15.05.2004. / 00:00

Autor: Marko Markus

HRVATSKA

U ZAGREBU ODRŽANA KONFERENCIJA "SUVREMENO UPRAVLJANJE LOKALNOM SAMOUPRAVOM"

U ZAGREBU ODRŽANA KONFERENCIJA “SUVREMENO UPRAVLJANJE LOKALNOM SAMOUPRAVOM”

U petak je u Hotelu Sheraton u Zagrebu, održana konferencija pod nazivom «Suvremeno upravljanje lokalnom samoupravom», na kojoj je svečano otvoren Program sufinanciranja konzultantskih usluga, usmjerenih na uvođenje suvremenih sustava javne uprave u jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Na konferenciji je sudjelovalo više od 300 predstavnika gradova i općina, te konzultanata za lokalnu samoupravu. Spomenuti program dio je Projekta reforme lokalne samouprave Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). William Jeffers, direktor Misije USAID-a u Hrvatskoj, naglasio je u pozdravnom govoru da je «cilj ovog projekta povećati sposobnost lokalnih samouprava da bolje upravljaju svojim resursima i učinkovitije izlaze u susret potrebama svojih građana, te na taj način ispune neke od bitnih pretpostavki za pridruživanje RH Europskoj Uniji».
Nedavno završena početna faza projekta predstavila je gradovima Bjelovaru, Crikvenici, Osijeku, Rijeci i Varaždinu pet modela javne uprave koji pomažu jedinicama lokalne samouprave da bolje upravljaju imovinom, gospodarskim razvojem, te da uvedu informatizaciju i otvore proces odlučivanja prema građanima. Kao uspješan primjer iz prakse primjenjivanja svih pet modela upravljanja lokalnom samoupravom naveden je projekt grada Gline.
Zbog velikog interesa jedinica lokalne samouprave , Projekt reforme lokalne samouprave je u 2003. godini obrazovao pet skupina konzultanata s ciljem stvaranja dovoljnog broja kadrova koji će biti u mogućnosti pružiti tehničku pomoć u provedbi spomenutih modela u većini od 560 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, a iste godine pokrenut je i Program sufinanciranja konzultantskih usluga. Do danas je u programu sufinanciranja sudjelovalo stotinjak jedinica lokalne i regionalne samouprave, a ukupna vrijednost USAID-ovog Projekta reforme lokalne samouprave iznosi 19 milijuna USD.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika