22.10.2009. / 15:30

Autor: Robert Bajruši

Premijerka pred zidom: Rekonstrukcija Vlade ili izbori

Iskusni znaju da nikad nije tako loše, a da ne bi moglo biti još gore. Toga je, treba se nadati, svjesna i premijerka Kosor, čiji politički opstanak ovisi o snažnim rezovima koje mora povući. I to jako brzo i bez obzira na otpore koje može očekivati unutar HDZ-a

Ili-ili, temeljna je dvojba s kojom se suočava Jadranka Kosor. Ili će u idućih mjesec-dva smijeniti skupinu nesposobnih ministara od kojih nekima prijeti i kazneni progon, ili će, možda već početkom 2010. gledati raspad koalicije koju vodi, i u gubitničkoj situaciji biti prisiljena raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Dilema pred kojom se nalazi Jadranka Kosor, u suštini je vrlo jednostavna. Potrebno je izračunati što se dobiva i gubi, a takva računica precizno pokazuje kako samo rekonstrukcija koaliciju spašava. Dovoljno je pogledati naslovne stranice dnevnih novina, i shvatiti kako se HDZ nalazi u poziciji u kakvoj je bio prije točno jednog desetljeća, u danima raspada Tuđmanove vlasti. Sve vrvi skandalima, od Podravke i recesije do Hrvatskih autocesta, Zakona o umjetnoj oplodnji i Topničkih dnevnika, Ivo Sanader je nestao bez traga i glasa, ankete pokazuju da HDZ bitno zaostaje za SDP-om, a Andrija Hebrang ima minimalne izglede postati predsjednik Republike. A opet, iskusni znaju da nikad nije tako loše, a da ne bi moglo biti još gore. Toga je, treba se nadati, svjesna i premijerka Kosor, čiji politički opstanak ovisi o snažnim rezovima koje mora povući. I to jako brzo i bez obzira na otpore koje može očekivati unutar HDZ-a.

Ministri spremni za otkaz

Najgore što se može desiti jest sjeckanje repa ovoj hobotnici koju sačinjavaju nesposobni, i odstranjivanje jednog pa drugog - danas Damira Polančeca, idući tjedan Luku Bebića, onda kroz mjesec dana neke šefove javnih poduzeća, i tako dalje, malo pomalo do kraja mandata. Takva strategija vrijedi u stabilnim prilikama, ali ova sadašnja Hrvatska predstavlja primjer države koja je do grla u krizi. Zato je potrebna hitna operacija i svojevrsni by-pass kojim će Jadranka Kosor u svoj premijerski kabinet uvesti neke nove likove.

Damir Polančec više nikako ne može ostati u vladi. Iza njega je niz skandala, loših poteza, neuspjeh privatizacije brodogradilišta, a sada i ozbiljne sumnje da je znao za nezakonit pokušaj preuzimanja Podravke. Problem je realan: tko to može koncentrirano pregovarati u Bruxellesu, a da istovremeno zna kako se u tom trenutku u Zagrebu protiv njega možda piše optužnica?

Na popisu Kalmeta, Bajs, Jandroković i Matković

Puno uspješniji nije niti Gordan Jandroković. Na ministarski položaj došao je isključivo zbog bliskosti s Ivom Sanaderom, a u protekle dvije godine nije napravio bogznašto. Onda se kompromitirao braneći Marka Perkovića-Thompsona i tako pokazao nevjerojatan manjak političkog instinkta.

Božidar Kalmeta već se duže vrijeme suočava s ozbiljnim optužbama da se u njegovom sektoru nenamjenski potrošile stotine milijuna eura, a najnovija afera u HAC-u, mogla bi okrznuti i njega. Ako je istina kada Radimir Čačić najavljuje da će stručnjaci EU ispitati optužbe o korupciji u graditeljstvu, Kalmetu čekaju teški dani.

Premijerkino spašavanje vlastitog položaja

Damir Bajs bi, eventualno, mogao biti dobar Bjelovarsko-bilogorski župan, ali nikako nije za ministra turizma. To što ovogodišnja sezona nije završila debaklom splet je različitih okolnosti, od kojih je na posljednjem mjestu inventivnost ministra Bajsa. Njegov HSS je ionako previše dobio u ovoj vladajućoj koaliciji, i jedan ministar manje, a zauzvrat ostanak na vlasti, trebao bi ih zadovoljiti.

Na popisu je i Bianca Matković, ali o njoj je teško govoriti jer ionako nije poznato čime se ona bavi u vladi.

Ako je u dilemi treba li povući radikalne poteze, Jadranka Kosor može provjeriti javno mnijenje. Teško da će hrvatska javnost žaliti za bilo kojim od pobrojanih dužnosnika, pri čemu predsjednici vlade u prilog ide i skepsa javnosti prema sposobnostima opozicije. Ova skepsa omogućuje nekoliko mjeseci predaha koje Jadranka Kosor mora iskoristiti za rekonstrukciju, ali bude li odugovlačila već početkom 2010. umjesto spašavanja Polančeca ili Jandrokovića, morat će se baviti spašavanjem vlastitog položaja.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 22.10.09. 18:12

Svaka cast g.Bajrusi. Sada je na potezu nasa premijerka, koja ukoliko ne poduzme pospremanje vlade gubi vjerodostojnost i drzavu vuce do totalnog bezdana. Zaista, je bjegunac Sanader nanio nesagledive stete nasoj napacenoj domovini, sto se vidi i po ovim jadnicima u Vladi. Koji su to opskurni tipovi: Polancec, Jandrokovic,Kalmeta, Bajs,Vukelic, Matkovic...Do jucer Kirin i Roncevic i da ne nabrajam.


registracija
10/10/09

Vladi1204, 22.10.09. 20:11

Nevjerojatne stvari se dogadjaju u Hrvatskoj. Za tako malo vremena toliko promjena, ne bas negativnih. Ako Jadranka izdrzi, svaka joj cast, narod ce ju nagraditi za to.


registracija
9/9/09

thor, 22.10.09. 20:48

U svemu slažem se s uvaženim novinarom Nacionala i onim što je naveo u gornjem tekstu. No uz nabrojene koji svakako trebaju otići iz vlade zbog brojnih malverzacija, nadam se da će stručnjaci EU koji će istraživati graditeljstvo, u zatvor konačno strpati i najvećeg lopova od svih navedenih - Radimira Čačića! Tu svakako vrijedi ona stara narodna da "Drž'te lopova!" viču upravo najveće lopine!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika