15.09.2009. / 15:36

Autor: Borivoje Dokler

Mercedes SLS AMG: Prva zvijezda frankfurtskog Sajma automobila

U Frankfurtu se od 15. do 27. rujna održava najveći sajam automobila na svijetu - Frankfurt Motor Show. Unatoč krizi na sajmu će po prvi put biti predstavljeni brojni noviteti iz svijeta autoindustrije, a nacional.hr će vam svakog dana predstavit po jedan ekskluzivni automobil koji upravo ovih dana doživljava svjetsku premijeru na franfurtskom showu

Na ovogodišnjem frankfurtskom Sajmu automobila svoju svjetsku premijeru imat će Mercedesov prestižni kupe SLS AMG. Dugočekivani supersportski automobil reinkarnacija je Mercedesovog modela 300 SL Gullwing iz 1954.

Riječ je o jednom od najvažnijih modela iz Mercedesove prošlosti; prvom automobilu na svijetu s izravnim ubrizgavanjem benzina i prepoznatljivim krilnim vratima. Njegov nasljednik, SLS AMG, zadržao je mnoga dizajnerska rješenja izvornika pa se u Mercedesu nadaju da će postići popularnost 300 SL-a Gullwinga.

Novi SLS pokeće 6.3- litreni V8 motor snage 571 konjskih snaga, čiji maksimalni okretni moment iznosi 650 Nm. To mu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi, a ne zaustavlja se do maksimalne brzina koja mu je elektronički ograničena na 317 km/h.

Takve perfomanse mogu se zahvaliti i izvrsnom 7-stupanjskom automatskom mjenjaču s dvije spojke koji osigurava brzo mjenjanje stupnjeva prijenosa bez gubljenja vućne sile - za manje od 100 milisekundi. Novi 'Gullwing' teži 1620 kilograma a prema službenim podacima trebao bi u prosjeku trošiti oko 13 litara na 100 km/h. Vozač ima mogućnost odabira između četiri različita moda vožnje; 'C' (kontrolirana efikasnost), 'S' (Sport), 'S+' (Sport plus) i 'M' (Manual). Odlične vozne osobine jamči i idealan raspored težine vozila; 47 posto težine nalazi na prednjoj a 53 posto na stražnjom osovini. Da je riječ o ultimativnom sportskom automobilu govori i činjenica da ESP dolazi u tri moda; 'ESP On', 'ESP Sport' i 'ESP Off' ; što znači da se elektronski sustav proklizavanja može i u potpunosti isključiti, što će znati cijeniti ljubitelji sirove sportske vožnje.

Za sigurno zaustavljanje vozila zadužene su novorazvijene keramičke kompozitne kočnice s većim diskovima koji garantiraju bolje kočione perfomanse. Keramički diskovi zahvaljujući većoj tvrdoći ostvaruju impresivne rezultate i pri vrlo visokim operativnim temperaturama, a ukupna im je težina smanjenja za impresivnih 40 posto.

Ključan doprinos manjoj težini konstrukcije dali su i lagani aluminijski AMG-ovi naplatci koji u standardnoj verziji dolaze s sedam krakova, a u opciji su i dvostruki peterokračni te desterokračni naplatci. AMG SLS sprijeda ima 19'-inčne naplatke s gumama promera 265/35 R 19, a straga 21'-inčne naplatke s gumama 295/30 R 20. Gume koje koristi ekskluzivno su razvijene samo za ovaj automobil pa osiguravaju najoptimalnije perfomanse.

Vezane vijesti

‘Blockupy’ nastavlja prosvjed

‘Blockupy’ nastavlja prosvjed

Njemački pokret 'Blockupy' po uzoru na američki 'Occupy Wall Street' već tri dana održava prosvjede na Paulsplatzu, povijesnom trgu u samom centru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika