30.10.2009. / 07:10

Autor: Boris Bilas

Mandat na raspolaganju: Polančecova sudbina u rukama premijerke

Jedan od razloga ovakvog poteza mogao bi se naći u činjenici da je potpredsjednik Vlade prema pisanju Večernjeg lista u središtu istrage USKOK-a zbog afere u Podravci

Damir Polančec i Jadranka KosorDamir Polančec i Jadranka KosorIako su koalicijski partneri HDZ-a, prvenstveno HSS i SDSS, posljednjih dana inzistirali da politički dio afere Podravaka bez rasprave u Saboru razriješi potpredsjednik Vlade Damir Polančec svojom neopozivom ostavkom, po svemu sudeći neće biti tako jer će na kraju odluku donijeti predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Ono što je Polančec mislio napraviti napravio je, time što je premijerki dao mandat na raspolaganje i na Kosor je da do kraja petka odluči hoće li to pretvoriti u Polančecovu ostavku ili će braniti svoga potpredsjednika i time odgovoriti na SDP-ov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Polančecu, piše Novi List.

Moguće je da Kosor, odnosno Vlada u petak u predviđenom roku pošalju mlaki odgovor u parlament u kojem ne moraju "zdušno" stati iza Polančeca, te da kupe vrijeme i u sljedeća dva tjedna odluče o njegovoj sudbini. Premijerka sasvim sigurno odluku neće donijeti bez konzultacija s čelnim ljudima HDZ-a , a izvori Novog lista iz te stranke tvrde da nikakva odluka nije donesena, između ostaloga, i zato što nema dobre odluke. Kako god odluče to ni za HDZ ni Vladu neće biti idealno.

Kakva bi mogla biti Polančecova sudbina možda sugerira i činjenica da je on bio na sastanku s oporbom oko sporazuma sa Slovenijom i da je sudjelovao u raspravi i to, tvrde naši izvori, vrlo aktivno. Uz to u četvrtak se sastao i s predsjednicima sirijske Vlade. Izvori bliski premijerki tvrde da i to govori kako ga je ona barem zasad odlučila zadržati u krugu svojih suradnika, piše Novi list.

Jedan od razloga ovakvog poteza mogao bi se naći u činjenici da je potpredsjednik Vlade prema pisanju Večernjeg lista u središtu istrage USKOK-a zbog afere u Podravci.

Naime, Polančeca, tvrde, USKOK ne istražuje samo zato što se nalazi na marginama priče nego su se usredotočili na prikupljanje dokaza koji bi trebali potkrijepiti i više nego ozbiljne indicije da je Polančec bio poticatelj, organizator i politički mentor menadžerima Podravke koji su trenutačno u pritvoru pod optužbom da su se udružili radi nezakonita preuzimanja te tvrtke.

Iz poslovne dokumentacije koja je dosad 'pročešljana', ali i nekoliko iskaza, proizlazilo bi da je upravo potpredsjednik Vlade bio mentor i podrška u realizaciji plana da se novcem Podravke kupe njezine dionice, ali za račun male grupe menadžera.

Polančec u posljednje tri godine, i to dok je bio ministar, stekao dionice te prehrambene tvrtke u vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Te se dionice vode na njegovo ime i riječ je o legalno stečenoj imovini. Stjecao ih je tijekom 2004., 2006., 2007., pa do prošle godine, kada je iskoristio pravo na Podravkine opcijske dionice. Istražitelji su do toga podatka došli prateći trag poreza na dohodak od kapitala koji je koprivnička kompanija uplaćivala u državni proračun za sve svoje menadžere koji su konzumirali opcijske dionice.

Iz krugova koprivničkog HDZ-a puštena je, pak, informacija da će Polančec u slučaju odlaska iz Vlade aktivirati svoj zastupnički mandat, koji je osvojio kao predvodnik HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici. Umjesto njega, u Saboru je sada Stjepan Milinković, šef HDZ-a Koprivničko-križevačke županije. Polančec je, naime, svjestan da je predmetom istrage zbog afere Podravka te bi odlaskom iz Vlade u Sabor stekao imunitet od kaznenoga progona, piše Večernji list.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 30.10.09. 08:12

Lambasa podrzala Keruma. O Sanaderu jos suti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika