Objavljeno u Nacionalu br. 730, 2009-11-10

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Coltrane svira na HRT-u

U Dossieru.hr Ivan Jabuka prije priloga najavio je da će na jazz festivalu nastupiti Džon Kolčrejn ali ga je u prilogu fonetski ispravio Ante Batinović, koji je pak najavio gostovanje Džona Koltrejna, američkog saksofonista koji je umro 1967.

PO ŠUMAMA I GORAMA

Otvoreno, HTV1, četvrtak, 22.30

Zrinka PavlićZrinka PavlićUpravo je nevjerojatno koliko malo Milan Bandić mora učiniti da bi medije povukao za kameru, tipkovnicu i mikrofon. Zabaulja po šumama i gorama, objavi predsjedničku kandidaturu koja je iznenadila jedino oboljele od amnezije (i tu u Zambeziju) - i eto ti analiza i analitičara ko da se u blizini dijele besplatne stipendije. Cijelu drugu polovicu tjedna neodoljivo su me podsjećali na stručne skupove s nekom dibidus očitom temom kao što bi, recimo, bila: “Jesu li zaposlene majke više opterećene obvezama nego majke kućanice” i koja bi nakon tri dana rasprave završila zaključkom: “Jesu, brate mili, gadno im je!” I ne, uopće nisam odlutala u digresiju. Točno su tako zvučali svi dežurni mudraci dok su izricali toplovodna otkrića iz rubrike: “Bandić je populist”, “Distancirao se od stranke u kojoj je već dugo kroničan problem” i, štajaznam, “Ima smeđu kosu”. Togonalovo “Otvoreno” od četvrtka uglavnom nije odstupalo od te šprance, osim što je cijeloj priči dodalo još jednu veliku novost - krizu u HDZ-u nakon odlaska Sanadera i dolaska Jadranke Kosor. Kako je krenulo, uskoro ćemo dobiti TV panelke o aktualnostima kao što je smrt maršala Tita i raspad Jugoslavije. Togonal će vjerojatno i tom prilikom ušutkavati svakog sugovornika koji se negdje na rubu teme pokuša dotaknuti pristranog položaja HTV-a, kao što je to učinio s primjedbama Ladislava Tomičića o HTV-ovoj ulozi u slučaju Bandić i drugim izbornim spektaklima.

Ocjena: bez veze (0)


GORNJI ILI DONJI VARHOL?

Dnevnik, HTV1, ponedjeljak, 19.30

Ne znam bih li radije predložila humanitarnu akciju kojom bi se prikupila sredstva za upis Tončice Čeljuske na intenzivan tečaj engleskog ili bi bilo bolje da se ista sredstva preusmjere u njen penzioni fond, koji bi se aktivirao tek nakon potpisivanja obvezujuće izjave da nikad više neće otvoriti usta pred kamerama. Naime, nakon incidenta s RAJDERS DAJDŽESTOM od prije nekoliko tjedana, Zlatna Čeljust počastila nas je još jednim štiklecom iz svog bogatog eMgleskog: pri najavi izložbe “Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja” prezime je poznatog američkog umjetnika ponosno pročitala VARHOL, i to s takvim naglaskom da bi je čovjek najradije zapitao: “Jel Donji il Gornji?” Znam, znam, sitničarim. Promašila je samo jedno slovo. I ja ću ga promašiti točno za jedan red na tipkovnici u pozdravnoj ocjeni na kraju ovog odjeljka.

Pozdravna ocjena: kind reGards (1)

ŠTO BI REKO DEJVIS MAJLS, ŠTO BI REKAO…

Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.15

Ivan Jabuka je najavio, Ante Batinović ponovio, a ja još barem dvaput pregledavala snimku emisije ne bih li si odagnala sumnju da mi obilno konzumiranje čaja od šipka uzrokuje slušne halucinacije. Naime, prije priloga o Zagrebu kao glazbenoj Meki, naš je Delišes-novajlija najavio da će na jazz festivalu u Zagrebu nastupiti John Coltrane. Točnije, rekao je Džon Kolčrejn i odmah prošao prijemni za jezičnu grupu Tončice Čeljuske, ali ga je u samom prilogu fonetski ispravio Ante Batinović, koji je pak najavio gostovanje Džona Koltrejna. Od četvrtka živim u nadi da postoji neki John Coltrane za kojeg nikada nisam čula ili neki jazz glazbenik čije se ime piše potpuno drugačije, ali izgovorom neodoljivo nalikuje onome koje je nosio veliki saksofonist i autor legendarnog albuma “Love Supreme”. Dotični je umro 1967.

Ocjena: WTF???

HRVANJE S DABROVIMA

Red Carpet, NovaTV, nedjelja, 23.10

Ljudi koji rade Red Carpet nisu budale. Zato se i svojski trude ostaviti dojam da gaje takozvanu “trash” estetiku i ironičan odmak od poluslavnih medijskih radodajki kojima se bave. No nekako mi je teško povjerovati da je tomu doista tako sve dok odmah nakon špice ulijeću s brejking gnjus scenom “mikrofonka stoji na kiši i čeka važan događaj”, a ispostavi se da je taj važan događaj vjenčanje manekenke za koju znam samo zbog neobične voćno-povrtne kombinacije imena i prezimena (Malina + nešto od čega se prdi). Jednako mi ih je tako teško doživjeti kao prave trashere s ironičnim odmakom i kada Grubniću omogućuju da od svoje potrage za pomoćnikom u njihovoj emisiji radi (prilično dosadan) reality show. Da im je fakat do ironijskog odmaka, Markecu bi takvu potragu dopustili jedino pod uvjetom da kandidate utrpa u kaveze pa nek se hrvu s dabrovima, pitonima, jedni s drugima i po mogućnosti s budućim šefom (finale). A da su pravi trasheri, ne bi se po kiši lomili da snime neke lijeve mladence dok se autima mafijaškog brenda dovoze u restoran.

Ocjena: naravno da pretjerujem, ali ipak (-2)

NAVALI, NARODE!

Reklama za Konzum sa Zoranom Čuturom

Ludilo mi je nova reklama za Konzum. Prvo krenu crno-bijele fotke kojima se kao dokazuje povijesni kontinuitet trgovačkog giganta izraslog iz prodavaonice špeceraja u kojoj smo nekad kupovali podrigušu. Pri čemu je posebno zanimljiv onaj dio tog kontinuiteta u kojem je s naziva trgovine na fotki prefiks “Uni” pred “konzumom” uklonjen jednako diskretno kao što je i obavljena privatizacija preimenovanog lanca. Potom imamo par toplih riječi o tome kako je nas špeceraj-gigant uvijek strepio i navijao za hrvatske sportaše, što je toliko jeftino udaranje na masovni sentiment da im je Bandić vjerojatno zavidan ko pas, a na kraju se, valjda kao utjelovljenje povijesnog kontinuiteta i hrvatskih sportskih uspjeha, u kadru pojavljuje Zoran Čutura. Čovjek mi je nekoć bio simpatičan, ali nekoć je i bio košarkaš. Sada s hrvatskim sportskim uspjesima ima otprilike jednako veze kao i s Konzumom. I kao Konzum s Unikonzumom. Al’ tko te za to pita kad je rasprodaja!

Ocjena: katastrofa (-1)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika