Objavljeno u Nacionalu br. 723, 2009-09-22

Autor: Dean Sinovčić

Prvi celebrity chef u Hrvatskoj

ANA UGARKOVIĆ ima poznatu televizijsku emisiju u kojoj kuha i autorica je popularnih knjiga o kuhanju, iako nema iskustva u vođenju restorana

VAŽNOST TRŽNICE Ana Ugarković kaže da je katkad važnije otići na tržnicu i kupiti namirnice nego kako ih skuhatiVAŽNOST TRŽNICE Ana Ugarković kaže da je katkad važnije otići na tržnicu i kupiti namirnice nego kako ih skuhatiSve do dolaska Ane Ugarković na televiziju u Hrvatskoj nije postojalo ono što se u inozemstvu zove "celebrity chef", slavni kuhar ili kuharica koji je svoju slavu postigao vođenjem restorana, objavljivanjem knjiga i vođenjem vlastite TV emisije u kojoj kuha jela. Ana Ugarković nema svoj restoran, ali otkako se prije tri godine počela prikazivati emisija "Kod Ane", ona je odmah postala zvijezda, što je nadopunila objavljivanjem knjiga "Danas kuham" i "Danas kuham 2". Tolika zvijezda da se od ove sezone njezina emisija "Kod Ane" seli s Nove TV na HTV.


Ana Ugarković završila je studij grafičkog dizajna u Italiji, otišla na poslijediplomski u London, zainteresirala se za kulinarstvo i počela raditi kao pripravnica u poznatim restoranima. Nakon što se 2001. vratila u Hrvatsku, uz pomoć prijatelja Renea Bakalovića uključila se, vrlo uspješno, u medijsku popularizaciju zdrave hrane i kuhanja.

NACIONAL: U inozemstvu kuharske zvijezde otvore restoran, pa objave nekoliko knjiga, a onda postanu televizijske zvijezde. Vi ste krenuli obrnuto, prvo ste postali televizijska zvijezda, zatim ste objavili knjige o kuhanju, ali gdje je restoran?

- Mislim da restorana neće ni biti. Jednom davno imala sam ideju o vođenju restorana. Problem je u tome što imam preciznu ideju o tome što bi taj restoran trebao biti, što je izvedivo, ali bih mu se u tom slučaju trebala potpuno posvetiti. To bi bio restoran koji ne bi imao puno stolova, optimalan broj svih vrhunskih restorana je do 30 mjesta. To bi bio problem jer ste s 30 mjesta na granici rentabilnosti. Meni nije stalo do novca, ne kuham, koliko god to smiješno zvučalo, da zaradim novac. Jednostavno, nisam spremna staviti se u službu takvoga nečeg kao što je restoran. Restoran nije samo dobra hrana, ljudi koji se upuštaju u taj biznis misle da je dovoljno imati dobrog kuhara i dobru hranu pa će taj restoran biti izvrstan. Neće. Ni ja sama ne idem u restorane radi dobre hrane, prije ću otići u restoran zbog dobre atmosfere, dobrog servisa i svega ostalog.

NACIONAL: Kako je onda osoba bez iskustva u vođenju restorana uspjela doći do televizije?

- Slučajno. Rene Bakalović i ja puno smo pričali o gastronomiji, ja sam čitala njegove kolumne o hrani, što mi se svidjelo, zajedno smo kuhali večere i, da nije bilo njega, vjerojatno se nikad ne bih pojavila na televiziji. Upoznala sam ga kad sam se vratila iz Engleske i on me odmah počeo uvlačiti u svoje projekte. Predložio me za emisiju "Kruške i jabuke", iako mi televizija nije bila ni nakraj pameti. Kad je sve to krenulo, svidjelo mi se.

NACIONAL: Često ste spominjali kako ste se prebacili s dizajna, koji ste diplomirali, na kuhanje, ali kako?

ŠEST GODINA dizajnirala je kolače za jedan lanac
japanskih slastičarnica, a bila je i u JapanuŠEST GODINA dizajnirala je kolače za jedan lanac japanskih slastičarnica, a bila je i u Japanu- U mojoj obitelji hrana je uvijek bila jako važna, moja majka je jako dobra kuharica. Dok sam studirala dizajn u Italiji, počela sam malo kuhati i vidjela sam da to moji prijatelji vole. Počela sam produbljivati svoje znanje o kuhanju pa mi je to postao hobi. Međutim, nisam uopće razmišljala o kuhanju kao o nekom zanimanju dok nisam došla u Englesku. U međuvremenu sam radila kao dizajnerica u Italiji i Hrvatskoj te sam otišla u London na poslijediplomski iz dizajna. U Londonu su mi se otvorile oči glede gastronomije jer sam naišla na neke dobre knjige i odlične restorane te me kuhanje počelo sve više zanimati. Tada sam pomislila kako bih trebala vidjeti je li to neka moja zaluđenost pa sam odlučila raspitati se mogu li volontirati u nekim restoranima. Istovremeno sam na fakultetu na kojem sam završila poslijediplomski počela raditi na nekim projektima, a jedan je bio dizajniranje slastičarnice za jednu japansku kompaniju, vlasnike lanca slastičarnica. Mene je voditelj projekta postavio da dizajniram kolače, što mi je bilo jako neobično. Tako je to počelo, još sam šest godina dizajnirala kolače za te Japance, ali nisam se miješala u kvalitetu, samo u vizualni dio. Kad sam išla k njima u Japan, onda sam ih i kušala. To je bilo prijelazno razdoblje kad sam spojila dizajn i ljubav prema hrani. Kad sam se vratila u Hrvatsku, namjeravala sam se baviti tim "food stylingom", ali tada sam shvatila da više volim kuhati za ljude.

KUHANJE KAO SEKS

NACIONAL: Jeste li, vrativši se u Hrvatsku, Hrvatima htjeli objasniti da postoji i nešto drugo osim tradicionalne kuhinje i tradicionalnog načina spravljanja jela?

- Nisam imala nikakav poseban cilj. Kad sam se vratila, nisam ni znala da mogu prenijeti svoje znanje. Pročitala sam brojne knjige, uzor mi je postala Alice Waters, koja u Berkeleyju ima restoran "Chez Panisse", i kada sam čitala njezine knjige o voću i povrću, a ona se zalaže za organsku hranu, vidjela sam da ljudi trebaju doživjeti hranu kao nešto živo, kao nešto što unose u sebe i što je užasno važno te da je poneki put važnije otići na tržnicu od toga kako ćete skuhati to što ste kupili. Mene živcira puno filozofiranja o kuhanju, mislim da je važnije da čovjek posveti neko vrijeme i energiju u to kuhanje za prijatelje, a zatim i druženje s tim prijateljima.

NACIONAL: Do vašeg dolaska na televiziju u Hrvatskoj nije bio poznat termin "celebrity chef". Je li vas iznenadio uspjeh?

- Definitivno me iznenadio, ali morate primijetiti da su uspješne sve emisije o kuhanju. Sve je gledano, i "Večera za 5" je gledana, negdje sam pročitala da ljudi vole gledati kuhanje, bez obzira na to da li i sami kuhaju ili ne kuhaju. Imam jednu knjigu koja se zove "Povijest hrane", a na početku je autor napisao da postoje tri stvari koje ljude zanimaju, a to su seks, nasilje i hrana. U tome ima istine i znam puno ljudi koji gledaju emisije o kuhanju. To je kao da gledate neki film i, kad dođe scena seksa, vi ćete se zadržati malo više na tome. Tako je i s hranom.

NACIONAL: Kad već spominjemo povezanost hrane i seksa, Jamie Oliver je preporučio ženama da dovuku muškarce u kuhinju tako da im uskrate seks sve dok oni ne počnu kuhati. Je li u Hrvatskoj još uvijek teško natjerati muškarca da kuha?

Radila je priloge o kuhanju i u emisiji 'Život
uživo' na HTV-uRadila je priloge o kuhanju i u emisiji 'Život uživo' na HTV-u- Više su muškarci kuhali za mene nego ja za njih. Nemojte me krivo shvatiti, ali po meni je muško i žensko kuhanje različito. Shvatila sam to kad sam vidjela da su svi moji kuharski uzori žene i da jako poštujem ženske "chefove". Muškarci, kad kuhaju, stvaraju umjetničko djelo, dok su žene instinktivnije u kuhanju. Žene imaju instinkt hranjenja i s hranom znaju malo bolje, dok muškarci imaju krući odnos prema tome. Ima fenomenalnih muških "chefova", brojniji su jer je to naporno zanimanje, ali ja kuhanje ne doživljavam kao bojno polje. Možda je kuhanje kao i seks, kuhanjem želim nekoga zadovoljiti, pružiti mu nešto. E sad, je li to muškarac ili žena...

NACIONAL: Dobivate li pisma obožavatelja?

- Da, dosta mi ljudi pišu. Katkad mi je malo neugodno jer se ne volim dopisivati, a bilo bi super kad bih svakome mogla odgovoriti. Pitaju me gdje sam nabavila ovaj ili onaj sastojak, jer bi i oni htjeli kuhati to jelo, odnosno shvaćam kao komplimente poruke da kuhaju po mojim kuharicama. I sama sam to prošla i znam kako se ljudi osjećaju.

NACIONAL: U Engleskoj postoji niz televizijskih kuharskih zvijezda i nije tajna da među nekima od njih postoji velika zavist. Postoji li u Hrvatskoj zavist kuhara prema vama?

- Ne možete biti zavidni nekome tko će napraviti bolje jelo, jedino netko može biti zavidan zbog novca ili slave. Poneki put sam osjetila da me gledaju u stilu "što ona tu radi kad nikada nije vodila restoran", ali me to ne zanima.

NACIONAL: Kuhar Anthony Bourdain napisao je knjigu u kojoj je opisao kako je tražio savršeno jelo. Postoji li za vas savršeno ili nezaboravno jelo?

PRIJATELJ I MENTOR
Kuharski znalac Rene
Bakaloviće pomogao je
Ani Ugarković u njenom
kulinarskom razvojuPRIJATELJ I MENTOR Kuharski znalac Rene Bakaloviće pomogao je Ani Ugarković u njenom kulinarskom razvoju- I Heston Blumenthal je napisao knjigu "In Search of Perfection", gdje nekoliko bazičnih jela, kao što je "fish and chips", dovodi do savršenstva. Da mi on pripremi to jelo, a ja za stolom sjedim sa smrtno dosadnim ljudima, s konobarima koji me patroniziraju, to bi bilo grozno... Hrana je subjektivna stvar. Ja sam oduševljena japanskom kuhinjom, bila sam puno puta u Japanu, ali uvijek na poslovnim večerama gdje sam uvijek bila napeta zbog posla. Tada se nisam mogla koncentrirati na hranu. Zato mi je nezaboravno uvijek kad sam sa svojim društvom, a serviraju mi jelo koje možda nije toliko razrađeno koliko je namirnica savršena. Obožavam pršut i svaki put kada naiđem na mjesto koje ima odličan pršut to me oduševi. Imam jako jednostavan ukus.

NACIONAL: Spremate li novu knjigu?

- Nova knjiga izlazi uskoro, ovaj put ću se baviti kolačima. Knjiga bi trebala izići u sljedećih mjesec i pol dana, do Interlibera.

NACIONAL: Koliko će se vaša televizijska emisija promijeniti prelaskom s Nove TV na HTV?

- Emisija će se prikazivati svakodnevno, po 10 minuta, i svakog dana će se predstavljati jedan recept. To će biti neka vrsta mog dnevnika, kuhat ću jednostavnija jela, po principu dođem doma, otvorim hladnjak, vidim što imam unutra i spremam jelo od onoga što imam.

'Tatarski' od svježih inćuna

Ovo jelo mi je ovog ljeta spremio u Rapcu jedan od najboljih proizvođača istarskog
maslinova ulja i dragi prijatelj Duilio Belić. Oduševio me, pa ga širim dalje.

Sastojci:
• 500 g svježih inćuna • 2 žlice kapara • 4 kisela krastavca • 1 glavica ljubičastog luka • 1 ljuta crvena papričica, očišćena od sjemenki i membrana • 2 žličice Dijon senfa • 4 žlice nasjeckanog svježeg peršina • 10 fileta slanih inćuna • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:
Odstranite ljuske s inćuna, odrežite glavu i nekoliko milimetara s prednjeg dijela trbuha. Odstranite utrobu i palcem rastvorite inćuna, tako da dobijete dva povezana fileta. Odstranite središnju kost i obrišite krvave dijelove kuhinjskim papirom. Odvojite filete i odstranite leđnu peraju i rep. Nasjeckajte inćune, ne previše sitno.
Nasjeckajte sitno luk, kapare, krastavce, papričicu i slane inćune. Začinite svježe inćune svim time po ukusu, dodajte senf Dijon, peršin, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar. Servirajte na prepečenom kruhu.

Krema od kukuruza s malinama i kupinama

Nešto između pudinga i griza od palente.
Za ljubitelje kukuruza.

Za 8 osoba
Sastojci:
• 2 klipa svježeg kukuruza šećerca • 250 ml mlijeka •
500 ml slatkog vrhnja • 140 g šećera • 1 štapić vanilije •
8 žumanjaka • malo soli • 1 košarica malina + 70 g šećera • 1 košarica kupina

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 130° C. Odvojite zrna kukuruza oštrim nožem od klipova i stavite ih, zajedno s klipovima, mlijekom, vrhnjem, polovinom šećera i ostruganim sjemenkama iz štapića vanilije, na laganu vatru i pustite da se zagrije. Kuhajte 10-ak minuta, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Izvadite klipove i štapić vanilije i ispasirajte smjesu štapnim mikserom ili u blenderu. Protisnite smjesu kroz sito, protiskujući što više kukuruza. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke s ostatkom šećera. Ponovo zagrijte smjesu s kukuruzom, prelijte malo preko žumanjaka, miješajući, da se žumanjci zagriju, a zatim i ostatak. Rasporedite tu smjesu u 8 vatrostalnih posudica, stavite ih u veliku posudu i napunite je vrućom vodom da dođe do trećine visine manjih posuda. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 40 - 50 minuta, dok krema nije stisnuta, ali pomalo drhtava. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
Maline izmiksajte sa šećerom i protisnite kroz sito da se riješite koštica. Pomiješajte taj umak s kupinama i poslužite s kremom od kukuruza.

Vezane vijesti

Ana Ugarković u ljubavnoj vezi s Igorom Jelićem

Ana Ugarković u ljubavnoj vezi s Igorom Jelićem

Najpoznatija hrvatska kuharica, Ana Ugarković je napokon sretno zaljubljena. Kako doznaje magazin Story, njezino srce osvojio je ronioc i alpinist… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika