15.09.2009. / 14:30

Autor: Renato Baretić

Hrvatska i Slovenija: Kronični hemeroidi tromog Bruxellesa

Da EU ima ikakvu odredbu o rigoroznom sankcioniranju nepodobnih članica, Slovenija bi danas bila ekskomunicirana iz zajednice, a i Hrvatska bi vjerojatno bila koncentriranija na sebe i svoje 'kućne' probleme

Ključna je konstrukcijska greška u temeljnim i, posljedično, svim kasnijim aktima Europske unije u tome što se apsolutno nigdje ne spominje mogućnost izbacivanja neke članice iz te zajednice država. Da postoji neka takva klauzula, nikad se Slovenija ne bi bila odlučila na tvrdoglavo baljezganje o "prejudiciranju granice", a ni Hrvatska se, ovakva kakva jest, ne bi baš svim silama upinjala da uđe u društvo civiliziranih nacija iz kojega lako i jednostavno naknadno može biti isključena. Drugim riječima - da EU ima ikakvu odredbu o rigoroznom sankcioniranju nepodobnih članica, Slovenija bi danas bila ekskomunicirana iz zajednice, a i Hrvatska bi vjerojatno bila koncentriranija na sebe i svoje "kućne" probleme.

Umjesto toga, sad imamo novu gnjavažu: Ljubljana tvrdi da ipak neće odblokirati baš sva tobože sporna poglavlja u hrvatskim pregovorima o pristupanju EU, a Zagreb, ionako naježuren u iščekivanju kojekakvih socijalnih prosvjeda, u čudu širi oči i pita se - pa jesmo li se, braćo, za to naguzili?

Iritantno licemjerna Slovenija i debelo potkvalificirana Hrvatska (koja, uzgred, kakva god bila, uistinu više ne bi smjela pokazati nijedan simptom prekomjerne kooperativnosti s ucjenjivačima) ostaju, dakle, ipak "pain in the ass" Europske unije, prijeteći da postanu kronični hemeroidi tromog Bruxellesa. I svih nas koji ovdje, u Hrvatskoj, želimo to nesretno članstvo, puni nade da će nam tada, nakon primanja, biti barem malo bolje.

A stvari bi nam - da se vratimo na početak - svima bile daleko jasnije da je Unija sazdana na jasnijim i manje rastezljivim načelima, sa strožim i eksplicitnijim kriterijima. Zašto bi itko u svoj dom trebao puštati nekoga za koga pouzdano zna da nekontrolirano prdi i žestoko psuje? Odnosno - zašto svatko ne bi smio nekoga takvog, nakon tri opomene i zamolbe, izbaciti iz svojeg doma? Europska unija, nažalost, nije nastala samo na pacifističkim idealima i zdravom ekonomskom razumu. U cement njezinih temelja umiješano još koješta drugo, od licemjerja do kukavičluka, od prekomjerne uvjerenosti u vlastitu civiliziranost do slabićkog ufanja u američku pomoć kad god zatreba. U takvu uniju, da skratim, Hrvatska će moći ući tek kad se za ulazak u nju kvalificira i Kosovo, nakon što se s Nizozemskom i Danskom, poslije višegodišnjeg natezanja, sporazumi o tome da među njima uistinu nema nikakvih graničnih prijepora. Prije toga - ma, nema šanse.

I zato bi Hrvatska pod hitno trebala početi razmišljati o racionalnijoj potrošnji političke energije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika