12.10.2009. / 13:37

Autor: Nacionalova redakcija

Uberto Pasolini stiže na otvaranje 7. Zagreb film festivala

Britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor svojevrsni su domaćini programa Odvažni producenti u kinu Tuškanac, gdje će svakodnevno imati Q&A sesije za zainteresirane te će održati i zasebnu interaktivnu diskusiju o tome kako su producirali neke od svojih 40-tak filmova

Uberto PasoliniUberto PasoliniKao i svake godine, na Zagreb Film Festival stižu brojni gosti - redatelji, producenti ili glumci čiji se filmovi prikazuju na zagrebačkim platnima. Ove je godine narastao broj kino-dvorana, pa se ZFF održava u kinu Studentskog centra i Teatru &TD, koji za potrebe festivala postaje BUG kino &TD, te u kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukinu Croatia, a narastao je i broj festivalskih gostiju.

Prvi dan festivala, u nedjelju, 18. listopada, stiže Uberto Pasolini, redatelj filma 'Machan' kojim otvaramo festival. Ta gorko-zabavna priča prvi je film ovog autora u ulozi redatelja, no on je u filmskom svijetu otprije poznat kao producent kinohita 'Skidajte se do kraja' ('Full Monty'), za koji je dobio nagrade EFA-e, BAFTA-e te bio i nominiran za Oskara. Večer otvaranja započet će projekcijom kratkoga igranog filma 'Ciao mama' (izvan konkurencije) mladoga zagrebačkog redatelja Gorana Odvorčića, koji je igrao u službenoj konkurenciji Canneskog festivala, te dodjelom posebne nagrade Zlatna kolica generalnom sponzoru i partneru festivala Vipnetu za sedam godina vjernosti.

Tijekom festivala, u Zagreb stiže i pobjednik kratkometražne konkurencije Cannesa, 25-godišnji João Salaviza, redatelj filma 'Arena', zatim jednako mlađahni François Arnaud, glavni glumac iz filma u Cannesu ovjenčanog s čak tri nagrade - 'Ubio sam majku'. Poljsko-nizozemska redateljica Urszula Antoniak u Zagreb dolazi s nagradom za najbolji debitantski film iz Locarna za 'Ništa osobno', Vladimir Perišić, redatelj filma 'Ordinaray People' dobitnik je Srca Sarajeva, a u ime novog uratka rumunjske kinematografije, filma 'Najsretnija djevojka na svijetu' Radu Judea, nagrađenog u Berlinu, na Paliću te u Sofiji, stižu glumica Andrea Bosneag te producentica Ada Solomon. Domaće autore u glavnom programu predstavljaju Zvonimir Jurić i Goran Dević ('Crnci'), nagrađeni u Puli te Marina Andree s dokumentarnim filmom 'Sevdah' koji je osvojio publiku Sarajevo Film Festivala.

Britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor svojevrsni su domaćini programa Odvažni producenti u kinu Tuškanac, gdje će svakodnevno imati Q&A sesije za zainteresirane te će održati i zasebnu interaktivnu diskusiju o tome kako su producirali neke od svojih 40-tak filmova. Belgijski povjesničar Roel Vande Winkel, najcjenjeniji svjetski stručnjak za filmsku propagandu, dolazi održati predavanje na tu temu, a Miloš Lončarević, suredatelj i snimatelj filma 'Duhovi Cite Soleila' o bandama na Haitiju, sudjelovat će u diskusiji 'Opasno zvanje' o profesiji novinara-dokumentarista.

Osim Gorana Odvorčića, žiri u programu Kockice čine Lana Barić (najbolja debitantica u Puli) i Marin Juranić (prošlogodišnji pobjednik Kockica), o najboljem dokumentarnom filmu odlučuju dokumentaristica Rada Šešić, Yaniv Berman (pobjednik 5. ZFF-a) i Chao Gan (pobjednik 6. ZFF-a), a dobitnika Zlatnih kolica za igrane filmove proglasit će srpska producentica Jelena Mitrović, turski redatelj Huseyin Karabey ('Moj Marlon i Brando') te Dominic Murphy ('Bijela munja').

Zagreb Film Festival organizira istoimena umjetnička organizacija. Generalni je sponzor Vipnet, a financijski ga podržava i Ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika