21.10.2009. / 09:22

Autor: Boris Bilas

Treći dan na ZFF-u: Dokumentarci, Eric Cantona i Kojin 'Fank-i-lastiš'

Od popratnih događanja izdvajamo gostovanje Roela Vande Winkela. Taj belgijski povjesničar, najcjenjeniji svjetski stručnjak za filmsku propagandu od 18 sati u kinu BUG &TD održat će predavanje o filmskoj propagandi u vrijeme Drugog svjetskog rata

Na rasporedu ZFF-a danas je film Kena Loacha 'Looking for Eric'Na rasporedu ZFF-a danas je film Kena Loacha 'Looking for Eric'Treći dan Zagreb Film Festivala otvaramo ranojutarnjim projekcijama dugometražnih i kratkih igranih filmova. U programu Matineja u 14 sati u kinu Europa izdvajamo najnoviji uradak nekonvecionalnog britanskog filmaša Kena Loacha, 'Looking for Eric'. Loach je jedan od pokretača dokudrame, žanra koji svojim naturalizmom potiče aktualna socijalna i politička pitanja, ljubitelj je improvizacije i bira naturščike ispred profesionalnih glumaca. Looking for Eric je priča o poštaru, nogometnom fanatiku, koji se, pritisnut životnim problemima, okreće svom junaku: nogometnom geniju, filozofu i dečku s postera, Ericu Cantoni. Matineje se repriziraju u večernjem terminu, u 21.30 sati u kinu Europa.

Spomenimo i filmski program za one najmlađe: u 13 sati, zahvaljujući generalnom sponzoru Vipnetu, svi klinci i klinke mogu besplatno uživati u nevjerojatnim filmskim avanturama. Nakon prva dva dijela koji su se prometnuli u najveće hitove proteklih izdanja Vip Bibijade, iz Danske ove godine slijedi novi nastavak napete avanture 'Izgubljenog blaga vitezova templara 3' u režiji Giacoma Campeotta. Filmovi iz Vip Bibijade svakodnevno se reprizno prikazuju u 18 sati u Movieplexu.

Nova porcija dokumentaraca u 17 sati u kinu SC uključuje dva sjajna filmska naslova. Istražujući osobnost Amosa Oza, jednog od najvećih izraleskih pisaca, istoimeni izraelski film daje rijedak uvid u svijet kako on ga vidi - čovjek koji izraelsko društvo navodno poznaje kao vlastiti džep. Autori Yonathan i Masha Zur na ovom putovanju slijede tragove Ozovog književnog stvaralaštva, kao i njegovih političkih uvjerenja. Web aktivist i redatelj Brett Gaylor u svom dokumentarcu 'RIP: A Remix Manifesto' istražuje probleme autorskih prava u informatičkom dobu. Film je napravljen po metodi remiksa što dopušta svim remiksima da budu njegov sastavni dio, a u filmu se pojavljuju i osnivač Creative Commonsa, Lawrence Lessig, brazilski ministar kulture Gilberto Gil i kritičar pop kulture Cory Doctorow.

Večernje projekcije započinju u 20 sati u kinu SC: 'Ništa osobno' je nizozemsko-irski film redateljice Urszule Antoniak. Naslovnu ulogu u priči o neobičnom poslovnom dogovoru između mlade Nizozemke i starijeg Irca u kojem ne smije biti ničeg osobnog utjelovio je Stephen Rea, irski glumac najpoznatiji po ulozi u filmu Plačljiva igra Neila Jordana za koju je zaradio nominaciju za Oscara. U potpunosti sniman u Irskoj, film je osvojio nagradu u kategoriji najboljeg debitantskog filma u Locarnu 2009., a glavna glumica Lotte Verbeek nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Kao i prijašnjih godina festivalski program uključuje i dobitnu kombinaciju glazbe i filma: tako će
sutra u kasnom večernjem terminu, u 23 sata u BUG kinu &TD biti održana posebna projekcija dokumentarca Fank-i-lastiš Crnog Zuba (izvan konkurencije). Prvi filmski uradak Koje, frontmena legendarne grupe Disciplin A Kičme uključuje snimke nastupa sa poznatim beogradskim muzičarima u klubu Akademija. Film će najaviti sam Koja, a sve zainteresirane dodatno će zabaviti svirkom u četvrtak, 22.10. u klubu Purgeraj.

Od popratnih događanja izdvajamo gostovanje Roela Vande Winkela. Taj belgijski povjesničar, najcjenjeniji svjetski stručnjak za filmsku propagandu od 18 sati u kinu BUG &TD održat će predavanje o filmskoj propagandi u vrijeme Drugog svjetskog rata, uz projekciju propagandnih crtića iz radionice Walta Disneya.

Vezane vijesti

Svečano zatvoren 9. Zagreb Film Festival

Svečano zatvoren 9. Zagreb Film Festival

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma "Opasna metoda" Davida Cronenberga u prepunom kinu Europa sinoć je zaključeno deveto izdanje Zagreb… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika