19.10.2009. / 11:37

Autor: Boris Bilas

Bandić od Kikaševih partnera za 2,3 milijuna kuna kupio zemljište za groblje

Za sporne dvije čestice zemljišta Vijeće gradske četvrti zatražilo je prenamjenu tek 2008., tada je zahtjev bio odbijen od strane Zavoda za prostorno planiranje. Ipak, nakon promjene GUP-a čestice su se našle u planu za proširenje groblja

Slobodan Ljubičić - KikašSlobodan Ljubičić - KikašIako je već duže od godinu dana odsutan iz javnosti, poslovna mreže bivšeg predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića još funkcionira i njegov utjecaj je očito još itekako prisutan u Zagrebu.

Naime, prema pisanju Poslovnog dnevnika gradonačelnik Milan Bandić upravo je poslao u proceduru odluku kojom će tvrtki povezanoj s Ljubičićevim partnerima osigurati 2,3 milijuna kuna, nakon što je prije toga u transakciju sa zemljištem bila uključena i Ljubičićeva dugogodišnja partnerica, a sada supruga Ines Krmpot, te su kroz posljednje izmjene Generalnog urbanističkog plana osigurani preduvjeti za kupovinu.

Cijela priča oko kupoprodaje zemljišta za vrapčansko groblje je poprilično komplicirana, a pokrenula se nakon što je Grad Zagreb posljednjom izmjenom GUP-a odlučio neke zemljišne čestice namijeniti za groblje u Gornjem Vrapču.

Nakon toga krenulo se u kupnju tih čestica koje su se bile u vlasništvu tvrtke Tamburin vlasnika Darka Briševca. Ta tvrtka je osnovana prošle godine i ima prihod od 900 eura te nema niti jednog zaposlenog. Njen vlasnik je direktor još jednog poduzeća bez zaposlenih - Gustirna. Drugi direktor u tom poduzeću i osnivač je Ivan Bitanga, dugogodišnji Ljubičićev poslovni partner, piše Poslovni dnevnik.

Uz to osnivač Gustirne je Alen Krmpot sin Ljubičićeve supruge Ines Krmpot koja je, igrom slučaja, sporno zemljište i prodala tvrtki Tamburin. Sada se to zemljište od 2126 kvadrata prodaje Gradu Zagrebu za 2,26 milijuna kuna ili 1065 kuna po četvornom metru jer je zemlja ocjenjena kao prioritetetna za proširenje groblja Gornje Vrapče.

Ljubičić se brani činjenicom kako je proširenje groblja planirano prije 20 godina i kako bi neka sumnja mogla postojati samo u slučaju da je zemljište prenamjenjeno.

Međutim, za sporne dvije čestice zemljišta Vijeće gradske četvrti Gornje Vrapče zatražilo je prenamjenu tek 2008., a i tada je taj zahtjev bio odbijen od strane Zavoda za prostorno planiranje. No, nakon posljednje promjene Generalnog urbanističkog plana čestice su se pojavile u planu za proširenje groblja.

Nakon što je GUP prihvaćen Grad je krenuo u otkup zemljišta, a nakon Bandićeve odluke o konačnom otkupu do kraja posla preostaje još jedino potvrda zagrebačke Gradske skupštine.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika