28.09.2009. / 09:48

Autor: Boris Bilas

Francusko upozorenje Hrvatskoj: Oprezno s aktivacijom ZERP-a

U isključivom gospodarskom pojasu Francuska će primjenjivati pravila EU-a, a to znači da neće biti diskriminacije. Drugim riječima, iz francuske zone ribari iz ostalih zemalja članica Unije neće biti isključeni

Jean-Louis Borloo, francuski ministar zaštite okolišaJean-Louis Borloo, francuski ministar zaštite okolišaKada je francuska Vlada najavila skoro proglašenje gospodarski pojas na Sredozemnom moru te je uz to pozvala članice Unije za Mediteran da ih prate u tom postupku, neki su u Hrvatskoj jedva dočekali taj potez te su tražili punu primjenu ZERP-a i u Hrvatskoj.

Prije nešto više od mjesec dana francuski je ministar zaštite okoliša Jean-Louis Borloo objavio je kako će njegova zemlja proglasiti isključivi gospodarski pojas na Sredozemnom moru širine 70 milja od francuskih teritorijalnih voda. Tom je prilikom Borloo kazao i kako se nada a će se na isto odlučiti više zemalja u okviru 43-očlane Unije za Mediteran jer bi se time, smatraju u Parizu, mogla otvoriti rasprava o cjelovitoj zaštiti Sredozemlja.

Kako je članica te Unije i Hrvatska odmah su se pojavila tumačenja kako se taj poziv odnosi i na aktiviranje hrvatskog ZERP-a. Prvi se javio Tonči Tadić i njegov Euromediteranski forum koji su pozvali hrvatsku Vladu i Sabor da bez odlaganja preispitaju odluku o neograničenoj odgodi primjene ZERP-a na članice EU-a, napominjući pritom upravo činjenicu da su sve članice Unije za Mediteran, među kojima je i Hrvatska, pozvane da slijede primjer Francuske.

Međutim, poziv francuskog ministra potpuno je krivo interpretiran u Hrvatskoj, jer, prema navodima Novog lista, ta država ne smatra kako bi Hrvatska zaštićen ekološko-ribolovni pojas trebala primjenjivati i na članice EU-a.

"U sklopu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska je suspendirala primjenu ZERP-a za zemlje članice EU. Najava Francuske o njenoj nakani da proglasi isključivi gospodarski pojas u Sredozemlju ne treba se tumačiti kao poziv Hrvatskoj da odustane od svoje odluke o suspenziji ZERP-a za članice EU", odgovorili su riječkom dnevniku iz francuskog veleposlanstva. Francuzi naglašavaju da će budući francuski isključivi gospodarski pojas osnažiti zajedničku ribolovnu politiku EU, dodaju da se i odgovor na pitanje o zaštiti ribolovnih resursa i okoliša u Jadranskom moru "treba pronaći u okviru pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, i to pomoću instrumenata politike Unije"

U isključivom gospodarskom pojasu Francuska će primjenjivati pravila EU-a, a to znači da neće biti diskriminacije. Drugim riječima, iz francuske zone ribari iz ostalih zemalja članica Unije neće biti isključeni, donosi Novi list.

"Naprotiv, uspostava isključivog gospodarskog pojasa značit će da će se tamo ubuduće primjenjivati zajednička ribolovna politika kao i njeni instrumenti, posebice kvote. Francuska, kao priobalna država, u tom će pojasu imati obvezu osigurati poštivanje pravila Zajednice", kažu u francuskom Veleposlanstvu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika