26.10.2009. / 16:56

Autor: Andrea Belin

Zdravlje je uvijek in: 3 vitamina koji pomlađuju i jačaju organizam

Saznajte koje su blagotati vitamina C,D i E i koja dnevna doza je potrebna za normalno funkcioniranje svakog organizma...

Ne zaboravite da vitamini popravljaju raspoloženjeNe zaboravite da vitamini popravljaju raspoloženjeVitamini su neophodni za zdravlje svakog čovjeka. Osim što jačaju imunološki sustav, pomlađuju organizam i smanjuju rizik od nekih teških bolesti. Dakle, želite li biti sigurni da ste potpuno zdravi, saznajte koliku dozu pojedinih vitamina morate svakodnevno unijeti u organizam!

Vitamin C
Ovaj vitamin jača imunološki sustav, a organizmu ga najčešće nedostaje tijekom pojačane fizičke aktivnosti i trudnoće, a u organizmu ga nedostaje i kada imate povišenu temperaturu. Ima važnu ulogu u sprječavanju srčanih oboljenja i nekih vrsta tumora. Svakoj odrasloj osobi dnevno je potrebno najmanje 100 mg ovog vitamina, dok je dječjem organizmu dovoljno 30 mg. Dakle, želite li biti zdravi, jedite redovito svježe voće i povrće, naročito citruse i peršin. Ukoliko osjećate pojačani umor, manjak vitamina nadoknadite tabletama. Dnevna doza od 500 mg vitamina C smanjiti će rizik od srčanih oboljenja.

Vitamin D
Vitamin D prvenstveno služi za sprečavanje osteoporoze. Deset minuta izlaganja ultraljubičastim (UV) zrakama pokriva dnevnu potrebu ovog vitamina. Djeci i odraslima dnevno je potrebno10 mg ovog vitamina. Nedostatak vitamina D kod djece, izaziva rahitis, a kod odraslih osoba probleme s kostima. Stoga jedite masnu ribu, prvenstveno tunjevinu, skušu i šarana. Valja napomenuti da samo žličica ribljeg ulja sadrži čak 85 mg vitamina D.

Vitamin E
To je najznačajniji antioksidans među vitaminima. Pomlađuje organizam i smanjuje rizik od nekih bolesti, prvenstveno srčanih oboljenja i nekih vrsta tumora. Djeci je dnevno potrebno od četiri do 11 mg ovog vitamina, odraslima otprilike 12 mg, a starijim osobama oko 20 mg. Manjak vitamina E nadoknaditi ćete konzumacijom integralnih žitarica, maslaca, suncokretovog ulja i sjemenki. Ukoliko ste na dijeti, pijte tablete.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika