07.10.2009. / 16:11

Autor: Anamarija Kronast

Afera “Milijunaš”: Urednici se izvukli, “popušio” samo Tarik

Nakon desetodnevne javne drame, svi urednici koje je Domagoj Burić nakanio kazniti i dalje obavljaju svoje poslove kao i prije. Čini se da je deblji kraj priče izvukao samo voditelj čiju neprimjerenu izjavu nitko od odgovornih nije spriječio

Tarik FilipovićTarik Filipović"Tresla se brda, rodio se miš", izreka je kojom bi se najlakše mogla opisati prisavska sapunica "Milijunaš" koja je proteklih tjedana punila novinske stupce. Podsjetimo, nakon neprimjerene izjave Tarika Filipovića u kvizu "Tko želi biti milijunaš", direktor programa Domagoj Burić istog je trenutka suspendirao voditelja, te svim odgovornim zaposlenicima HTV-a namijenio određene kazne.

No, sve bi to možda i bilo tako da se u priču nije upleo ravnatelja HRT-a Vanja Sutlić koji je Burićeve odluke stavio u mirovanje.

Nakon toga su se sastala dva povjerenstva (televizijsko i pravno) te odlučili kako će Tarik Filipović ostati voditelj kviza "Tko želi biti milijunaš" do isteka ugovora s državnom televizijom, što u praksi znači do 31. 12. 2009. godine.

Dakako, kažnjen je i novčano, odnosno morat će donirati novac zagrebačkoj Dječjoj bolnici u Klaićevoj ulici, koju je povrijedio izjavom: "Ta bolnica u Klaićevoj trebala bi biti cijela u zlatu koliko su dobili humanitarne pomoći...ne znam gdje je završio sav taj novac.".

I, za javnost je time priča zaključena. Ipak, istina je drukčija. Nigdje se ne spominje da će HTV već u studenom početi snimati nove emisije kviza "Tko želi biti milijunaš", a da trenutačno nemaju nikakvu zamjenu pa će i u novoj sezoni glumac biti na mjestu voditelja. Doduše, kako je vjerojatno riječ o posljednjoj sezoni "Milijunaša", mnogi su na televiziji skloni misliti kako, nakon šest godina, uistinu nema potrebe za promjenom voditelja.

A, istini za volju, na HTV-u zapravo niti ne znaju tko bi mogao zamijeniti Filipovića.
Glumac Robert Kurbaša je snimio dvije pilot emisije (prva je bila loša, druga bolja), no tada se odlučio povući iz projekta. Kalkuliralo se i s Robertom Ferlinom, a spominjalo se i ime Barbare Kolar. Ipak, nitko od njih nije odradio probno snimanje, a da se na njih ozbiljno računa, već bi ih se makar kontaktiralo.

Drugim riječima, Tarik Filipović će, ako je vjerovati prisavskim kuloarima, vjerojatno i završiti ciklus kviza "Tko želi biti milijunaš".

Ako ništa drugo, on barem zna što će biti s njim. No, prisavski zaposlenici koji su se spominjali kao akteri čitave afere još uvijek ne znaju kakva njih sudbina očekuje.

Na inicijativu Domagoja Burića trebao je biti smijenjen urednik Kontakt programa Mario Sedmak, na čije je mjesto trebao biti postavljen Tomislav Štengl.

Kažnjena je i urednica emisije Maja Jurković kojoj je trebalo biti oduzeto 30 posto od plaće, dok je urednica Zabavnog programa Elizabet Homsi prošla ipak bolje pa je rečeno da će joj "skinuti" svega 10 posto.

Nadalje, Maja Jurković je doznala i to da će je u "Milijunašu" zamijeniti Andrea Grković, donedavna suradnica u kvizovima "1 protiv 100" i "Tko želi biti milijunaš". Doduše, to je jedina promjena koja se zapravo i dogodila.

Svi ostali koje je Domagoj Burić nakanio kazniti i dalje obavljaju svoje poslove kao i prije. O sankcijama su prije deset dana obaviješteni telefonom, no nitko nije dobio nikakav službeni dokument: novi ugovor, akt o smanjenju plaće ili drugom radnom mjestu.

Na njih se u čitavoj priči zaboravilo, premda su upravo oni ti koji su unaprijed snimljenu emisiju kviza trebali vidjeti i spriječiti njezino emitiranje. Tako bi se čitav skandal mogao spriječiti.

Ipak, o tome se na Prisavlju više niti ne priča. Direktor programa Domagoj Burić je van Zagreba i snima dokumentarac, urednica Zabavnog programa Elizabeth Homsi je u Cannesu, a ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i ravnatelj HTV-a Blago Markota se spermaju u Kinu.

Drugim riječima, show s Tarikom Filipovićem je gotov, a oni čija je odgovornost puno veća, nisu kažnjeni.

Vezane vijesti

Turudić Sanaderu: Prestanite upadati u riječ, izbacit ću vas

Turudić Sanaderu: Prestanite upadati u riječ, izbacit ću vas

Nakon mjesec i pol stanke na zagrebačkome Županijskom sudu nastavilo se suđenje bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu. Prvi svjedok je bivši… Više

Komentari

registracija
21/8/09

verdedoona, 08.10.09. 00:53

Hahaha, samo dajte, podignite pretplatu kako bi mogli još više putovati za naše novce, a nama puštajte i dalje negledljiv program, a što se Burića tiče, nadam se kako nema još koju "kumu" koja će se osjetiti prozvanom, jer ostat ćemo i bez to malo kvalitetnih voditelja koje imamo na Hrt-u.
Šteta, što ovaj cirkus neće poslužiti kao alarm odgovornima da provjere - gdje doista završio sav taj novac?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika