Objavljeno u Nacionalu br. 724, 2009-09-29

Autor: Berislav Jelinić

OPTUŽBE DIONIČARA

Kaznena prijava: 'Kako su u Badelu patvorili Ribara i zarađivali milijune'

Kaznena prijava predana je anonimno, ali se u njoj vrlo precizno opisuju situacije u kojima se predsjednika uprave Badela 1862 Antu Perkovića sumnjiči za kriminal, a te su situacije potkrijepljene i internom dokumentacijom Badela, koju Nacional posjeduje

ANTE PERKOVIĆ Zaposlenici ga terete da je godinama sklapao štetne ugovoreANTE PERKOVIĆ Zaposlenici ga terete da je godinama sklapao štetne ugovoreDioničari Badela odnijeli su u Državno odvjetništvo prije nekoliko dana kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave Badela Ante Perkovića, uz obilnu popratnu dokumentaciju koja otvara sumnju da je Perković godinama sklapao štetne ugovore za Badel, možda i radi vlastite koristi. Kaznena prijava predana je anonimno, ali se u njoj vrlo precizno opisuju situacije u kojima se Perkovića sumnjiči za kriminal, a te su situacije potkrijepljene i internom dokumentacijom Badela, koju Nacional posjeduje. Sadržaj kaznene prijave protiv Perkovića otkriva da su je najvjerojatnije sastavili pravnici povezani s nekim zaposlenicima Badela.

Primjerice, navodi se da je Perković godinama nabavljao bijelo i crno vino, deklarirano kao stolno iz vinarije Vrgorka iz Vrgorca, iako se radilo o vinima toliko loše kvalitete da se nisu smjela niti mogla koristiti u druge svrhe osim za destilaciju. Vina su najvećim dijelom korištena za proizvodnju stolnih vina Ribar bijelo i Ribar crno, a po radnim nalozima se može provjeriti koja su sve vina drugih vinarija korištena da bi se dobila kupaža koja zadovoljava kvalitetom i koja su prikrivala katastrofalnu kvalitetu vina iz Vrgorca, stoji u kaznenoj prijavi. Nacional posjeduje analitičke kartice dobavljača Badela 2003-2009., iz kojih se vidi da su se nabavne cijene kretale 3,7 - 5,26 kuna po litri, dok je realna cijena za nabavljenu kvalitetu vina oko 1,5 kuna po litri. U kaznenoj prijavi stoji da je Badel tijekom 6 godina ukupno kupio takvog vina po cijeni od 46,3 milijuna kuna, čime je tvrtka oštećena za najmanje 25 milijuna kuna. U kaznenoj prijavi navodi se i da je Perković odgovoran za kršenje zakona u brojnim drugim transakcijama, poput nabavke klima-uređaja za poslovnu zgradu u Vlaškoj 116, što je potkrijepljeno usporednim ponudama više dobavljača, što pokazuje da je odabirom opreme tvrtka oštećena za više od 500 tisuća kuna, a navode se i brojne druge sporne investicije, kao i sporni ugovori o savjetodavnim uslugama, kao i ugovori s odvjetnicima u sukobu interesa. Primjerice, navodi se da je jedno vrijeme Zvonko Primorac kao predsjednik Nadzornog odbora Badela i pružao odvjetničke usluge Badelu.

U kaznenoj prijavi njegov angažman opisan je ovako: “Da bi prikrio sukob interesa, zatražio je i dobio ugovor o zastupanju jednog od povezanih društava uz fiksni mjesečni paušal. Takav ugovor mu je Perković odobrio za Kalničke vode d.d. s mjesečnim iznosom od oko 15 tisuća kuna iako ta tvrtka gotovo i nema sudskih sporova i stalan angažman odvjetnika je apsolutno nepotreban.” Perković je već dulje vrijeme u poslovnim problemima, a upitan mu je i opstanak na čelu Badela. Mali dioničari namjeravali su ga smijeniti već početkom rujna zbog lošeg poslovanja, imali su zato i potrebnu većinu glasova, ali je Perković proceduralnim manipulacijama, lažno se pozivajući čak i na navodne urgencije potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, odgodio održavanje godišnje skupštine Badela do 17. listopada. Time je samo privremeno odgodio vlastitu smjenu, a preko novina je neutemeljeno kritički govorio o svojim protivnicima unutar tvrtke. Moguće je da su upravo ti protivnici sastavili kaznenu prijavu protiv Perkovića.

Na kraju kaznene prijave stoji i sljedeće: “Na kraju je logično i pitanje kako je Perković stekao 11,6 posto dionica Badela u zadnjih par godina koje je platio oko 9,5 milijuna kuna. U isto vrijeme je kupio, adaptirao i potpuno namjestio četiri stana u Zagrebu, svaki velik oko 100 m2, kupio zemljište od 5000 m2 na Šestinama u Zagrebu, te kuću na moru u elitnom dijelu otoka Murtera - Podraduč. Vrijednost svih tih investicija prelazi 10 milijuna kuna, a istovremeno ukupna primanja s osnove mjesečne plaće u tom razdoblju u zadnjih 9 godina nisu mu bila veća od 3 milijuna kuna.” U vrijeme kada su se poprilično angažirali na provjerama sličnih malverzacija u javnim poduzećima, bit će zanimljivo vidjeti s kolikom će se agilnošću mjerodavne državne institucije posvetiti ovom slučaju.

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika