje Nacional iz izvora bliskih hrvatskoj vladi. Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Stjepan Mesić obavit će o tom pitanju konzultacije s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor tijekom ovog mjeseca neposredno prije puta na Kubu i odlaska u New York na zasjedanje Glavne skupštine UN-a. Nakon toga će ministar obrane Branko Vukelić i formalno predložiti razrješenje koje će potpisati Jadranka Kosor i Stjepan Mesić.

Premda se već neko vrijeme državnom vrhu razmišljalo o odlasku generala Josipa Lucića s dužnosti načelnika vojnog stožera, sada je to postalo posve izvjesno. Predsjednik Stjepan Mesić nije nazočio najvećoj vojnoj vježbi NATO-ovih specijalaca ove godine pod pokroviteljstvom američkog zapovjedništva za Europu na Udbini ovog utorka. Vojnu vježbu na kojoj je bio prisutan Josip Lucić i ministar obrane Branko Vukelić organizirao je s hrvatske strane brigadir Nikola Županić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja, ali je zato predsjednik boravio dva dana prije u Splitu na revijalnoj nogo metnoj utakmici hrvatskih oružanih snaga i oružanih snaga Velike Britanije. Time je poslao poruku i Luciću i Županiću što misli o nedavnom skandalu oko uvale Kovčanje.


Usto, Nacional je doznao kako će se izasla nik predsjednika Stjepana Mesića povo dom obilježavanja obljetnice Dana Hrvat ske ratne mornarice biti Lucićev zamjenik, general pukovnik Slavko Barić. Sve to govo ri o tome kako je Lucićev odlazak nemino van. Razloga za to ima više, a Luciću sva kako nije išla u prilog niti najnovija afera vezana uz gradnju apartmanskog naselja u vojarni Kovčanje bez dozvola, samovolj no kršenje vremenskih rokova za izgrad nju prije zacrtanog plana 2011., te rušenje dijela obale u istoimenoj uvali. Izosta la je bilo kakva Lucićeva reakcija na činje nicu da se poslovnim partnerima MORH- a, konkretno Branku Mađareviću, direkto ru tvrtke Informatički mediji, koji je sklopio s MORH-om poslove vrijedne milijune kuna, osigurava besplatno ljetovanje u Kovčanju i zimovanje pored Delnica u organi zaciji zapovjednika Bojne za specijalna djelovanja, brigadira Nikole Županića, te lete nje predsjedničkim helikopterom oznake H-254 iznad Zagreba, za što je objektivno odgovoran zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general bojnik Vlado Bagarić.

Pitanje je samo koliko je ovakvih sluča jeva bilo a da se za njih ne zna. Predsjednik Stjepan Mesić i ministar obrane Bran ko Vukelić zatražili su i službeno očitova nje generala Lucića o svemu tomu. Luciću se jako zamjera što istog trena po saznanju svega spomenutog nije naložio istragu i do njezinog okončanja suspendirao Župani ća i Bagarića. Umjesto toga, Lucić je u pot punosti ignorirao sve činjenice i bavio se mogućnošću podizanja tužbe protiv Nacio na la i to radi snimki uvale Kov čanje iz zraka. Nacionalov izvor potvr dio nam je kako je Lucić pod svaku cijenu želio ostati na čelu oruža nih snaga idućih godina. Nedavno je predložio da se general bojnik Jozo Miličević, koji je na školo vanju u SAD- u, promakne u čin gene ral pukovni ka kako bi ga mogao imenovati za svog zamjenika nakon njegova povratka iz SAD-a. Lucić je računao kako će njegov dosadašnji zamjenik, general pukovnik Slavko Barić, nakon što je nedav no doktorirao, otići iz oružanih snaga do konca 2009. ako se on uspije zadržati na čelu vojske do odlaska Stjepana Mesića s dužnosti.DARKO GRDIĆ trenutačno je ravnatelj Vojne
sigurnosno-obavještajne agencijeDARKO GRDIĆ trenutačno je ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije

Stoga je Jozo Miličević bio logično rješenje, jer Lucić ne treba oko sebe ljude koji misle svojom glavom već “klimavce” i poslušni ke koji će mu biti odani zbog činjenice da im je on pomogao. Lucić je u jako dobrim odnosima i s već spominjanim brigadirom Nikolom Županićem koji na sadašnjem mjestu zapovjed nika Bojne za specijalna djelo vanja ne može do čina genera la. Kako bi mu se to omogućilo, u vojnom stožeru se već naveli ko raspravlja o tome da Županić preuzme zapovijedanje gardij skom motoriziranom brigadom sa zapovjedništvom u Kninu, jer po ustroju njezin zapovjed nik treba biti general. Glavni stožer oružanih snaga nema dovoljno stručnih i kvalitetnih kadrova, a ono što i vrijedi na sve načine pokuša va otići u vojnu diplomaciju. Osim nekolicine najviših vojnih časnika s civilnom fakultetskom naobraz bom, uz vojnu, što je nedostatno za stan darde NATO saveza, jer su tamo odreda svi generali već doktorirali, svi hrvatski viso ki časnici su na razini Zapovjedno-stožer ne i Ratne škole završene u Hrvatskoj. Ako su i završili fakultet u civilstvu, to se dogo dilo još 90-ih.

Načelnik Glavnog stožera Josip Lucić, nažalost, nema ništa od visokog voj nog obrazovanja, a ono što ima, Temeljnu časničku školu, dodijelila mu je bez pohađanja bivša ministrica obrane Željka Antu nović. Kad je u pitanju civilno obrazovanje, Lucić je diplomirao kineziologiju. Pokazalo se da su takvi časnici vrlo kruti u razmi šljanju, ograničeni na vrlo usko područje djelatnosti i bez širi ne i vizije, nisu skloni civilnom školovanju i stvaranju druge profesionalne karijere, te stoga osim redovnih dužnosti i zbog nedostatka kvalitetnog sustava koji upravlja njihovim karijera ma vode brigu isključivo o tome kako se i kome dodvoriti radi promicanja i napredovanja. U takvom sustavu nekritički se odnose prema svemu o čemu najviši vojni vrh raspravlja, poslušno kli maju glavom i tako si krče osobni probitak. Takav način upravljanja oružanim snaga ma u sklopu NATO-a ne može egzistirati. Nema sumnje da Hrvatskoj vojsci nedosta je nova svježina i energija u upravljačkom dijelu, i to na najvišim razinama. U posljed njih godinu dana Hrvatska vojska je postala sve više paradna i prigodna manifestacijska organizacija koja protokolarnim nastupi ma prikriva upravljačke, kadrovske i struč ne nedostatke koji sve više izlaze na vidjelo nakon ulaska u NATO.

U vojsci postoji linija zapovijedanja, ali ne i linija odgovornosti. Teški propusti poput katastrofalne pripreme protupožarne sezone i nemarnog održavanja letjelica se toleriraju. Nabava i modernizacija oružanih snaga više su plod spleta okolnosti i sreće, nego sustavnog promišljanja u vojnoj organizaciji. Na najprestižnije školovanje u SAD-u šalju se časnici koji su po svemu trebali biti neperspektivni. Važni strateški dokumenti kojima će se redefinirati ciljevi oružanih snaga u budućnosti, a trebali su već biti gotovi ove godine, i dalje ne postoje. Strateški pregled obrane, Dugoročni plan razvoja oružanih snaga i Strategija obrane neće biti gotovi ove godine, a trebali su. U vrijeme kad se pokreću veliki projekti modernizacije i opremanje unutar oružanih snaga očekivalo bi se da za to postoje i brojni timovi koji vode takve projekte. Međutim, četiri inženjera vode četiri projekta istodobno, što dovodi do kašnjenja, nervoze i stanja koje je sve bliže njihovu odlasku iz oružanih snaga. Govorilo se da će na tim poslovima biti angažirani i visoki umirovljeni časnici, ali od toga nema ništa. Obuka je isključivo namijenjena za vojnike koji odlaze u mirovne operacije, toliko spominjana aktivna pričuva ne postoji, a oni koji su još mogli nositi oružje u ruci do konca 1995. sad su stariji punih petnaest godina, pa bi bila nemoguća misija s njima krenuti na bilo kakvu vježbu.GENERAL PUKOVNIK Slavko Barić nedavno se
vratio s višemjesečnog školovanja u SAD-uGENERAL PUKOVNIK Slavko Barić nedavno se vratio s višemjesečnog školovanja u SAD-u

Dragovoljnim ročnicima se ukinulo dopunsko zdravstveno osiguranje, smanjen je opseg obuke. Časnice Hrvatske vojske koje su to postale nakon završetka školovanja na civilnom fakultetu kroz program MORH-ova stipendiranja “Kadet” završavaju u uredima zapovjednika postrojbi kuhajući im kavu. Interes mladih ljudi da postanu piloti je gotovo nikakav, ove godine je bilo toliko malo kandidata da nitko nije mogao proći niti liječnički. Podizanje standarda vojnika, o čemu se godinama priča, samo je pusta želja, jer kako drugačije objasniti činjenicu da oružane snage nemaju u uporabi niti jedan moderni kuhinjski blok za prehranu vojnika i to sa svim dozvolama. Kad je u pitanju stambeno zbrinjavanje vojnika, niti od toga nema ništa, makar se pokušava “prodati” priča o velikim planovima za budućnost, a to traje već deset godina. Još je nekoliko razloga zbog čega general Lucić odlazi baš ove godine s dužnosti. Njegova smjena se očekivala 2008. nakon isteka petogodišnjeg mandata. Uobičajeno je u svim vojskama svijeta da načelnik Glavnog stožera odlazi s dužnosti nakon isteka svog mandata bilo da se radi o tri, četiri ili pet godina. Stoga je za većinu promatrača prošlogodišnja odluka državnog vrha da Lucić dobije još jedan mandat bilo svojevrsno iznenađenje. Ipak, predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader složili su se kako bi bilo neumjesno smijeniti Lucića neposredno uoči ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a s obzirom na to da je Lucić u pet godina mandata sa svojim suradnicima uspio kako-tako provesti minimum zahtjeva za ulazak u NATO, te osposobiti nekoliko stotina vojnika da budu vjerodostojan partner savezničkim snagama na terenu.

Stoga je državni vrh u znak zahvalnosti za obavljeni posao dopustio generalu Luciću da još neko vrijeme ostane na čelu vojske koju je na kraju uveo u NATO. Govorilo se da bi Lucić mogao otići s dužnosti onda kad s dužnosti predsjednika iduće godine bude otišao i predsjednik Mesić. Međutim, Mesiću to ne bi odgovaralo, jer tada ne bi utjecao na odabir Lucićeva nasljednika. Ne treba zaboraviti kako će se Mesić i dalje baviti politikom nakon odlaska s dužnosti predsjednika, a svakako da će imati i svog favorita na predsjedničkim izborima. Pobijedi li “njegov” kandidat na predsjedničkim izborima, u nasljedstvo bi mu ostavio i prvog čovjeka na čelu vojske s kojim bi ovaj mogao uspješno surađivati. S obzirom na to da je načelnik Glavnog stožera istovremeno i glavni vojni savjetnik predsjednika države, Mesić svakako želi utjecati na njegov izbor. Odlaskom Josipa Lucića postavlja se pitanje njegova nasljednika. Jedini ozbiljni kandidati za mjesto prvog čovjeka oružanih snaga su dosadašnji Lucićev zamjenik, general pukovnik Slavko Barić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, general pukovnik Darko Grdić.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 16.09.09. 23:11

tnavika ali i tradicija kad si napunis zdepove i izlazi ti mandat onda opali po drugom a on ce ono ka cista obraza od opanka u mirovinu,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika