Objavljeno u Nacionalu br. 730, 2009-11-10

Autor: Gazeta

OSNIVA SE BALKANSKI INTERPOL

Suradnja policija u regiji

DRAŽEN MAYKA,
pomoćnik načelnika uprave u Ravnateljstvu
policije i voditelj
projektnog tima
ILECU-a za HrvatskuDRAŽEN MAYKA, pomoćnik načelnika uprave u Ravnateljstvu policije i voditelj projektnog tima ILECU-a za HrvatskuMeđunarodna borba protiv organiziranog kriminala dobit će na teritoriju Hrvatske 2011. godine novu instituciju koja će objedinjavati rad policije, carine, pravosuđa, financijske i porezne inspekcije, Ureda za sprečavanje pranja novca te Interpola i Europola. Projekt pod nazivom ILECU - International Law Enforcement Coordination Unit - što podrazumijeva Međunarodnu koordinacijsku jedinicu za provođenje zakona, osmislilo je austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Slovenije i Rumunjske, a obuhvaćat će Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Riječ je o pilot-projektu čija vrijednost u prvoj fazi iznosi 2 milijuna eura, a financiran je iz fondova Europske unije. Nakon konferencije održane u Beču krajem prošle godine, 9. rujna ove godine u Brdu kod Kranja ministri unutarnjih poslova Austrije, Slovenije i Rumunjske potpisali su memorandum s ministrima zemalja navedenih šest zemalja o provedbi projekta ILECU. U ime Hrvatske memorandum je potpisao državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić, nakon čega je započela pripremna faza realizacije projekta. Voditeljem projektnog tima prije dva tjedna imenovan je Dražen Mayka, pomoćnik načelnika uprave u Ravnateljstvu policije, inače zadužen za suradnju hrvatske policije s EU. On je objasnio da će nositelji projekta u svakoj od zemalja članica biti ministarstva unutarnjih poslova, a cilj je bolja razmjena podataka između pojedinih institucija i država.

"Kad netko iz Austrije ili Španjolske bude trebao neku povjerljivu informaciju iz hrvatske policije, carine ili Državnog odvjetništva, obratit će se hrvatskom uredu ILECU-a u čijem će timu biti predstavnici svih tih institucija i koji će pristupom u baze podataka biti u mogućnosti što brže proslijediti traženu informaciju. Naime, primijećeno je da nema kvalitetne razmjene informacija, kao i komunikacije općenito, između Interpola, Europola, Eurojusta i drugih agencija." (O. G.)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika