29.10.2009. / 14:55

Autor: Anamarija Kronast

Otkriće: Sladoled ublažava nuspojave kemoterapije

Razvijen u suradnji mliječne kompanije Fonterra i sveučilišta u Aucklandu, sladoled će biti klinički ispitan kako bi se vidjela njegova učinkovitost u borbi protiv anemije i dijareje izazvane kemoterapijom. Sladoled nazvan "ReCharge" također bi trebao pomoći u sprečavanju gubitka težine i slabljenja imunološkog sustava pacijenata

Sladoled bi mogao pomoći osobama koje moraju na kemoterapijuSladoled bi mogao pomoći osobama koje moraju na kemoterapijuDelicija koju se do sada smatralo samo neprijateljem ljepote ipak ima i jednu korisnu svrhu. Naime, na Novome Zelandu počelo je kliničko ispitivanje sladoleda koji bi trebao pomoći u suzbijanju neugodnih pratećih pojava kemoterapije kod pacijenata oboljelih od raka.

Razvijen u suradnji mliječne kompanije Fonterra i sveučilišta u Aucklandu, sladoled će biti klinički ispitan kako bi se vidjela njegova učinkovitost u borbi protiv anemije i dijareje izazvane kemoterapijom. Sladoled nazvan "ReCharge" također bi trebao pomoći u sprečavanju gubitka težine i slabljenja imunološkog sustava pacijenata.

Novozelandski liječnici traže 200 dobrovoljaca koji će na dan jesti 100 grama toga sladoleda s okusom jagode.

"ReCharge" je ostvario dobre rezultate u laboratorijskim ispitivanjima i opaženo je da su njegovim aktivnim sastojcima znatno smanjeni učinci kemoterapije u gubitku težine i oštećenju sluznice želuca i crijeva.

Rezultati kliničkih ispitivanja na pacijentima mogli bi biti poznati za godinu dana.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika