16.09.2009. / 14:29

Autor: Borivoje Dokler

Audi E-tron: Automobil budućnosti iznenađenje frankfurtskog Sajma

U Frankfurtu se od 15. do 27. rujna održava najveći sajam automobila na svijetu - Frankfurt Motor Show. Unatoč krizi na sajmu će po prvi put biti predstavljeni brojni noviteti iz svijeta autoindustrije, a nacional.hr će vam svakog dana predstavit po jedan ekskluzivni automobil koji upravo ovih dana doživljava svjetsku premijeru na franfurtskom showu

Sportski Audi za budućnostSportski Audi za budućnostAudijevo predstavljanje E-trona jedno je od najvećih iznenađenja na ovogodišnjem frankfurtskom Salonu automobila. Riječ je konceptnom supersportskom automobilu koji u potpunosti koristi električni pogon. E-tron se dizajnerski oslanja na model R8, a pokreću ga 4 elektromotora - dva na prednjoj a dva na stražnjoj osovini - što ga čini istinskim quattrom.

Motori zajedno proizvode 313 konjskih snaga i 4.500 Nm okretnog momenta, što mu omogućuje ubrzanja od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi, a od 60 do 120 km/h za 4,1 sekundu. To su gotove identične perfomanse onim koje ostvaruje postojeći R8 s V8 motorom, što je jasna poruka da u skoroj budućnosti možemo očekivati pravu navalu pravih sportskih automobila na električni pogon.

Litium-ionska baterija pruža istinski iskoristivu energiju od 42,4 kilovat sati, što omogućuje domet od 248 kilometara. Za punjenje baterije na standardnu kućnu utičnicu potrebno je oko 6 do 8 sati, a E-tron posjeduje i brake-by-wire tehnologiju koja omogućuje nadopunjavanje baterije pomoću kočione energije. Sama baterija smještena je pokraj prednje osovine, što omogućuje E-tronu raspored prednje i zadnje težine u omjeru 48/52, što mu osigurava odlična vozna svojstva.

Audi je uz E-trona predstavio i R8 Spyder; kabrioletsku verziju najmoćnijeg Audijevog modela R8. Spyder, kao pravi sportaš, ima platneni krov a za pogon koristi 5.2-litreni V10 motor s 525 konjskih snaga. Dvoje putnika do stotke mogu ubrzati za 4,1 sekundu, a maksimalnu brzina mu je 313 km/h. Elektrohidraulični platneni krov otvara se i zatvara za 19 sekundi, što je moguće izvesti do brzine kretanja od 50 km/h. U verziji s manualnim mjenjačem, R8 Spyder teži samo 1720 kilograma, čemu najviše pridonose ultralagani aluminijski dijelovi šasije.

Vezane vijesti

‘Blockupy’ nastavlja prosvjed

‘Blockupy’ nastavlja prosvjed

Njemački pokret 'Blockupy' po uzoru na američki 'Occupy Wall Street' već tri dana održava prosvjede na Paulsplatzu, povijesnom trgu u samom centru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika