21.09.2009. / 10:15

Autor: Vladimir Radičević

Nacional.hr na Eurobasketu: Vujčić: Pitajte Repešu zašto nisam više igrao

"Sigurno da je bilo i mojih grešaka, ali tko radi taj i griješi. Puno toga bih promijenio, no prvo ćemo u miru napraviti jednu pravu analizu svega urađenog ovdje.", rekao je Repeša

Nikola VujčićNikola VujčićHrvatska košarkaška reprezentacija na tri je velika natjecanja u nizu, dva Eurobasketa i Olimpijadi 2008. godine, osvojila šesto mjesto. Tako je izbornik Jasmin Repeša, nakon još jednog posrtanja u četvrtfinalu, još jednog negativnog učinka na EP (4 pobjeda i 5 poraza) te propuštene prilike za medaljom rekao:

"Sigurno da je bilo i mojih grešaka, ali tko radi taj i griješi. Puno toga bih promijenio, no prvo ćemo u miru napraviti jednu pravu analizu svega urađenog ovdje."

No, ta Repešina rečenica 'puno toga bih promijenio' potpuno je nejasna zbog činjenice kako je reprezentacija prošla duge i naporne pripreme, kako je imala najbolji mogući skauting protivnika zahvaljujući softweru američke tvrtke Synergy (poklon Emilia Kovačića) te kako je nakon detaljne analize odlučeno da na EP ide 12 najboljih i najiskusnijih igrača. Istina, neki su odmah prigovarali kako ima previše centara i da to nije dobro i na kraju su bili u pravu...

Nikola Vujčić posebna je tema. Zaista je nevjerojatno da je 31-godišnji Vujčić, na kojem je Repeša inzistirao od svog dolaska na mjesto izbornika 2006, u 9 utakmica dobio tek 121 minutu (prosjek 13,4) uz česte zamjene koje nikada u karijeri, čak ni u kadetskim danima, nije osjetio.

Obzirom da je riječ o najplaćenijem hrvatskom igraču (2 mil. Eura po sezoni) i da je 5 puta bio najbolji centar Eurolige zaista nevjerojatno da Vujčić u četvrtfinalu protiv Slovenaca nije igrao puno više. Uvjeren sam da bi Slovenija bila u velikim problemima da je Vujčić, nakon svoje mini serije od 6 poena i nekoliko lijepih poteza, ostao duže u igri. No, stalne Repešine rotacije izbacile su ga iz takta pa i činjenica što Vujčić s parketa više Repeši 'Nemoj me vadit, molim te!' nisu pomogle da više igra.

No, bez obzira na loš status kod Repeše, Vujčić je nakon EP-a bio dobro raspoložen i nije bio utučen. Rekao mi je 'kako je atmosfera u svlačionici sjajna i kako bi za svakog momka dao krv'.

Čak nije niti tajna da je reprezentacija od 20. srpnja pa do početka EP-a odradila možda deset kvalitetnih taktičkih treninga što je svakako premalo. Očito je Repeša bio uvjeren kako će momčad igrati tečno kao i na kvalifikacijama za Olimpijadu prošle godine, a za ostalo je potrebna 'igra na snagu i mišiće' kako je neki igrači zovu. No, to nije prošlo... U toj igri 'na mišiće' sa stalnim presingom Vujčić, koji je istina nešto sporiji centar, od ostalih očito nije bio po ukusu Repeše.

'Stalno me zovu iz Grčke i Izraela i čude se kako tako malo igram i zašto imam tako loše brojke, Već sam umoran jer se moram svima pravdati. Pa nisam valjda preko noći zaboravio igrati?', rekao je Vujčić nakon poraza od Slovenije u četvrtfinalu.

No, na pitanje Vujčiću zašto mu Repeša nije dao veću minutažu i gradio momčad oko njega te kako to da nije bilo akcija za njega zamolio je da ugasim diktafon te mi u četiri oka objasnio o čemu se radi. Naravno, vi sami zaključite na koga je mislio da je želio biti najveća zvijezda Hrvatske...

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika