05.10.2009. / 02:12

Autor: Ivica Medo

Policija: Navijači Sarajeva planirali nerede, neredi preselili u Mostar

U MUP-u Zapadnohercegovačke županije tvrde kako su sarajevski navijači bili pripremljeni za izazivanje nereda u Širokom Brijegu

Spaljeni policijski automobil u Širokom Brijegu (Foto: Reuters)Spaljeni policijski automobil u Širokom Brijegu (Foto: Reuters)Glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije Damir Čutura za Bljesak.info dao je izjavu povodom nereda koji su izbili pred utakmicu bosanskohercegovačke 1. lige između Širokog Brijega i Sarajeva, a u kojima je poginuo navijač Sarajeva Vedran Puljić (1985.).

Po Širokom Brijegu proširila se priča kako je navijač oteo jednom policajcu pištolj i onda s njim započeo pucati uokolo sve dok ga nisu ustrijelili drugi policajci. No, u MUP-u su demantirali te glasine.

Uzrok smrti Vedrana Puljića najvjerojatnije je udarac kamenom u glavu, kažu u MUP-u Zapadnohercegovačke županije. U MUP-u ZHŽ ističu da će se provest obdukcija koja će točno utvrditi na koji način je poginuo Puljić. Životno je ugrožen još jedan navijač Sarajeva, A. Hadžić, od zadobivene prostrijelne rane. Operiran je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici na Bijelom Brijegu u Mostaru i zasad je njegovo stanje stabilno. Među ozlijeđenima je 16 policajaca i 15 navijača.

Čutura je rekao da je navijačka skupina koja je došla iz Sarajeva pred stadion "Pecara", po izlasku iz autobusa počela prikupljati "sredstva" kojima su porazbijali i/ili oštetili više objekata oko stadiona, te su nasrtali na mještane Širokog Brijega u obiteljskim kućama.

Hicem pogođen mještanin Širokog Brijega

MUP-u ZHŽ je bio najavljen dolazak maksimalno 150 navijača Sarajeva, međutim pojavilo ih se oko 500. U samom početku izgreda kontakta između navijačkih skupina nije bilo, ali se i to kasnije promijenilo.

U jednom slučaju došlo je i do upotrebe vatrenog oružja gdje je osoba Ž. Z. (1950.) iz Širokog Brijega ranjena, potvrdio je Čutura za Bljesak.info.

U MUP-u ZHŽ-a tvrde kako su sarajevski navijači bili pripremljeni za izazivanje nereda te su na sinoćnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare objavili kako je sukob počeo nakon što je vatrenim hicem pogođen pedesetdevetogodišnjeg Željko Zadro, ispred porodične kuće u Širokom Brijegu. U policiji kažu kako imaju saznanja da je taj hitac ispaljen iz navijačke skupine.

Tom prilikom nastao je opći kaos jer su navijači i mještani se htjeli obračunati sa spomenutom skupinom navijača koja po svemu sudeći nije došla navijati nego izazivati nerede.

U tim sukobima zapaljeno je jedno policijsko vozilo koje više nije upotrebljivo, a oštećeno je i 8 drugih policijskih vozila. Također, oštećen je i nepoznat broj "civilnih" vozila, kao i autobusi kojima su navijači iz Sarajeva došli.

"Počeli su trgati predmete, metalne šipke, neki su počeli navlačiti fantomke na glave. Znači, željeli su sakriti svoj identitet i izazvali su sukobe s građanima", izjavio je glasnogovornik MUP-a ZHŽ-a Damir Čutura.

"Sve se događalo u okvirima pomno planirane radnje od strane pojedinih huligana koji su došli s jednim ciljem da ovdje izazovu nerede", izjavio je ravnatelj policije ZHŽ-a Zoran Galić.

Neredi preselili u Mostar

Prema posljednjim informacijama neredi su se iz Širokog Brijega preselili u Mostar, gdje su navijači "Sarajeva" u naselju Tekija ponovo izazvali incident, prenosi portal Dnevnog avaza.

Dio ozljeđenih navijača Sarajeva tokom večeri došao je u glavni grad BiH gdje su hospitalizirani na KCUS Sarajevo. Oni navode da su u Širokom Brijegu dočekani na način da su ih domaćini željeli pretući, a da je policija slabo ili nikako reagirala na početku sukoba, piše Dnevni avaz.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika