06.10.2009. / 13:27

Autor: Hina

Više od devedeset filmova na Zagreb film festivalu

Pedesetak filmova natječe se za Zlatna kolica - u međunarodnoj konkurenciji 10 dugih, 15 kratkih i 13 dokumentarnih filmova. Jedan od 12 filmova u hrvatskoj konkurenciji "Kockice" nagradit će časopis BUG

Predstavljenje programa 7. Zagreb film festivalaPredstavljenje programa 7. Zagreb film festivalaNa Sedmom Zagreb film festivalu (ZFF) bit će prikazan rekordan broj filmova - više od devedeset naslova u devet programa, uz popratne programe, gostovanja poznatih filmaša, okrugle stolove, razgovore i koncerte.

Festival će se održati, od 18. do 24. listopada, na više lokacija, u Studentskom centru i Teatru &TD te kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukinu Croatia, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Boris Matić, direktor ZFF-a.

Pedesetak filmova natječe se za Zlatna kolica - u međunarodnoj konkurenciji 10 dugih, 15 kratkih i 13 dokumentarnih filmova. Jedan od 12 filmova u hrvatskoj konkurenciji "Kockice" nagradit će časopis BUG.

Najavljeni su novi popratni programi - "Odvažni producenti" posvećeni producentima debitantskih filmova, koji ove godine predstavljaju filmove Britanaca Mikea Downeyja i Sam Taylor, koji će i doći u Zagreb.

"Film kao propaganda" tematizira korištenje filma u političko-propagandne svrhe, a u "Omnibusima o gradovima" naći će se priče o Tokyu, Zagrebu, Montrealu, Parizu i New Yorku. Popratni programi "Velikih 5" hitovi su najvećih europskih kinematografija, "Vip Bibijada" nudi filmove za djecu, a tu su i programi "Matineje" i "Moj prvi film".

Izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta rekao je da u sedam festivalskih dana očekuju više od 30 tisuća gledatelja, više od 160 premijernih i repriznih projekcija te osamdesetak međunarodnih gostiju.

Predavanje o propagandnom filmu održat će R. V. Winkel, a u pripremi je okrugli stol o dokumentaristima - aktivistima te koncerti i zabave. U Zagreb stiže i canneski pobjednik kratkog metra Joao Salaviza, redateljica Urszula Antoniak, sarajevski pobjednik Vladimir Perišić, dokumentarist Peter Kerekes te drugi.

Festival otvara zabavni "Machan" Uberta Pasolinija, film o grupici muškaraca koji osnivaju rukometnu reprezentaciju kako bi pobjegli sa Šri Lanke te film "Ubio sam majku" svestranog 20-godišnjeg Xaviera Dolana koji je u Cannesu pokupio tri nagrade. U tom glavnom programu je i film rumunja Radu Jude "Najsretnija djevojka na svijetu", a "Ništa osobno" Urszule Antoniak, koji je u Locarnu ovjenčan s četiri nagrade, jedan je od vrhunaca programa.

Velik dio glavnog programa zauzimaju antiratni filmovi: "Johnny Mad Dog" Jean-Stephanea Sauvairea, domaći "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića te srpski "Ordinary People" Vladimira Perišića. Dolazi i pobjednik Venecije film "Libanon" Samuela Maoza te "Bijela munja" Dominica Murphyja.

Vezane vijesti

Otvoren Zagreb Film Festival

Otvoren Zagreb Film Festival

Gužva u foajeu i do zadnje stolice popunjeno gledalište kina Europe i ove su godine zaštitni znak Zagreb Film Festivala. Deveto izdanje ovog već… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika