10.10.2009. / 18:05

Autor: Ivica Medo

Video: Ukrajina pobijedila Englesku; Hrvatskoj ostala samo teorija

Ukrajina je u Dnjipropetrovsku pobijedila Englesku 1:0 pogotkom Nazarenka u 29. minuti i na taj način preskočila je Hrvatsku za jedan bod na ljestvici skupine 6 kvalifikacija za SP 2010. te je na korak do plasmana u doigravanje za Južnu Afriku. U posljednjem kolu (14. listopada) Ukrajina gostuje u Andori, a Hrvatska u Kazahstanu. Ukrajina je sigurno druga ako pobijedi Andoru

Andrij Ševčenko, napadač UkrajineAndrij Ševčenko, napadač Ukrajine

Izbornik Engleske Fabio Capello najavljivao je nastavak maksimalnog učinka njegove vrste u šestoj kvalifikacijskoj skupini za SP. Održao je obećanje i na travnjak je izveo najjaču postavu. Međutim, njegovi odabranici nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod, koji bi Hrvatskoj omogućio da sama odlučuje o svojoj sudbini.

Najgori mogući scenarij za Hrvatsku dogodio se u 13. minuti. Milevskij je pobjegao Ferdinandu, a onda ga je vratar Engleske Robert Green oborio u kaznenom prostoru. Sudac Skomina opravdano je dosudio jedanaesterac za domaćine i Greenu pokazao crveni karton. Igru je napustio Lennon, a na vrata Engleske stao je veteran David James. Kazneni udarac izveo je Ševčenko, prevario je Jamesa, ali je njegov udarac pogodio samo vanjski dio vratnice!

No, Ukrajinci su nastavili pritiskati Englesku, te su do zasluženog vodstva stigli u 29. minuti, kada se lopta odbila do Sergija Nazarenka koji je snažno tukao lijevom nogom iz daljine, lopta je malo zakvačila Ashleyja Colea i promijenila smjer, prevarila Jamesa i odsjela u mreži za 1-0.

Engleska je prvu pravu priliku složila u 33. minuti, kada je Lampard iz izgledne situacije tukao malo pored vratnice.

U drugom poluvremenu je Engleska preuzela inicijativu, dok se Ukrajina orijentirala na čuvanje svog gola i kontranapade. Dva puta je David James bravurozno intervenirao i čuvao hrvatska nadanja, u 54. minuti kada je Rakicki opalio bombu lijevom nogom iz velike daljine, ali je James obranio s desnom rukom, te u 80. minuti, kada je Jarmolenko izbio potpuno sam pred vratara Portsmoutha, koji je obranivši lijevom nogom spasio povećanje vodstva Ukrajine.

Engleska je najbolju priliku propustila u 60. minuti. Rooney je idealno poslužio Lamparda koji je umjesto udarca iz prve u jako dobroj poziciji napravio ''potez više'' i upropastio šansu. Srca su brže zakucala i u 90. minuti kada je iz daljine pokušao Rooney, ali je njegov udarac otišao pored gola.

U utakmici za prestiž, Bjelorusija je u Brestu pobijedila Kazahstan s 4-0. Kalačev je bio dvostruki strijelac za domaćine, u 69. i trećoj minuti sudačke nadoknade, dok su po jedan gol zabili Bordačev u 23. i Kovel u 86. minuti.

Hrvatska će u srijedu u Astani gotovati kod Kazahstana, a Ukrajina će u La Velli gostovati kod Andore, koja je u dosadašnjih devet utakmica ubilježila isto toliko poraza, uz ukupnu gol razliku 3-33. Jedini scenarij koji Hrvatsku vodi u dodatne kvalifikacije je pobjeda Bilićevih odabranika u Astani i barem jedan bod koji bi Andora trebala osvojiti protiv Ukrajine. Scenarij u koji će i najveći optimisti među navijačma hrvatske reprezentacije teško povjerovati.

Engleska će kvalifikacijski ciklus zaključiti dvobojem na Wembleyju protiv Bjelorusije.

Kvalifikacije za SP, skupina 6:

Ukrajina – Engleska 1-0 (Nazarenko 29)

Bjelorusija – Kazahstan 4-0 (Bordačev 23, Kalačev 69, 90+3, Kovel 86)

Redoslijed: 1. Engleska 24, 2. Ukrajina 18, 3. Hrvatska 17, 4. Bjelorusija 13, 5. Kazahstan 6, 6. Andora 0

TIJEK UTAKMICE: UKRAJINA - ENGLESKA

Engleska je već izborila izravan plasman u Južnu Afriku, pobijedila je u svih osam utakmica koje je odigrala, dok se za drugo mjesto u skupini bore Hrvatska i Ukrajina.

Hrvatska je trenutačno druga na ljestvici sa 17 osvojenih bodova u devet odigranih utakmica, dok je Ukrajina druga s dva boda manje, ali i utakmicom manje. U posljednjem kolu koje se igra 14. listopada Hrvatska gostuje u Kazahstanu, a Ukrajina putuje u Andoru.

Dakle, jasno je da ako Ukrajina pobijedi Englesku bit će vrlo blizu osvajanja drugog mjesta u skupini i doigravanja za odlazak na SP 2010.

Hrvatskoj odgovara svaki rezultat osim pobjede Ukrajine koja je izgubila do sada samo jednu utakmicu u kvalifikacijama, i to baš od Engleske u Londonu, bilo je 2:1 za momčad Fabija Capella. Pobjednički pogodak u posljednjim trenucima utakmice postigao je John Terry.

UTAKMICA JE POČELA!!!

Igra se osma minuta, slobodan udarac za Ukrajinu s nekih 35 metara s desne strane, no engleska obrana izbacila je loptu iz šesnaesterca.

9. minuta

Minutu kasnije Engleska je imala odličnu šansu. Lennon je probio po desnoj strani, stigao do peterca Ukrajine, ali njegov centaršut izabacuje u korner jedan od ukrajinskih igrača.

13. minuta

Jedanesterac za Ukrajinu. Rio Ferdinand krivo je procijenio let lopte, Milevski dolazi do lopte prije Roberta Greena, a ovaj ga ruši, pa slovenski sudac pokazuje na bijelu točku i isključuje iz igre engleskog vratara. U igru ulazi drugi vratar Engleske David James, a izlazi Lennon.

Ševčenko je promašio jedanaesterac. James je otišao u svoju desnu stranu, Ševčenko puca u lijevu, ali pogađa vanjski dio stative.

U tijeku je 25. minuta, Ukrajina je stisla Englesku na njenu polovicu, ali nije još stvorila niti jednu šansu.

GOOOL!!! 29. MINUTA, NAZARENKO

Nazarenko je udarcem s 25 metara doveo u vodstvo Ukrajinu s 1:0.

Golu je prethodila dvostruka pogreška Ashleyja Colea. Prvo izgubio loptu na rubu engleskog šesnaesterca, lopta se zatim odbila do Nazarenka koji je dolazio iz pozadine i zatim je snažno opalio po golu Jamesa, no loptu je glavom skrenuo u vlastitu mrežu Cole.

33. minuta

Milevski pogađa sjajnim udarcem spoj vratnice i stative s više od 20 metara.

38. minuta

Ševčenko je primio loptu na lijevoj strani unutar šesnaesterca, opalio iz prve, ali nije bio precizan.

40. minuta

Johnson je prošao po desnoj strani, no njegov prizemni centaršut otišao je točno u ruke Pjatova. Imao je boljih rješenja.

45. minuta

Ševčenko je pretrčao Colea na desnoj strani od engleskih vrata, dobro se zagradio i oduzeo mu loptu, a zatim je odigrao pas na drugu stativu, ali u posljednji trenutak Lampard izbija loptu ispred jednog od ukrajinskih igrača.

DRUGO POLUVRIJEME

Umjesto Gerrarda u igru je ušao James Milner.

Engleska je prva zaprijetila, no Rooney je bio kratak na jedan pas Lamparda.

54. minuta

Bomba Rakitskog s 25 metara, ali David James sjajno brani.

60. minuta

Rooney je sjajno prošao kroz sredinu, odigrao pas prema Lampardu koji ulazi u šesnaesterac Pjatova i kad je trebalo pucati, veznjak Chelseaja pokušao je lažnjakom proći jednog ukrajinskog igrača, loptu mu je pobjegla i odlična šansa otišla je u nepovrat.

68. minuta

Prekršaj za Englesku na 18 metara s lijeve strane od gola Pjatova. Lampard pogađa u živi zid.

71. minuta

Nakon ubačaja Ukrajine sa strane, Milner i Ferdinand spetljali su se na drugoj stativi i umalo postigli autogol, no lopta je otišla u vanjski dio mreže Jamesa.

80. minuta

Matna pozicija za Jamesa. Jarmolenko se sam našao ispred engleskog vratara, no stari dobri James obranio je udarac nogom i produžio nadu Engleskoj, ali i Hrvatskoj. Stopostotnoj šansi Ukrajine kumovao je Rio Ferdinand, koji očito nije u formi. Kriv je i za jedanaesterac koji Ševčenko nije realizirao, ali je isključen vratar Green.

U tijeku je 87. minuta, Ukrajinci koriste igrača više i umješno čuvaju loptu. Englezi su krenuli na sve ili ništa, napadaju sa sedam igrača.

90. minuta

Rezantan udarac Rooneyja s nekih 19 metara prolazi pola metra od desne stative Pjatova.

Igraju se posljednja minuta sučevog vremena.

KRAJ UTAKMICE

UKRAJINA - ENGLESKA 1:0

Dnjipropetrovsk; Dnjipro Arena; Gledatelja: 31.000

Sudac: Damir Skomina (Slovenija)

Strijelci: Nazarenko 29

Crveni kartoni: Robert Green 13

Žuti kartoni: Kobin 45, Hačeridi 68, Timoščuk 71, Rotan 79

Ukrajina: Pjatov- Hačeridi, Rakitskij, Kučer, Kobin- Timoščuk, Gaj, Rotan- Nazarenko (Jarmolenko 67) - Milevskij, Ševčenko (Gusev 90)

Izbornik: Oleksij Mihajličenko

Engleska: Green - Johnson, Ferdinand, Terry, A. Cole - Lennon (James 13), Lamprad, Carrick, Gerrard (Milner 46) - Rooney, Heskey (C. Cole 72)

Izbornik: Fabio Capello

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/10/09

ontario19, 10.10.09. 20:44

Kada procitas komentar BBC o utakmici izmedu engleske i ukraine onda ti ne preostaje nista drugo nego zakljuciti da je utakmica namjestena

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/8300465.stm

From Weirdsville on 606: "Don't I speak for every England fan when I say this though? Goodbye Croatia! Revenge is ours!"
1902: For those of you who were pleading for Carlton Cole to replace Emile Heskey. Cole has been just as poor as Heskey since he came on, in my opinion. Wayne Rooney does not deserve to be on the losing side though. In my opinion.
1900: Five minutes remaining now, and England have a free-kick just beyond the halfway line. It's a poor one though and Ukraine clear


registracija
10/10/09

ukrainethebest, 10.10.09. 22:44

ukraina won justly. the third place will be reached you. ukraina plays football stronger


registracija
10/10/09

ukrainethebest, 10.10.09. 22:46

the strongest won


registracija
30/12/08

csiki, 11.10.09. 00:23

Hrvatska imaju sansu da odu u J. Afriku treba Mesic i Tadic dogovore (kao sto su radili Franjo i Slobo) da dve drzave opet spoje. To je bolno ali jedine sansa za ljepu nasu.


registracija
27/7/09

columbo, 11.10.09. 01:49

Ne trebam ni napominjati koliko mi je zao sto je Engleska izgubila, odnosno, sto nam je njezin poraz zalupio vrata Juzne Afrike...Ovo i usprkos cinjenici da sam dobio masnu opkladu, ali...Da sada ne pametujem, jucer na istom ovom mjestu sam napisao:
"Ne znam kako uopce mozemo ocekivati pobjedu otocana, kada se njima samo radi o prestizu, a Ukraincima ta utkmica je biti ili ne biti. Osim toga europske i svjetske nogometne asocijacije radije ce vidjeti na Rtu dobre nade Ukrajinu, negoli Hrvatsku. Zasto? Pa, ako se zrelo razmisli zna se zasto..."
No, nogomet ce se i dalje igrati kako god bilo!


registracija
23/7/09

ZagrebRocks, 11.10.09. 09:18

Ma ljudovi kažem vam pa niste valjda stvarno mislili da će nas englezovi pustit nakon što smo ih krknuli s eura... sve je to maslo englezovske masonerije, namještaljka.... još su stavili slovenca da sudi da bi bilo još smiješnije...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika