Objavljeno u Nacionalu br. 730, 2009-11-10

Autor: Gazeta

INICIJATIVA ĐURĐE ADLEŠIČ

Članstvo u NATO-u pruža priliku za unosne poslove

POTPREDSJEDNICA VLADE Đurđa Adlešič nadgledala je cijeli projekt
'Hrvatsko gospodarstvo i NATO'POTPREDSJEDNICA VLADE Đurđa Adlešič nadgledala je cijeli projekt 'Hrvatsko gospodarstvo i NATO'Članstvo Hrvatske u NATO-u moglo bi se pokazati kao značajna pomoć domaćim tvrtkama pogođenim poslovnim problemima prouzročenim globalnom recesijom. Ulaskom Hrvatske u NATO hrvatskim kompanijama otvorene su mogućnosti dobivanja unosnih poslova koje financira ta organizacija. Riječ je o ugovorima vrijednim desetke milijuna eura, a u današnje vrijeme, kad je pristup na strana tržišta domaćim tvrtkama uvelike otežan, za mnoge od njih ti poslovi mogli bi biti značajan izvor prihoda. Nažalost, dosad je tek nekoliko hrvatskih poduzeća iskoristilo mogućnosti poslovanja u okviru NATO-a, pa je hrvatska vlada kroz pokretanje projekta "Hrvatsko gospodarstvo i NATO" pokušala pojačati gospodarske aktivnosti u tom segmentu.

Cijeli projekt nadgledala je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja je nedavno u Vladi predstavila i službenu internetsku stranicu na kojoj domaći poduzetnici mogu pronaći sve relevantne podatke o natječajima na kojima mogu konkurirati. Inače, o obujmu mogućih poslova koji su dostupni hrvatskim gospodarstvenicima svjedoči i činjenica da NATO samo za svoj program izgradnje sigurnosne infrastrukture, koji NATO provodi u državama gdje se vode operacije, godišnje troši oko 640 milijuna eura. Nadalje, NATOov vojni proračun, za financiranje tekućih troškova, godišnje iznosi oko 1,2 milijarde eura, a NAMSA, NATO-ova agencija za logističku potporu, raspolaže proračunom koji iznosi oko 2 milijarde eura. U tom kontekstu, jasno je kako hrvatske kompanije imaju šansu da u bliskoj budućnosti dobiju cijeli niz višemilijunskih poslova.

To se osobito odnosi na projekte koje će NATO pokrenuti u Hrvatskoj, a procjenjuje se kako će njihova vrijednost u idućih pet do deset godina iznositi oko 40 milijuna eura. Đurđa Adlešič na predstavljanju nove internetske stranice naglasila je kako će Vlada hrvatskim kompani jama pomoći savjetima i iskustvima prikupljenim u drugim državama koje su uspješno koristile gospodarske potencijale NATO-a, kao što je primjerice Mađarska koja je u posljednjih deset godina dobila više od 140 milijuna eura vrijedne poslove iz NATO-ova programa. (M. B.)

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika